AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Μειωμένη κατά 10% η προσφορά χοιρινού κρέατος στις ευρωπαϊκές αγορές

[ad_1]

Η σταθερή πτώση παραγωγής χοιρινού κρέατος συνεχίζεται στην Ευρώπη. Τους πρώτους 7 μήνες του 2023, η παραγωγή χοιρινού κρέατος σε 27 χώρες της ΕΕ ανήλθε συνολικά σε 11,9 εκατομμύρια τόνους. 

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκονται τα στοιχεία για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής χοιρινού κρέατος. Στην Ισπανία, μακράν τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χοίρων στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκαν 56,3 εκατομμύρια σφαγές το 2022, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας. Δηλαδή 2,1 εκατομμύρια ή 3,5% λιγότερο από το 2021. Σε όγκο, η Ισπανία παρήγαγε 5.027 εκατομμύρια τόνους χοιρινού κρέατος το 2022. Πρόκειται για μείωση μόλις 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Και σε αυτή τη χώρα, η πτώση φαίνεται να συνεχίζεται με 30,6 εκατομμύρια χοίρους να σφάζονται τους πρώτους 7 μήνες του τρέχοντος έτους. Σε ετήσια βάση, αυτό θα ανερχόταν σε λίγο περισσότερο από 52 εκατομμύρια για ολόκληρο το 2023.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 780.000 χοίροι σφάχτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023. Αυτό είναι 11% λιγότερο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό οργανισμό της Defra. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος ήταν 73.000 τόνοι, 10,2% λιγότερο από τον Σεπτέμβριο του 2022. Σύμφωνα μάλιστα, με την ετήσια γεωργική απογραφή η παραγωγή των ενήλικων θηλυκών χοίρων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά περίπου 10%. Πρόσφατα, παρατηρήθηκαν σημάδια ανάκαμψης με τις υψηλότερες τιμές των χοίρων να οδηγούν σε ελαφρά βελτίωση της κερδοφορίας για τους χοιροτρόφους, σύμφωνα με τον οργανισμό εισφορών AHDB. 

Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν συνολικά σε 84.000 τόνους μέχρι το τέλος Ιουλίου. Πρόκειται για πτώση 16.200 τόνων (-16%) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. «Αυτό συμβαίνει παρά την πτώση της εγχώριας παραγωγής, η οποία μπορεί να απαιτούσε υψηλότερες εισαγωγές για την κάλυψη της ζήτησης. Αυτό δείχνει ότι η συνολική ζήτηση για χοιρινό έχει μειωθεί καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν κρίσεις κόστους διαβίωσης», δήλωσε η AHDB.

Η γαλλική γεωργική στατιστική υπηρεσία Agreste αναφέρει πως τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν σφαγές 1,716 εκατομμύριων χοίρων, ποσοστό που είναι 4,3% λιγότερο και επίσης 7,9% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο για αυτόν τον μήνα. Η Agreste αναφέρει επίσης μείωση στην κατανάλωση του χοιρινού κρέατος στη χώρα κατά 3%. Ως αποτέλεσμα, η Γαλλία εισήγαγε 7,1% λιγότερο χοιρινό και αντίστοιχα προϊόντα τον Ιούλιο του 2023, περίπου δηλαδή 49 εκατομμύρια τόνους. Οι εξαγωγές μειώθηκαν με 9,1% στις 42 εκατ. λίρες. Το εμπορικό ισοζύγιο για το χοιρινό και τα προϊόντα χοιρινού κρέατος εξακολουθεί να είναι έντονα αρνητικό, γεγονός που δυσανασχετεί τόσο τις κτηνοτροφικές οργανώσεις όσο και την κυβέρνηση.

Τα ποσοστά είναι επίσης μειωμένα σε άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής χοιρινού κρέατος όπως η Γερμανία (-9%), η Ολλανδία (-15%) και η Δανία (-21%). Η σταθερή πτώση έχει σοβαρές συνέπειες για τη βιομηχανία μεταποίησης χοίρων. Η ολλανδική εταιρεία παραγωγής κρέατος Vion Food Group προσάρμοσε τις παραγωγικές της ικανότητες στη γερμανική αγορά εφαρμόζοντας αναδιοργανώσεις στις εγκαταστάσεις της στο Emstek, στο Holdorf και στο Landshut. Πρόσφατα, η Vion ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο των εγκαταστάσεων της Großostheim στη Βαυαρία της Γερμανίας με περαιτέρω απώλεια 220 θέσεων εργασίας. Η Tonniës, η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας χοίρων στη Γερμανία, έκλεισε επίσης ορισμένες εγκαταστάσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προσάρμοσε με άλλο τρόπο την παραγωγική της ικανότητα.

[ad_2]

Source link

Related posts

Οι βιομηχανίες της ελιάς, οι μεσίτες και οι χαμένες αξίες για το ελληνικό ελαιόλαδο

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΗΡΘΕ! 19 ΕΩΣ 21/2/2024 Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ! ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ- ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

Ανάκαμψη στα παγκόσμια αποθέματα σίτου βλέπει η Gro για το 2024

Αφήστε ένα σχόλιο