AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Η συμφωνία Νομικού με τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς που άνοιξε την πόρτα για παραγωγή μηλοπολτού

[ad_1]

του Γιώργου Λαμπίρη

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Νομικό, πρόεδρο της εταιρείας το 2023 η εταιρεία επεξεργάστηκε περίπου 7.000 τόνους μήλου. «Προχωρήσαμε σε επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγής μας, προκειμένου να καλύψουμε τη ζήτηση για μηλοπολτό στις ευρωπαϊκές αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Ακόμα είναι νωρίς για να δημιουργήσουμε ιδιόκτητο μηλεώνα, ωστόσο προσβλέπουμε στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην ανάπτυξη των παραγωγών. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το επόμενο διάστημα τις ποσότητες που παραλαμβάνουμε από τους αγρότες, κάτι που συζητάμε αυτή την περίοδο με αρκετούς από αυτούς, προσφέροντας κίνητρα προς το μέρος τους», αναφέρει ο κ. Νομικός.

Η Νομικός εισήλθε στη μεταποίηση του μήλου μετά τη διακοπή λειτουργίας της βιομηχανίας Mast Foods, με έδρα τον Αλμυρό, η οποία επεξεργαζόταν το μήλο της Ζαγοράς. Η παραγωγή πραγματοποιείται στο εργοστάσιο της εταιρείας στα Φάρσαλα. «Με αυτόν τον τρόπο και επειδή το μήλο παρουσιάζει συναφή διαδικασία παραγωγής με την ντομάτα ήρθαμε σε επαφή με τον συνεταιρισμό της Ζαγοράς προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις ποσότητες εκείνες που δεν είναι εμπορεύσιμες», εξηγεί ο επιχειρηματίας. «Υπάρχουν κοινοί πελάτες που αγοράζουν προϊόντα βιομηχανικής ντομάτας και μήλου, επομένως υπήρχε η βάση εμπορικά για να στηρίξουμε και τη νέα αυτή δραστηριότητα».

Προκειμένου να εξυπηρετήσει τη μεταποίηση του μήλου, η εταιρεία προχώρησε σε νέα επένδυση στο εργοστάσιο των Φαρσάλων, ενώ βλέποντας ότι αυξάνεται η παραγωγή, συμπλήρωσε μηχανήματα.

Συμβόλαιο με τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς – Αγορά των μη εμπορεύσιμων ποσοτήτων

Η Νομικός προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς προκειμένου να αγοράζει τις ποσότητες μήλου που έχει ανάγκη για την παραγωγή μηλοπολτού. Ωστόσο όπως εξηγεί ο κ. Νομικός η μεταποίηση του μήλου δεν είναι όπως στη βιομηχανική ντομάτα όπου η εταιρεία συνάπτει συμβόλαια με τους παραγωγούς, διότι τα μήλα που προορίζονται για χυμοποίηση, είναι εκείνα που δεν είναι αξιοποιήσιμα εμπορικά. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι γνωστό τι ποσότητες δεν θα είναι εμπορεύσιμες προκειμένου να προσυμφωνήσουμε την αγορά τους, ενώ η τιμή τους εξάγεται μετά τη συγκομιδή της σοδειάς και ανάλογα με το πώς κινείται η αγορά. Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία συλλέγει ποσότητες μήλου και από την Αγιά ή τη Βόρεια Ελλάδα, συμπληρώνοντας τις ποσότητες που απαιτούνται για να καλύψει την παραγωγή της».

Σημειώνεται ότι η Νομικός κατάφερε το 2023 (η χρήση ολοκληρώθηκε στις 30/6/2023) να αναπτύξει σημαντικά τις πωλήσεις της καθώς ο τζίρος της έφτασε τα 59,95 εκατομμύρια ευρώ από 29,74 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2022, με τα κέρδη μετά από τους φόρους το 2023 να είναι 2,88 εκατ. ευρώ από 415 χιλ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

Σε αριθμούς

Ποσότητες μήλου που επεξεργάστηκε το 2023: 7.000 τόνοι

Κύκλος εργασιών Δ. Νομικός

2023: 59,95 εκατ. ευρώ

2022: 29,74 εκατ. ευρώ

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και η αλιεία, λέει ο Αυγενάκης

Προς φάκελο για ΠΟΠ το τσίπουρο από βιολογικό δαμάσκηνο Σκοπέλου

Δευτέρα 1 Απριλίου η πίστωση προκαταβολής στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 σύνδεση με την κατανάλωση

Αφήστε ένα σχόλιο