AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Ετήσια παράταση για την αδασμολόγητη εισαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων ψήφισε η ΕΕ

[ad_1]

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της παράτασης της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και των ποσοστώσεων στις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων προς την ΕΕ για ένα επιπλέον έτος, από τις 6 Ιουνίου 2024 έως τις 5 Ιουνίου 2025.

Αυτή η απόφαση, στόχευε στη στήριξη της Ουκρανίας εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων με τη Ρωσία, πέρασε με 26 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 1 αποχή. Η νομοθεσία επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίζει άμεσα τυχόν σημαντικές διαταραχές της αγοράς εντός της ΕΕ ή των κρατών μελών της που προκαλούνται από εισαγωγές από την Ουκρανία.

Ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων αγροτών, η πρόταση εισάγει επίσης ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» για ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα όπως τα πουλερικά, τα αυγά και η ζάχαρη, που επιτρέπει την επαναφορά των δασμών εάν οι εισαγωγές υπερβούν το μέσο επίπεδο του 2022 και του 2023.

Επιπλέον, η παράταση εξαρτάται από την τήρηση της Ουκρανίας στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την αναστολή όλων των εισαγωγικών δασμών από τη Μολδαβία για ένα ακόμη έτος, επιδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη υποστήριξη και στις δύο χώρες.

Η μεγαλύτερη ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων, η COPA-COGECA, υποστήριξε ότι οι ευρωβουλευτές απογοήτευσαν τους αγρότες, απορρίπτοντας πιθανές βελτιώσεις στο καθεστώς εισαγωγών.

Η Sandra Kalniete, εισηγήτρια για το φάκελο της Ουκρανίας, τόνισε την ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, τονίζοντας την ισορροπία μεταξύ της βοήθειας της Ουκρανίας και της προστασίας των αγορών της ΕΕ.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται ότι θα εγκρίνει την παράταση την επόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσει η τελική υιοθέτησή της από τις χώρες μέλη. Μετά την έγκριση του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσημα τον κανονισμό, οδηγώντας στην επιβολή του μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

[ad_2]

Source link

Related posts

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΚΤΑΚΤΟ: Σοκ με την «Κάρτα του Αγρότη» – Τι σχεδιάζουν να κάνουν

Υπεραξία από τη Yara για τους Leaders στη γεωργία

Αγροτικές Ειδήσεις: Μπλόκα: Δεν κάνουν βήμα πίσω οι αγρότες – Συμβολικοί αποκλεισμοί

Αφήστε ένα σχόλιο