AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

ΔΕΥΑ Αγρινίου: Αποζημίωση για ζημιά σε οικόπεδο από χαλασμένο αγωγό

[ad_1]

ΔΕΥΑ Αγρινίου: Αποζημίωση για ζημιά σε οικόπεδο από χαλασμένο αγωγό


ΔΕΥΑ Αγρινίου: Αποζημίωση για ζημιά σε οικόπεδο από χαλασμένο αγωγό όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή πολίτη από το δικαστήριο

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στο τέλος της έφτασε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2020 και κατά την οποία ένας δημότης Αγρινίου προσέφυγε στην Δικαιοσύνη κάνοντας αγωγή κατά της ΔΕΥΑ Αγρινίου. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου εξέδωσε οριστική απόφαση τον προηγούμενο μήνα με την οποία κάνει δεκτή την αγωγή του δημότη και επιδικάζει 20.000 ευρώ ως αποζημίωση, συν τα δικαστικά έξοδα.

Πρόκειται για «αδικοπραξία από ΝΠΙΔ» που κλείνει με την υπ’ αριθ. 96/2023 απόφαση και σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται σε παράλειψη της ΔΕΥΑ Αγρινίου να διορθώσει έναν αγωγό σε οικόπεδο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιουσία του δημότη και να υποστεί ζημιά βλέποντας  πολλά δέντρα του να καταστρέφονται.

Η απόφαση, σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο «Παπαϊωάννου Χριστόφορος και Συνεργάτες» το οποίο εκπροσώπησε τον συγκεκριμένο δημότη, υποχρεώνει την ΔΕΥΑΑ σε αποζημίωση «κατόπιν υπαίτιας συμπεριφοράς των οργάνων του συγκεκριμένου ΝΠΙΔ, της παράλειψης δηλαδή να γίνουν οι οφειλόμενες από τον νόμο ενέργειες».

Τι προβλέπεται από τον νόμο για τέτοιες περιπτώσεις

Αρμόδια είναι τα διοικητικά δικαστήρια, ειδικότερα το Πρωτοδικείο της περιφέρειας που συνέβη το συμβάν, όπου ο πολίτης μπορεί να ασκήσει αγωγή κατά του δήμου ή της περιφέρειας και να ζητήσει αποζημίωση τόσο για τις υλικές ζημιές και τα τυχόν διαφυγόντα κέρδη, όσο και για την ηθική του βλάβη.

Ωστόσο ορισμένοι δήμοι προσφεύγουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Την δυνατότητα σε δημότες να αποζημιωθούν με εξωδικαστικό συμβιβασμό για φθορές που έχουν προκληθεί από πτώσεις δέντρων και κλαδιών ,δίνει η οικονομική επιτροπή δήμων. Ο δήμος είναι υπεύθυνος και για τα δέντρα που εξέρχονται της ιδιοκτησίας κάποιου και παρεμποδίζουν την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων. Για τους περισσότερους δρόμους την ευθύνη την έχουν οι δήμοι, υπάρχουν και κάποιοι μεγάλοι δρόμοι που η ευθύνη τους ανήκει στην Περιφέρεια.

Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, η κάλυψη φυσικών φαινομένων από την ασφαλιστική εταιρεία, καλύπτει ζημιές που θα προκληθούν από τα εξής φυσικά φαινόμενα: καταιγίδα, θύελλα, πλημμύρα, χαλάζι, χιόνι, τυφώνα, λαίλαπα, ανεμοθύελλα, έκρηξη ηφαιστείου, σεισμό, καθώς και από καθίζηση ή κατολίσθηση που προέρχεται μόνο μετά από σεισμό. Το χαλάζι αποτελεί ειδική περίπτωση, που είτε καλύπτεται, είτε είναι εξαίρεση και δεν καλύπτεται, είτε καλύπτεται με κάποια συμμετοχή στη ζημιά.

Το έγγραφο αίτημα πολίτη στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, απαιτείται να είναι επώνυμο, ενυπόγραφο και να έχει πρωτοκολληθεί στο πρωτόκολλο της δημόσιας υπηρεσίας. Αν η αίτηση υποβληθεί σε αναρμόδια δημόσια υπηρεσία, η υπηρεσία αυτή οφείλει εντός 3 ημερών, να την διαβιβάσει στην αρμόδια και να το γνωστοποιήσει στον ενδιαφερόμενο. Στην περίπτωση αυτή, η προθεσμία αρχίζει από τότε που περιήλθε η αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία. Τα ανώνυμα, ανυπόγραφα και προφορικά αιτήματα δεν δημιουργούν υποχρέωση στην διοίκηση να ενεργήσει. Όταν όμως πρόκειται για σοβαρή καταγγελία, η διοίκηση οφείλει να ερευνήσει τα καταγγελλόμενα ή να διαβιβάσει την καταγγελία στον αρμόδιο φορέα.

Η δικαστική (και η διοικητική) αποκατάσταση της ζημίας του διοικούμενου πολίτη από τη μη σύννομη και ζημιογόνα πράξη ή παράλειψη του διοικητικού οργάνου, εντάσσεται στα έμμεσα κατασταλτικά μέτρα που προβλέπει η ελληνική έννομη τάξη, με την καθιέρωση του θεσμού της αστικής ευθύνης της πολιτείας απέναντι στον θιγέντα από την παράνομη και ζημιογόνα διοικητική ενέργεια, είτε πράξη είτε παράλειψη.

Η πολιτεία έχει καταστρώσει ένα θεσμό έμμεσης έννομης προστασίας του διοικούμενου για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες είτε δεν χωρεί η άσκηση των προβλεπόμενων στο νόμο ενδίκων βοηθημάτων (αίτηση ακυρώσεως, προσφυγή) είτε ακόμη και μετά την ακύρωση ή την τροποποίηση της προσβαλλόμενης διοικητικής πράξης με τη δικαστική απόφαση εξακολουθούν να παραμένουν βλαπτικές συνέπειες σε βάρος του διοικούμενου, δηλαδή δεν αποκαθίσταται πάντοτε η ζημία που έχει υποστεί ο τελευταίος από την παράνομη επέμβαση ή αδράνεια του κρατικού οργάνου.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: 5ο τουρνουά μπάσκετ «Μαργαρίτα Σαπλαούρα» – Παίζουν για τη «Φλόγα» στο ΔΑΚ (εικόνες)

[ad_2]

Related posts

Αγρίνιο: Η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου – Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Προκήρυξη θέσης Λαμπαδαρίου Ιεροψάλτου στο ναό Αγίου Γρηγορίου

aitoloakarnanianews

Σταρακά: Αντίο δάσκαλε, Παντελή Κιτσάκη

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο