AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αθλητικα

Η ψυχή και η νοοτροπία θα αποφασίσουν ποιος “πάει” για τίτλο | Blog – Βασίλης Σαμπράκος

[ad_1]

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το Ολυμπιακός – ΑΕΚ – ένα ντέρμπι που κρίνει πολύ περισσότερα από τους 3 βαθμούς της νίκης.

Επιχειρώντας, μέσα από το Comparisonator, μια σύγκριση των στοιχείων απόδοσης του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ στα 3 τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος, παίρνεις μια επιβεβαίωση της κυρίαρχης αίσθησης: στην στιγμή που συναντιούνται, η δυναμική της ΑΕΚ είναι καλύτερη συγκριτικά με αυτή του Ολυμπιακού, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα. Κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι Ολυμπιακός (38%) και ΑΕΚ (37%) έχουν ίδιες πιθανότητες νίκης βάσει στοιχηματικών αποδόσεων παρόλο που το ντέρμπι διεξάγεται στο Καραϊσκάκη.

Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που δημιουργεί ελαφρώς καλύτερες ευκαιρίες (xGoals: 2.09) από τον Ολυμπιακό (1.89) και πετυχαίνει πολύ περισσότερα γκολ (2.33) ανά ματς συγκριτικά με τον Ολυμπιακό (0.33). Τόσο από την τιμή των xGoals όσο και από τον όγκο των ευκαιριών (15,3 σουτ ανά ματς ο Ολυμπιακός – 14 η ΑΕΚ) επιβεβαιώνεις ότι η διαφορά στο επιθετικό παιχνίδι δεν είναι σχετική με την ποσότητα αλλά με την ποιότητα. Η ΑΕΚ έχει περίπου 3 σουτ παραπάνω στον στόχο ανά παιχνίδι, με άλλα λόγια έχει καλύτερες εκτελέσεις συγκριτικά με τον Ολυμπιακό.

Υπό κανονικές συνθήκες, προκειμένου να είναι πιο ασφαλές το δείγμα της σύγκρισης, θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη τουλάχιστον τα τελευταία 5 παιχνίδια πρωταθλήματος. Όμως ο Ολυμπιακός δεν είχε στον πάγκο του τον Κάρλος Καρβαλιάλ παρά μόνο σε 3 ματς πρωταθλήματος, και συνεπώς δεν θα είχε νόημα αυτή η σύγκριση. Και αυτό το γεγονός από μόνο του δείχνει την σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στον σημερινό Ολυμπιακό και την σημερινή ΑΕΚ: την συνέχεια. Η ΑΕΚ είναι ομάδα, η οποία ζει στον καιρό της βελτιστοποίησης της δουλειάς ενός προπονητή που εργάζεται μαζί της εδώ και 20 μήνες, ο οποίος έχει διατηρήσει τον κορμό της “περσινής” επιτυχημένης ομάδας του. Ο Ολυμπιακός είναι ένα νεοσύστατο σύνολο που προσπαθεί να γίνει ομάδα και ακόμη ζει στο πρώτο στάδιο των αλλαγών, δεδομένου ότι ο Κάρλος Καρβαλιάλ έχει μόλις συμπληρώσει 1 μήνα ζωής στον Πειραιά και δουλεύει με ποδοσφαιριστές που δεν ήταν πέρσι μαζί.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΤΟΥ ΤΕΡΙΜ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ Ο ΚΙΡΙΛ ΝΤΕΣΠΟΝΤΟΦ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ Ο ΛΙΒΑΪ ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

