AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Αρδευτικά έργα ύψους 240 εκατ. ευρώ στην ΑΜ-Θ υποσχέθηκε ο Αυγενάκης

[ad_1]

Ο υπουργός ανέφερε ότι η παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη, όπως και άλλων υπουργών δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή. Τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ έχει προχωρήσει σε αποζημιώσεις της παραγωγής που χάθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο και η Κρατική Αρωγή συνεχίζει να αποζημιώνει το φυτικό κεφάλαιο, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με την Περιφέρεια θα συμβάλλει στο να κλείσουν ταχύτερα οι πληγές.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ένταση και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη να αναπτυχθούν πολιτικές σε τομείς που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, όπως η διαχείριση του νερού ή να ξεκινήσει συζήτηση για ζητήματα που αποτελούσαν ταμπού, όπως η ανάγκη της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.


Ανάλυση των έργων

Όπως ανέφερε ο υπουργός ναυαρχίδα των έργων στην περιφέρεια είναι αδιαμφισβήτητα η μεταφορά νερού  από τον Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 170 εκ ευρώ. Το έργο θα αρδεύει 250 χιλιάδες στρέμματα και θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην πεδιάδα της Ξάνθης. Είναι ένα από τα 6 έργα ΣΔΙΤ του ΥΔΩΡ 2.0, που θα αλλάξουν το πρόσωπο του πρωτογενούς τομέα.

Υπενθύμισε ότι ήδη ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε άλλων τρία σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα (Μελέτη φράγματος Δερείου, Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου στην Σαμοθράκη,  Αντικατάσταση και Υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου) και ανακοίνωσε ότι στην Περιφέρεια βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης 37 ακόμη έργα με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ. Σκοπός αυτών των έργων, όπως είπε, είναι «να θωρακίσουν την περιοχή από τις δυσμενείς και απρόβλεπτες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, να βοηθήσουν στην αντιπλημμυρική της προστασία αλλά και να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του νερού, προς όφελος όλων: καλλιεργειών, περιβάλλοντος και προφανώς της τοπικής κοινωνίας».

Όπως τόνισε ο υπουργός, το μέλλον βρίσκεται στην ενιαία διαχείριση νερού μέσα από έναν ολιστικό σχεδιασμό ώστε να αντιμετωπισθεί ο σημερινός κατακερματισμός αρμοδιοτήτων. Το νέο μοντέλο ξεκινάει από την Θεσσαλία, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και ακολουθούν Κρήτη, Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς και σύντομα θα ακολουθήσει και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέσιμη εδώ

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Έως και 96 ώρες μετά την προσβολή οι επεμβάσεις για το φουζικλάδιο στη μηλιά

Πιστώνει προκαταβολές αποζημιώσεων ο ΕΛΓΑ στις 22 Δεκεμβρίου με τουλάχιστον 26 εκατ. σε δενδρώδεις Θεσσαλίας

Μηχανήματα, εξοπλισμός και εισροές στον σύγχρονο ελαιώνα

Αφήστε ένα σχόλιο