AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Η Ρωσία μετατράπηκε σε προτεκτοράτο της Κίνας, εκτιμά η CIA

[ad_1]

Ουκρανία πόλεμος:Η Ρωσία μετατράπηκε σε προτεκτοράτο της Κίνας, εκτιμά ο διευθυντής της CIA

Μπορεί η Ρωσία χάρη στις εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα και την Ινδία να μπόρεσε να ξεπεράσει τις περισσότερες συνέπειες των δυτικών κυρώσεων που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά φαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή είχε μείζονες συνέπειες για την ισχύ της ίδιας της Ρωσίας και τις ισορροπίες της με άλλες δυνάμεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπέρνς, εκτίμησε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ακρωτηρίασε την οικονομία της και την άφησε πλήρως εξαρτημένη από την Κίνα. “Η οικονομία της Ρωσίας υφίσταται μακροχρόνιες οπισθοδρομήσεις και η χώρα σφραγίζει τη μοίρα της ως οικονομικός υποτελής της Κίνας“, έγραψε ο Μπερνς σε άρθρο για το Foreign Affairs.

Πολλαπλές αποτυχίες

Η Ρωσία αγωνίζεται κάτω από τις εξουθενωτικές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Όμως οι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχουν μόνο βαθύνει, με το διμερές εμπόριο να φτάνει το 2023 στο ρεκόρ των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Ο πόλεμος του Πούτιν έχει ήδη αποτύχει για τη Ρωσία σε πολλά επίπεδα“, εκτίμησε ο Μπερνς στο άρθρο του. “Ο αρχικός του στόχος να καταλάβει το Κίεβο και να υποτάξει την Ουκρανία αποδείχθηκε ανόητος και απατηλός“. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημείωσε ο διευθυντής της CIA, προκάλεσε “τεράστια ζημιά” στον ρωσικό στρατό.

Τουλάχιστον 315.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, τα δύο τρίτα του προπολεμικού αποθέματος αρμάτων της Ρωσίας έχουν καταστραφεί, και το περίφημο πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού του Πούτιν που διαρκούσε δεκαετίες, έχει αποψιλωθεί“, υπογράμμισε ο Μπερνς

Ενίσχυση του ΝΑΤΟ

Ταυτόχρονα, οι στρατιωτικές και οικονομικές αποτυχίες της Ρωσίας την έχουν δει επίσης να στρέφεται σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν για πυρομαχικά. “Οι υπερβολικές φιλοδοξίες του Πούτιν έχουν γυρίσει μπούμερανγκ και με έναν άλλο τρόπο: έχουν ωθήσει το ΝΑΤΟ να μεγαλώσει και να ισχυροποιηθεί“, επισημαίνεται στο άρθρο.

Η συμμαχία ενισχύθηκε τον τελευταίο χρόνο, με τη Φινλανδία να προσχωρεί τον Απρίλιο, ενώ η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ εγκρίθηκε από όλα τα μέλη εκτός από την Ουγγαρία, κάτι που, πάντως, αναμένεται να γίνει σχετικά σύντομα. Ταυτόχρονα, μετά από χρόνια απάθειας, έχουν αυξηθεί και οι αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη αξιολογηση είχε κάνει και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς λίγες ημέρες νωρίτερα, καθώς είχε γράψει στο Χ/Twitter ότι “ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στη Ρωσία, αναγκάζοντας τον Πούτιν στην ταπείνωση να πάει με το καπέλο στο χέρι (σ.σ. σαν επαίτης) στη Βόρεια Κορέα για να συνεχίσει την παράνομη εισβολή του“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Σκληρός εφοπλιστικός «πόλεμος» για το «μεγάλο λιμάνι»

Αυστηρές προειδοποιήσεις της Ε.Ε. εναντίον της Κίνας για διμερές εμπόριο

Απειλεί τις χώρες της Βαλτικής και δοκιμάζει τις αντοχές του ΝΑΤΟ

Αφήστε ένα σχόλιο