AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Κράτος συμμορία! Απελευθερώθηκε ο δολοφόνος του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ

[ad_1]

Ο Ογκούν Σαμάστ, ο υπεύθυνος για τη δολοφονία του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Άγος, Χραντ Ντινκ, σε μια ειδεχθή επίθεση στις 19 Ιανουαρίου 2007, απελευθερώθηκε από τη φυλακή Bolu F-Type. Ο Σαμάστ ο οποίος ήταν 17 ετών την ώρα του φόνου, συνελήφθη στο σταθμό λεωφορείων της Σαμψούντας στις 20 Ιανουαρίου 2007 και στη συνέχεια καταδικάστηκε.

Σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου 2023, ο Σαμάστ αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή Bolu στις 19:50 τοπική ώρα. Μετά από 16 χρόνια και 10 μήνες φυλάκισης στη φυλακή Κανδήραο Σαμάστ απελευθερώθηκε

Η απόφαση της αποφυλάκισής τους λήφθη με βάση την «καλή συμπεριφορά» κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του. Η διοίκηση των φυλακών παρακολουθούσε στενά την προσωπική του εξέλιξη. Έτσι αποφυλακίστηκε υπό όρους, απόφαση που ελήφθη πριν από περίπου ένα χρόνο κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης της ποινής του.

H σύλληψη, η φυλάκιση και ο Γκιουλέν

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας και της χωροφυλακής που συνέλαβαν τον Σαμάστ τον χαιρέτησαν ως ήρωα, με δύο αξιωματικούς να ποζάρουν μαζί του πίσω από μια τουρκική σημαία. Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία, στις 25 Ιουλίου 2011, ο Σαμάστ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 ετών και 10 μηνών. Δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων καθώς ήταν κάτω των 18 ετών τη στιγμή της δολοφονίας.

Αντιμετώπισε κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης και οπλοφορία χωρίς άδεια στο 2ο Βαρύ Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων. Η εισαγγελία ζήτησε ποινή φυλάκισης από 18 χρόνια και 8 μήνες έως 26 χρόνια για τον Samast. Η συνολική ποινή περιλάμβανε 21 χρόνια και 6 μήνες για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και 1 χρόνο και 4 μήνες για την κατηγορία της οπλοφορίας χωρίς άδεια.

Όσον αφορά τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στη δολοφονία, οι νομικές διαδικασίες γύρω από τη δολοφονία του Ντινκ ήταν παρατεταμένες και περίπλοκες. Μετά από 14 χρόνια δίκες, ένα δικαστήριο κατέληξε τελικά σε ετυμηγορία, επιβάλλοντας ισόβια κάθειρξη σε αρκετούς πρώην αξιωματούχους ασφαλείας. Ανάμεσά τους ήταν δύο πρώην αρχηγοί της αστυνομίας και δύο πρώην αστυνομικοί. Ο πρώην αρχηγός πληροφοριών της αστυνομίας Ramazan Akyürek και ο αναπληρωτής του Ali Fuat Yilmazer καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για «φόνο εκ προμελέτης». Ισόβια καταδικάστηκαν επίσης οι πρώην αξιωματικοί του στρατού Yavuz Karakaya και Muharrem Demirkale.

Ο Αλί Οζ, πρώην διοικητής χωροφυλακής που επέβλεπε την επαρχία της Τραπεζούντας, από την οποία καταγόταν ο ένοπλος, καταδικάστηκε σε 28 χρόνια φυλάκιση.

Το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε για τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ και άλλους 12 που θεωρούνται φυγάδες στην υπόθεση. Ωστόσο, ανέφερε ότι αρκετοί ύποπτοι συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν, το οποίο θεωρείται «τρομοκρατική ομάδα» στην Τουρκία και θεωρείται υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η οικογένεια Ντινκ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την ετυμηγορία, λέγοντας ότι δεν αποκάλυψε την πλήρη έκταση της πλοκής πίσω από τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ. Τελικά άσκησαν έφεση κατά της απόφασης, η οποία αθώωσε 37 από τους 77 κατηγορούμενους και καταδίκασε τους 26.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Hakan Bakırcıoğlu, είπε ότι η ετυμηγορία ήταν «ανεπαρκής» και ότι η έρευνα και η δίωξη «επηρεάστηκαν από πολιτικούς παράγοντες». (VK)

Με πληροφορίες από 301, bianet.org

[ad_2]

Source link

Related posts

Σταύρος Καλεντερίδης: Στρατηγική υπερέκθεση της Τουρκίας

ΗΠΑ: Νέα κατάρριψη drone που στόχευε αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία

Σάββας Καλεντερίδης: Η Λιβύη 12 μίλια χ. ύδατα και 24 μίλια συνορ. ζώνη! Η Ελλάδα;

Αφήστε ένα σχόλιο