AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Δήμος Αγρινίου: Δημοπρατείται η αναβάθμιση του οδοφωτισμού

[ad_1]

Δήμος Αγρινίου: Δημοπρατείται η αναβάθμιση του οδοφωτισμού


Δήμος Αγρινίου: Δημοπρατείται η αναβάθμιση του οδοφωτισμού όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία θα επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 2,6 εκατ. ευρώ

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στον «αέρα» βγήκε ο διαγωνισμός για το σύνολο του δημοτικού φωτισμού του Δήμου Αγρινίου με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα τεχνολογίας led.

Η δημοπράτηση του έργου, που έχει προϋπολογισμό 13,7 εκατ. ευρώ  έχει προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του Δήμου Αγρινίου, ωστόσο πρόκειται επίσης και για το πρώτο δάνειο στην ιστορία του Δήμου που θα είναι «αυτοχρηματοδοτούμενο», καθώς ο Δήμος Αγρινίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη που προηγήθηκε, δεν θα βάλει χέρι στο ταμείο του Δήμου για να το αποπληρώσει, αλλά αυτό συμβεί μέσω της τεράστιας εξοικονόμησης που θα προσφέρει η υλοποίηση του έργου.

Σήμερα το 40% της ενέργειας που καταναλώνει ο Δήμος Αγρινίου αφορά τον οδοφωτισμό, έτσι κρίθηκε σκόπιμο ο Δήμος Αγρινίου να προχωρήσει όπως συμβαίνει με ορισμένα δημοτικά κτίρια, σχολεία κτλ στην ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου του οδοφωτισμού με νέα φωτιστικά σώματα τύπου led. Όμως το σύνολο του οδοφωτισμού αφορά 23.241 φωτιστικά σημεία και η μελέτη της ενεργειακής αναβάθμισής του προβλέπει εξοικονόμηση της τάξης του 68,98%.

Σήμερα η κατανάλωση ρεύματος για τον οδοφωτισμό φτάνει τα 10,490 εκατ. kWh και με ετήσια δαπάνη 1,89 εκατ. ευρώ (με τιμή 0,18 ευρώ / kWh). Το οικονομικό όφελος – εξοικονόμηση για το Δήμο Αγρινίου από την αναβάθμιση, αν συνυπολογίσει κανείς και το ετήσιο κόστος συντήρησης του υφιστάμενου συμβατικού συστήματος, εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2,6 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Δήμος Αγρινίου μέσω του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, που θα έχει ετήσια δόση 1,67 εκατ. ευρώ θα μπορεί και το δάνειο να αποπληρώνει και να έχει και ένα ετήσιο όφελος περίπου 900.000 ευρώ για τη δεκαετία της αποπληρωμής του δανείου.

Η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού για το σύνολο του Δήμου Αγρινίου με τη μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας θα ωφελήσει το Δήμο διπλά, όταν θα προχωρήσει η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου και αυτό γιατί όταν θα κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, που σχεδιάζεται με βάση τις σημερινές ενεργειακές ανάγκες του Δήμου, θα αποφέρει ένα περίσσευμα ενέργειας, το οποίο δοθεί δωρεάν σε περίπου 2.500 ευάλωτα νοικοκυριά.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Επιστολή προέδρου ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για προβλήματα στο “Εξοικονομώ 2021”

 

[ad_2]

Related posts

Φυσικό αέριο στο Αγρίνιο: «Ξεκλειδώνουν» τα έργα

aitoloakarnanianews

Η Δεύτερη Εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

aitoloakarnanianews

Σωκράτης Κωστίκογλου: «Η αγορά θέλει εξωστρέφεια»

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο