AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Εθνικα

Η Λιβύη στα 12 ναυτικά μίλια , η Ελλάδα παρακολουθεί, σιωπά και δίνει «άφεση» στον Ερντογάν

[ad_1]

Η Λιβύη με την προσωρινή -ουδέν μονιμότερον του προσωρικού- κυβέρνηση της επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια και  τη συνορεύουσα ζώνη της στα 24ν.μ. Για το θέμα έγραψε η Καθημερινή και το ερώτημα που προκύπτει φυσικά είναι ένα: η πανίσχυρη με 41% κυβέρνηση Μητσοτάκη , η οποία κατά τους υπουργούς είναι πανίσχυρη και διεθνώς με την «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» που δήθεν ασκεί, τι ακριβώς κάνει;

Η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη  κοινοποίησε στα Ηνωμένα Έθνη την απόφασή της για τα χωρικά ύδατα των 12 ναυτικών μιλίων αλλά και τη δήλωση για συνορεύουσα ζώνη 24 μιλίων προς τα βόρεια, κάτι που χαρακτήρισε «δικαίωμα της σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Με αυτό τον τρόπο η Λιβύη απαντά  στην Αίγυπτο, η οποία προσφάτως με διάταγμα καθόρισε μονομερώς τα δυτικά όρια της ΑΟΖ της, σε πρωτοβουλία του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ώστε να ακυρώσει τα παράπλευρα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.

Η συνορεύουσα ζώνη των 24 ναυτικών μιλίων δεν παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στο κράτος που τη δηλώνει, αλλά δίνει δικαιώματα ελέγχου σε θέματα που σχετίζονται με την εμπορική κίνηση, την ασφάλεια ή τη μετανάστευση, όπως διευκρινίζει η «Καθημερινή».

Γιατί σιωπά ο κ.Μητσοτάκης και γιατί δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα; Η Διακήρυξη των Αθηνών απαντά:

«Τα Μέρη (Ελλάδα-Τουρκία) αναλαμβάνουν την υποχρέωση να απέχουν από οποιαδήποτε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να δυσφημήσει το γράμμα και το πνεύμα της παρούσας Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητα στην περιοχή τους».

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζεται για ακόμη μια φορά ως ο αδύναμος κρίκος της περιοχής κι όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα.

Στο μεταξύ ο κ.Μητσοτάκης με τη συνάντηση των Αθηνών έδωσε στον κ. Ερντογάν αυτό που ήθελε. «Άφεση αμαρτιών» , F-16 από τις ΗΠΑ και να δούμε τι άλλο θα κερδίσει.

[ad_2]

Source link

Related posts

EL – Eκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού: «Όλοι μιλούν για χερσαία επίθεση

«Ευχαριστούμε Μπάιντεν»! Δείτε τι βρήκαν οι Ρώσοι στο μέτωπο και το έβγαλαν ΒΙΝΤΕΟ

Ξεκινά η κατασκευή 1.400 ΣΟΑ–Τα πρώτα 500 θα γίνουν σε 13 νησιά του Αιγαίου μέχρι το καλοκαίρι 2026

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο