AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αθλητικα

Μία ιστορική ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο | Blog – Γιάννης Σαπουντζάκης

[ad_1]

Ο Γιάννης Σαπουντζάκης σχολιάζει την κλήρωση του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στο δρόμο για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Η κλήρωση των προημιτελικών του Europa Conference League έφερε αντιμέτωπο τον ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ και τον Ολυμπιακό με την Φενέρμπαχτσε. Συνηθίζεται μετά από κληρώσεις, να ψάχνουμε αν η τύχη… χαμογέλασε ή όχι στις ομάδες. Γνώμη του υπογράφοντος είναι πως από την στιγμή που τόσο οι ασπρόμαυροι όσο και οι ερυθρόλευκοι απέφυγαν την τριάδα Άστον Βίλα, Λιλ, Φιορεντίνα, οτιδήποτε άλλο θα έπρεπε να είναι ευπρόσδεκτο.

Η πρώτη είναι ομάδα προερχόμενη από το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη με προπονητή τον άνθρωπο που έχει κατακτήσει 4 Europa League. Οι Γάλλοι αποτελούν ένα ποιοτικό σύνολο και γενικά οι ομάδες της συγκεκριμένης χώρας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν φέρνουν ευχάριστες αναμνήσεις στο μυαλό των ελληνικών συλλόγων. Τέλος, η Φιορεντίνα είναι η περσινή φιναλίστ, που στόχο έχει να κατακτήσει φέτος ό,τι της στέρησε πέρσι η Γουέστ Χαμ στην Πράγα.

Από εκεί και πέρα, λοιπόν, χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης των τριών άλλων ομάδων, οποιαδήποτε και αν ερχόταν στον δρόμο του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, θα δημιουργούσε μία προοπτική πρόκρισης με αυξημένες πιθανότητες για τα ελληνικά χρώματα.

Ασφαλώς και ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει πως πρόκειται για δύο αντιπάλους με ποιότητα αλλά και εμπειρία από αυτού του τύπου τα παιχνίδια. Όμως, για να φτάσεις στα προημιτελικά μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, πρέπει να αφήσεις εκτός συνέχειας και κάποιον αξιόλογο αντίπαλο.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο και το ζήτημα είναι να μην βρεις απέναντί σου ομάδες που μοιάζουν εξ’ αρχής ως τα απόλυτα φαβορί. Ούτε στην Κλαμπ Μπριζ, ούτε στη Φενέρμπαχτσε, μπορεί να αποδοθεί αυτός ο τίτλος, ανεξαρτήτως του αν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν λόγους να πιστεύουν πως έχουν περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες πρόκρισης. Θαρρώ, πάντως, πως αν πέρσι τον Ιούλιο έλεγε κάποιος στους ανθρώπους ασπρόμαυρων και ερυθρόλευκων πως με πρόκριση απέναντι σε Βέλγους και Τούρκους αντίστοιχα, θα βρεθούν στα ημιτελικά, θα συνυπέγραφαν το σενάριο χωρίς δεύτερη σκέψη!

Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση, δεν είναι σύμπτωση

Συνηθίζουμε να λέμε πως οι παραδόσεις δεν παίζουν ποδόσφαιρο ή πως τα σερί είναι για να «σπάνε». Η προϊστορία, όμως, όταν το δείγμα είναι μεγάλο δεν παύει να αποτυπώνει και μία τάση. Το εξαιρετικό παρελθόν των ελληνικών ομάδων κόντρα σε εκείνες της Τουρκίας, πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τον Ολυμπιακό. Σύμφωνοι, η Φενέρμπαχτσε είναι μία ομάδα που διαθέτει αστέρες προερχόμενους από το κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Όμως, μία γρήγορη ματιά στα επιτεύγματα τόσο του Ολυμπιακού όσο και άλλων ελληνικών ομάδων, όταν απέναντί τους βρίσκουν τους γείτονες, δεν μπορεί παρά να αποτυπώνει αδυναμίες των αντιπάλων. Ένας λόγος παραπάνω, το γεγονός πως πάντοτε οι ελληνοτουρκικές κόντρες έχουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους Βέλγους

Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στα όσα έχει κάνει (ή δεν έχει κάνει) η Κλαμπ Μπριζ στα Κύπελλα Ευρώπης, θα διαπιστώσει κανείς πως παρά την συνέπειά της να προκρίνεται από τους ομίλους, από την ανατολή της δεύτερης χιλιετίας και έπειτα, έχει φτάσει μόλις μία φορά στα προημιτελικά διοργάνωσης. Ήταν το 2015 όταν και έμεινε εκτός ημιτελικών του Europa League από την ουκρανική Ντνίπρο.

Άρα, λοιπόν, πρόκειται για ένα κλαμπ που ο ΠΑΟΚ δεν έχει να φοβηθεί την εμπειρία του. Ασφαλώς ούτε και τις επιδόσεις του εντός συνόρων, μιας και στο πρωτάθλημα του Βελγίου Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ και Άντερλεχτ την έχουν αφήσει… χιλιόμετρα πίσω.

Σημαντικό πλεονέκτημα για τον ΠΑΟΚ πως θα έχει τον επαναληπτικό στην Τούμπα. Όπως αποδείχθηκε και κόντρα στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η έδρα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο για το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου στην προσπάθεια που θα κάνει για να προκριθεί.

Δεν είναι μόνο πρόκληση, είναι και ευκαιρία

Από όλα τα παραπάνω, κατανοεί κανείς πως τόσο οι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας μετά και την κλήρωση της Παρασκευής, δεν έχουν απλά κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται. Έχουν πολλούς λόγους να αισθάνονται πως έχουν μπροστά τους μία τεράστια πρόκληση. Μία συνθήκη που ουδείς μπορεί να τους εξασφαλίσει πως θα διαμορφωθεί και στο εγγύς μέλλον, για να φτάσουν ακόμα ψηλότερα.

Μαζί με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, έχει μία τεράστια ευκαιρία και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να αφήσει οριστικά πίσω του, τα δύσκολα χρόνια με τις ανεμικές παρουσίες στα Κύπελλα Ευρώπης. Να αποδείξει πως τα βήματα προς τα εμπρός που έγιναν, αποτυπώνονται με τον πιο πειστικό τρόπο με μία επιτυχία που ανάλογη της είχαμε να δούμε δεκαετίες.

[ad_2]

Source link

Related posts

Με αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη η απάντηση της Ζαχάροβα στον Μητσοτάκη: «Μην προδίδεις Κυριάκο τη μνήμη της Ελληνικής Αντίστασης!»

Σοκαριστικές αποκαλύψεις οπαδών: «Περνάμε μαχαίρια, ναρκωτικά και φωτοβολίδες, δε γίνεται κανένας έλεγχος» (vid)

ΑΠΟΕΛ – ΑΕΚ Λάρνακας 2-2: Ντέρμπι για γερά νεύρα στο ΓΣΠ με κερδισμένους τους «γαλαζοκίτρινους»

Αφήστε ένα σχόλιο