AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Οικονομια

Δημόσιο-επέκταση ΒΑΕ: Σε ποιους κλάδους «κόλλησε» η διαδικασία

[ad_1]

Παρά το γεγονός ότι η σχετική Γνωμοδότηση της Διϋπουργικής Επιτροπής για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο ολοκληρώθηκε εδώ και δύο χρόνια περίπου, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις προς τους συνδικαλιστικούς φορείς ότι άμεσα θα ολοκληρωθεί η έκδοση όλων των απαραίτητων ΚΥΑ για τη χορήγηση-επέκτασή του, ακόμα δεν έχει προχωρήσει σχεδόν τίποτα.

Παρέμβαση για… απαντήσεις

Αυτό παρατηρούν 13 βουλευτές του ΚΚΕ, που έθεσαν ερώτημα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σε αυτό αναφέρονται μάλιστα τα εξής:

«Οι μόνες ΚΥΑ που εκδόθηκαν, κι αυτές με πολλά προβλήματα ήταν για τους εργαζόμενους στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Υγείας και για τους υπηρετούντες στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Σημειώνεται ότι η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση έκδοσης των σχετικών ΚΥΑ έχει άμεση αρνητική επίδραση σε μια σειρά κλάδους και ειδικότητες που σύμφωνα με την Γνωμοδότηση της Διυπουργικής Επιτροπής για την «Μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας» εντάσσονται στους δικαιούχους υπαλλήλους.

Με βάση την παραπάνω κατάσταση ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να εκδοθούν άμεσα όλες οι σχετικές ΚΥΑ, εντάσσοντας στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους, σύμφωνα και με τα υπομνήματα των συνδικαλιστικών τους οργάνων, χωρίς καμιά περικοπή για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο, αλλά με σχετική αύξησή τους.

Θυμίζουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ετοίμαζε νέο νομοθετικό καθεστώς που θα διασφάλιζε τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου πλαισίου υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, θα εξέταζε την τροποποίηση του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια, με την κατάργηση πεπαλαιωμένων διατάξεων, την απλοποίηση των διαδικασιών και την προσαρμογή τους στις σημερινές ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργούνταν επαγγελματικές ζώνες, υψηλής, μέσης και χαμηλής επικινδυνότητας. Υπήρχε  η εκτίμηση ότι τριάντα κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και εκατοντάδες επαγγέλματα θα «άλλαζαν» κατηγορίες.

[ad_2]

Source link

Related posts

Κασσελάκης με ΑΔΕΔΥ: Αύξηση 10% των μισθών & επαναφορά δώρων στο Δημόσιο

ΑΔΕΔΥ: Εξώδικο σε όλα τα Υπουργεία -Αποχή από στοχοθεσία & αξιολόγηση (έγγραφο)

Πρόγραμμα υποτροφιών για δημοσίους υπαλλήλους (έγγραφο)

Αφήστε ένα σχόλιο