AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Λιγότερη προσφορά και πίεση κόστους στο εγχειρίδιο αγορών Fruit Logistica

[ad_1]

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Kai Mangelberger, διευθυντή της Fruit Logistica, της κορυφαίας εµπορική έκθεση της παγκόσµιας βιοµηχανίας φρέσκων φρούτων και λαχανικών που για ένα τριήµερο (7-9 Φεβρουαρίου), συγκέντρωσε όλη την αλυσίδα αξίας της αγοράς.

Η Fruit Logistica έθεσε φέτος στο επίκεντρο την τεχνητή νοηµοσύνη, τη βιωσιµότητα, την καινοτοµίες στην παραγωγή και το ψηφιακό µάρκετινγκ. Σηµαντικός δείκτης του τι συµβαίνει στις αγορές και η τελευταία έκδοση του Εγχειριδίου Ευρωπαϊκής Στατιστικής, που δίνει τον όγκο και την αξία των φρέσκων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι βασικές τάσεις της αγοράς στο φετινό εγχειρίδιο περιλαµβάνουν:

  • Ανεβαίνουν οι µέσες τιµές. Η µικρή προσφορά έχει ωθήσει τις τιµές των φρούτων και των λαχανικών, γεγονός που έχει ασκήσει πίεση στη ζήτηση των καταναλωτών.
  • Το κόστος είναι υψηλότερο για τους καλλιεργητές και τους προµηθευτές. Οι τιµές για τα λιπάσµατα και την ενέργεια µπορεί να έχουν πέσει, αλλά σε σπόρους, φυτά, φυτοφάρµακα, µηχανήµατα, εργασία και µεταφορές, έχουν αυξηθεί.
  • Οι κλιµατικές πιέσεις συνεχίζονται. Το νερό είναι ένα µεγάλο πρόβληµα για την επιχείρηση – είτε λόγω έλλειψης είτε λόγω υπερβολικής ποσότητας. Οι ξηρασίες, οι πληµµύρες και άλλες ακραίες συνθήκες περιορίζουν την προσφορά.
  • Η Ευρώπη παρήγαγε λιγότερα φρούτα το 2022 κατά 2%, µε τη µεγαλύτερη µείωση σε µήλα, αχλάδια, σταφύλια και πορτοκάλια.
  • Η σοδειά λαχανικών της ΕΕ ήταν 2% µεγαλύτερη το 2023, αλλά η παραγωγή θερµοκηπίων µειώθηκε.
  • Η ΕΕ εισήγαγε περισσότερα λαχανικά και εξήγαγε λιγότερα το 2023. Οι εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ ήταν υψηλότερες, ειδικά για τα πορτοκάλια, τα αβοκάντο, τα καρότα και τα κρεµµύδια.

[ad_2]

Source link

Related posts

ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΚΤΑΚΤΟ!! ΕΩΣ 14/4/2024 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ!

Ντεμπούτο στην έκθεση HORECA 2024 έκανε η Campari Hellas

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διάσωση του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή ξεκινά

Αφήστε ένα σχόλιο