AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Ασύρματο κολάρο τροφοδοτούμενο από κινητική ενέργεια για έλεγχο της θερμοκρασίας στις αγελάδες

[ad_1]

Το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε (Φινλανδία) υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμοσμένης έρευνας για την κτηνοτροφία ακριβείας, που χρηματοδοτείται από την Business Finland. Ο στόχος του Kinect είναι να προετοιμάσει την εμπορική χρήση της πρώτης στο είδος της συσκευής συλλογής κινητικής ενέργειας ζωικού κεφαλαίου για τη δυνατότητα μελλοντικών αυτόνομων έξυπνων φορητών συσκευών για εφαρμογές κτηνοτροφίας ακριβείας (PLF).

Το PLF αναφέρεται σε μια έννοια γεωργικής διαχείρισης που χρησιμοποιεί φορητές συσκευές ανίχνευσης για την παρακολούθηση της υγείας και άλλων χαρακτηριστικών μεμονωμένων ζώων. Οι λύσεις PLF που διατίθενται επί του παρόντος στην αγορά τροφοδοτούνται από μπαταρίες πεπερασμένης διάρκειας ζωής, οι οποίες είναι ακριβές και βαριές και απαιτούν τακτική αντικατάσταση και ανακύκλωση, βλάπτοντας τις επιχειρήσεις τόσο των κατασκευαστών συσκευών όσο και των τελικών χρηστών (αγροτών).

Με βάση την ισχυρή τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου του Τάμπερε στη συλλογή κινητικής ενέργειας και την ηλεκτρομηχανική μετατροπή ενέργειας, καθώς και την εμπειρία των ζώων φάρμας του κύριου ερευνητή και των συνεργατών του, το Kinect στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από τις μπαταρίες των φορητών συσκευών PLF, εξάγοντας ενέργεια από τις κινήσεις των ζώων, ώστε να παράγουν λύσεις με μεγαλύτερη αυτονομία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Αυτό φέρνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους κατασκευαστές συσκευών PLF ζώων και αυξάνει την παραγωγικότητα των τελικών χρηστών.

Ιστορικό

Η συγκομιδή ενέργειας (EH) είναι η διαδικασία μετατροπής της ενέργειας του περιβάλλοντος, όπως το ηλιακό φως, η ροή του νερού, η θερμότητα ή οι δονήσεις σε χρήσιμη ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών χαμηλής κατανάλωσης. Αυτή η τεχνολογία σχεδιάστηκε για να ενεργοποιήσει τους κόμβους ασύρματου δικτύου αισθητήρων, με αυτόνομη ισχύ (στην περιοχή mW ή mW).

Παρόλο που το ηλιακό EH θεωρείται η πιο ήπια μορφή EH, έχει αποδειχθεί ότι είναι περιορισμένη σε εντατικές γεωργικές εφαρμογές, όπως η εικονική περίφραξη για τα ζώα. Αυτά τα φορητά είδη αποτελούν μέρος μιας ιδέας κτηνοτροφίας ακριβείας ή διαχείρισης έξυπνης γεωργίας, στην οποία οι συσκευές ανίχνευσης με μπαταρίες επιτρέπουν την παρακολούθηση της υγείας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών μεμονωμένων ζώων.

Εμπορικές λύσεις που μετατρέπουν μηχανικούς κραδασμούς σε ηλεκτρική ενέργεια είναι διαθέσιμες στην αγορά, αλλά αυτές επικεντρώνονται κυρίως σε πηγές υψηλής ενέργειας όπως η βιομηχανία σιδηροδρομικών ή φορτηγών μεταφορών. Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στη μελέτη της κινητικής ενέργειας που αναδύεται από την ανθρώπινη κίνηση, αλλά οι λύσεις δεν γνώρισαν εμπορική επιτυχία λόγω του όγκου, της χαμηλής απόδοσης ισχύος και της αναξιοπιστίας. Οι εμφυτεύσιμες τεχνολογίες EH είναι ελκυστικές και υπόσχονται πολλά, αλλά είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Από την άλλη πλευρά, η κινητική ενέργεια των ζώων εκτός του ανθρώπου δεν έχει μελετηθεί καθόλου ως πηγή ενέργειας. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Τάμπερε με επικεφαλής τον Δρ. David Blažević μελετά τώρα τα χαρακτηριστικά μετακίνησης των βοοειδών και άλλων ζώων φάρμας και σχεδιάζει έξυπνα, βελτιστοποιημένα, ειδικά για είδη αυτόνομες έξυπνες φορητές συσκευές καλλιέργειας- εκτροφής τα τελευταία 4 χρόνια.

Επισκόπηση τεχνολογίας

Έρευνα που διεξήχθη στην ερευνητική ομάδα Ηλεκτρομηχανικής του Πανεπιστημίου του Τάμπερε δείχνει επιτυχία στη μετατροπή της φυσικής ενέργειας κίνησης των ζώων σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή η ενέργεια αποθηκεύεται σε έναν πυκνωτή και χρησιμοποιείται κατόπιν αιτήματος για ανίχνευση και μετάδοση από μια ενσωματωμένη μονάδα μικροεπεξεργαστή που φοράει το ζώο.

Οι συσκευές που σχεδιάστηκαν στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν επιτόπου με το δυτικό Finncattle. Στο τελευταίο της σχέδιο, η ομάδα κατάφερε να κατασκευάσει ένα αυτόνομο κολάρο βοοειδών που μετράει τη θερμοκρασία μιας αγελάδας και τη μεταδίδει μέσω ραδιοφώνου μεγάλων αποστάσεων περισσότερες από 20 φορές/ώρα – τροφοδοτούμενο μόνο από την κίνηση της ίδιας της αγελάδας. Η πηγή ενέργειας είναι μια ηλεκτρομαγνητική γεννήτρια κινούμενου μαγνήτη βάρους 200g.

Σημειώνουμε ότι το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε είναι ένα από τα πιο πολυεπιστημονικά πανεπιστήμια στη Φινλανδία. Σχεδόν όλοι οι διεθνώς αναγνωρισμένοι τομείς σπουδών εκπροσωπούνται στο πανεπιστήμιο, το οποίο συγκεντρώνει την έρευνα και την εκπαίδευση στην τεχνολογία, την υγεία και την κοινωνία.

Πηγή: ea.gr

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Η Φάρμα Στάλος βάζει στην παραγωγή 120 κατσίκες Ζάανεν

Βραβευμένος παραγωγός αναδεικνύει την βιομηχανία ελαιολάδου της Νοτίου Αφρικής

Έθιμα και παραδόσεις των Θεοφανείων

Αφήστε ένα σχόλιο