AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Η Ινδία προβληματίζεται για την αγορά ρωσικού πετρελαίου σε γουάν

[ad_1]

Ινδία

Η Ινδία, παρότι έχει στρατηγικές σχέσεις με τη Δύση, ήταν μια από τις πολλές χώρες που όχι μόνο δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά συνέχισε να έχει εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα και αύξησε δραματικά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, “αιμοδοτώντας” τη ρωσική οικονομία. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι αρχίζει να αλλάζει.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση της Ινδίας εξέφρασε μεγαλύτερη ανησυχία για τη χρήση του κινεζικού γιουάν για εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι πληρωμές για αρκετές παραδόσεις αργού. Αν και οι ρωσικές εταιρείες συνεχίζουν να παραδίδουν προμήθειες αργού, επτά φορτία δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, καθώς τα κρατικά διυλιστήρια της Ινδίας αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε γουάν, ανέφερε το δημοσίευμα.

Αυξημένο κόστος

Μέρος του λόγου προέρχεται από το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η χρήση του γουάν, καθώς τα ινδικά διυλιστήρια πρέπει πρώτα να μετατρέψουν τις ρουπίες τους σε δολάρια Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια σε γουάν. Ο μηχανισμός είναι κατά 2%-3% ακριβότερος από τη χρήση του ντιράμ των ΗΑΕ, νόμισμα στο οποίο η Ινδία έχει δείξει προτίμηση. Επιπλέον, ορισμένοι στην Ινδία βλέπουν τη χρήση του γουάν ως ώθηση για την Κίνα, η οποία βρίσκεται σε γεωπολιτική αντιπαράθεση με το Νέο Δελχί. Οι δύο χώρες συνεχίζουν να διαφωνούν για τα σύνορά τους, με στρατεύματα να συγκρούονται πέρυσι.

Ενώ η Ινδία είναι φέτος ο μεγαλύτερος εισαγωγέας των θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ταλανίζεται εδώ και καιρό από νομισματικά διλήμματα. Η χρήση της ρουπίας στο ινδορωσικό εμπόριο είναι απίθανο να δημιουργήσει υποστήριξη στη Μόσχα, καθώς η χώρα έχει ήδη συγκεντρώσει ρουπίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν έχει καταφέρει να επαναπατρίσει. Το νομισματικό απόθεμα είναι τόσο μεγάλο, που ένας πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου το κατηγόρησε για την κατάρρευση του ρωσικού ρουβλίου φέτος.

Προβληματισμός για το γουάν

Αν και η Ινδία είχε προηγουμένως κάνει συναλλεγές με τη Ρωσία σε δολάρια ΗΠΑ, ο φόβος των δυτικών κυρώσεων βοήθησε να στραφεί στο γουάν νωρίτερα φέτος. Και αυτό καθώς η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πέρυσι έθεσε τις εξαγωγές της υπό διεθνή έλεγχο. Η Ινδία έχει επίσης χρησιμοποιήσει το ντιράμ για να αποφύγει τους δυτικούς περιορισμούς και τα ανώτατα όρια τιμών συναλλαγών, αλλά οι Ρώσοι έμποροι έχουν δείξει ισχυρή προτίμηση στο κινεζικό νόμισμα. Δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί αν η κυβέρνηση της Ινδίας παρακρατεί ενεργά τις πληρωμές των φορτίων. Ωστόσο, το Νέο Δελχί είναι επιφυλακτικό σχετικά με τη χρήση του γουάν.

Δεν έχει απαγορευτεί και αν μια ιδιωτική επιχείρηση έχει γουάν για να διακανονίσει τις συναλλαγές της, η κυβέρνηση δεν θα το σταματήσει, αλλά δεν θα ενθαρρύνει ούτε θα διευκολύνει τέτοιου είδους συναλλαγές“, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Εν τω μεταξύ, η Ινδία συνεχίζει να είναι βασικός αγοραστής ρωσικού αργού, εισάγοντας 1,78 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι αποστολές πετρελαίου προς την Ινδία αυξήθηκαν κατά 15% τον Σεπτέμβριο, αφού τον Αύγουστο σημείωσαν πρόσκαιρη πτώση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Ο Σι δήλωσε ότι θα υπάρξει “επανένωση της οικογένειας”

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024

Tο κόστος της κρίσης και οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση

Αφήστε ένα σχόλιο