Υπάρχει σημείο στο οποίο πλεονεκτεί ο Ολυμπιακός ή μπορεί να επενδύσει και να πατήσει πάνω του για να φτάσει στη νίκη; Δεδομένου ότι δεν έχει το φυσικό πλεονέκτημα της έδρας, αφού αυτή θα είναι άδεια, το μόνο στοιχείο που μπορεί να αξιοποιήσει ο προπονητής είναι το σχετικό με τα ένστικτα επιβίωσης των ποδοσφαιριστών του. Ερχονται από μια ήττα που τους πόνεσε, θα παίξουν με την επίγνωση ότι μια ήττα μπορεί να τους απομακρύνει κατά 9 βαθμούς από την πρώτη θέση, έχουν ακούσει τον προπονητή να σχολιάζει ότι απλώς φορούσαν τις φανέλες του Ολυμπιακού στη Λαμία και ότι πρέπει να αποδείξουν ότι κυλά αίμα πρωταθλητή στις φλέβες τους. Όλη αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Κι αν κοιτάξει κανείς το ντέρμπι από αυτή την οπτική, μπορεί να δει αυτό το στοιχείο να αποδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας εφόσον η ΑΕΚ δεν έχει προετοιμαστεί ψυχικά και πνευματικά με την αντίστοιχη νοοτροπία και ψυχολογία.

Ακριβώς αυτή είναι και η κυρίαρχη ερώτηση – πρόκληση για τον Ματίας Αλμέιδα. Τα λόγια του μετά το παιχνίδι με τον Βόλο, και ειδικά το “στο ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολο να διατηρηθείς στην κορυφή, δεν είναι καθόλου εύκολο. Κάποιοι μπορεί να χαλαρώσουν, κάποιοι να σκεφτούν ότι τα πέτυχαν όλα, κάποιοι ότι θα το ξανακαταφέρουν” δημιουργούν ακόμη μια στιγμή στη σεζόν κατά την οποία ο Αργεντινός προπονητής αναγνωρίζει την αδυναμία που έχουν δείξει οι ποδοσφαιριστές του στην αγωνιστική νοοτροπία σε αρκετά ματς του πρωταθλήματος. Άλλοτε επειδή “μπερδεύονταν” με τον περισπασμό των μεγάλων ευρωπαϊκών αναμετρήσεων, και άλλοτε επειδή έμπαιναν στο γήπεδο με την νοοτροπία ότι η δική τους ποιότητα είναι αρκετή για να αποφασίσει από μόνη της τον νικητή, οι ποδοσφαιριστές έχασαν “περσινά” στοιχεία και κυρίως την αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση των επιθέσεων και στις αμυντικές μονομαχίες.

Το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη είναι μια ευκαιρία για να διαπιστώσει ο Αλμέιδα αν οι ποδοσφαιριστές του αλλάζουν νοοτροπία μετά από το κλείσιμο του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και τα στραβοπατήματα στο πρωτάθλημα και έχουν αρχίσει ξανά να “καίγονται” για τίτλους. Και η απάντηση που θα του δώσουν σε αυτό το ντέρμπι θα του δείξει πολλά σχετικά με το πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι για την εξέλιξη και την κατάληξη της πορείας της ΑΕΚ στη σεζόν που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι.

Ένα ματς δεν αναδεικνύει πρωταθλητή – ειδικά όταν διεξάγεται τον Ιανουάριο. Αυτό το ντέρμπι όμως δίνει παραπάνω από 3 βαθμούς στον νικητή και “αφαιρεί” περισσότερους από 3 βαθμούς στον ηττημένο εφόσον υπάρξει τέτοιος. Και δεν αναφέρομαι στο “6ποντο” επειδή πρόκειται για ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο. Ο νικητής θα πιστέψει περισσότερο ότι “μπορεί”. Και η πίστη του ηττημένου, ειδικά αν θα πρόκειται για μια ήττα που θα “δικαιολογείται” από την ποιότητα της εμφάνισης, θα κλονιστεί.

[ad_2]

Source link

Related posts

Έκρηξη στη Φάρμα: «Βάλε τ΄ @%χ!δ!@ επάνω σου», «Σκάσε γ@μ# το στανιό μου» (vid)

Παναθηναϊκός: Έκαναν… ΟΑΚΑ το αεροπλάνο οι οπαδοί του (vid)

Λεμόνι από την Ινδία του 1739 πουλήθηκε 1.800 δολάρια σε δημοπρασία

Αφήστε ένα σχόλιο