AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αθλητικα

Ευρωπαϊκά εισιτήρια: Ο δύσκολος δρόμος του κυπελλούχου Ελλάδας!  | Blog – Ανδρέας Δημάτος

[ad_1]

Ο Ανδρέας Δημάτος γράφει για τα νέα δεδομένα ως προς το δεύτερο ελληνικό ευρωπαϊκό εισιτήριο με προγραμματισμένο πρώτο παιχνίδι στις 11 Ιουλίου και τέσσερις προκριματικούς γύρους μέχρι τους ομίλους! 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες και με βάση τα όσα ίσχυαν την προηγούμενη τριετία με την Ελλάδα να μετέχει του χρόνου στην Ευρώπη από την 20η θέση στη βαθμολογία της UEFA, τα τέσσερα ελληνικά ευρωπαϊκά εισιτήρια θα ήταν για τον πρωταθλητή στα προκριματικά του Champions League και τα υπόλοιπα τρία (κυπελλούχος, δεύτερος και τρίτος του πρωταθλήματος) στο Conference League!

Τα δεδομένα αυτά αλλάζουν και η χώρα μας διατηρεί (για τον Κυπελλούχο… προς το παρόν) μία θέση στο Europa και δύο εισιτήρια στο Conference εξασφαλίζοντας εκπροσώπηση και στις τρεις διασυλλογικές διοργανώσεις, ακριβώς γιατί η UEFA στο νέο φορμάτ αποφάσισε να επεκτείνει την προκριματική διαδικασία του Europa και να δώσει θέση μέχρι και στον Κυπελλούχο της 33ης θέσης του ranking, ενώ την προηγούμενη τριετία η εκπροσώπηση στη διοργάνωση σταματούσε στην 15η χώρα της βαθμολογίας.

Αποτέλεσμα αυτού βεβαίως είναι η διεύρυνση της προκριματικής διαδικασίας του Europa League με τέσσερις προκριματικούς γύρους (τρεις και τα πλέι οφ) μέχρι τους 36 όχι των ομίλων πλέον, αλλά για το ενιαίο league system. Αμεση συνέπεια του νέου access list είναι η… ταλαιπωρία του Κυπελλούχου Ελλάδας ή της δεύτερης ομάδας των ελληνικών πλέι οφ, αν ο εφετινός πρωταθλητής Ελλάδας κάνει και πάλι το νταμπλ ή αν ο Κυπελλούχος Ελλάδας τερματίσει στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Η ουσία είναι ότι με βάση το Access List της νέας τριετίας των ευρωπαϊκών κυπέλλων η ελληνική ομάδα, που θα πάρει το δεύτερο προνομιούχο εισιτήριο με συμμετοχή στο Europa League, θα ξεκινήσει από τον πρώτο προκριματικό της διοργάνωσης με πρώτο παιχνίδι την Πέμπτη 11 Ιουλίου, πολύ νωρίς, αλήθεια είναι για τα ελληνικά δεδομένα. Μαζί με τους Κυπελλούχους από τη 16η Νορβηγία μέχρι και το 33ο Κόσοβο. Και το ακόμα πιο δύσκολο είναι ότι θα χρειαστεί τέσσερις προκριματικούς γύρους και αγώνες σε οχτώ σερί Πέμπτες μέχρι την πρόκριση στην κυρίως φάση της διοργάνωσης.

Εδώ βεβαίως υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές παράμετροι. Η πρώτη είναι ότι δεν αποκλείεται οι διάφορες καραμπόλες (το περίφημο… rebalancing) με βάση τις ομάδες που θα κατακτήσουν τα τρία εφετινά ευρωπαϊκά τρόπαια αλλά και τη δεδομένη απουσία των ρωσικών ομάδων να φέρουν τελικά τον Κυπελλούχο Ελλάδας από τον πρώτο στον δεύτερο προκριματικό και από τις 11 Ιουλίου η εναρκτήρια ημερομηνία να μετατεθεί για τις 25.

H δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με το… μαξιλαράκι του Conference League, που υπάρχει σε ολόκληρη την προκριματική διαδικασία του Europa League. Τι εννοούμε; Πολύ απλά αν ο Κυπελλούχος Ελλάδας αποκλειστεί στον πρώτο προκριματικό του Europa, συνεχίζει στον δεύτερο προκριματικό του Conference, μαζί με τον τρίτο και τον τέταρτο του πρωταθλήματος. Το ίδιο ισχύει και αν αποκλειστεί στον δεύτερο προκριματικό του Europa (συνεχίζει στον τρίτο του Conference) κοκ μέχρι και τα πλέι οφ. Τα υπόλοιπα τρία ελληνικά εισιτήρια έχουν δεδομένη εναρκτήρια ημερομηνία δύο εβδομάδες αργότερα. Ο πρωταθλητής Ελλάδας αλλά και οι δύο ομάδες μας στο Conference ξεκινούν από τον δεύτερο προκριματικό στις δικές τους διοργανώσεις, την εβδομάδα 23/24 και 25 Ιουλίου.

Βεβαίως και για τον πρωταθλητή Ελλάδας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να… προαχθεί στον τρίτο προκριματικό του Champions League, όπως συνέβη πέρυσι με την ΑΕΚ, εκμεταλλευόμενος το περίφημο rebalancing αφού με βάση τις ομάδες που θα κατακτήσουν τα εφετινά τρόπαια δεν αποκλείεται δύο πρωταθλητές να απαλλαγούν από το Champions Path και να αποκτήσουν βάσει του συλλογικού τους συντελεστή απευθείας θέση στους 36 της νέας διοργάνωσης χωρίς τους ομίλους πλέον αλλά με το ενιαίο σύστημα βαθμολόγησης των 36 ομάδων.

Πιθανότητες να εκμεταλλευτούν το νέο φορμάτ και να αποφύγουν τη διαδικασία των προκριματικών γύρων του Champions League από ελληνικής πλευράς έχουν μόνο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, αν βεβαίως κατακτήσουν τον εγχώριο τίτλο, αφού οι δικοί τους συντελεστές είναι από τους υψηλότερους ανάμεσα στις ομάδες των χωρών χωρίς απευθείας εκπροσώπηση στο Champions League.

[ad_2]

Source link

Related posts

Μέσι: Καλοδεχούμενος στη Σαουδική Αραβία, αν αποφασίσει να φύγει από την Ιντερ Μαϊάμι

Τρομακτική καραμπόλα στην Αίγυπτο με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες (vid)

Λέικερς – Πέισερς: Ο ΛεΜπρόν καταργεί τους νόμους της φύσης σε ένα εντυπωσιακό κάρφωμα (vid)

Αφήστε ένα σχόλιο