AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Μειωμένη παραγωγή, αυξημένη τιμή και πρώιμος τρύγος για τους οινοποιούς στα Χανιά

[ad_1]

Παγκοσμίως η μείωση της παραγωγής φτάνει το 7% αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιπροσωπεύει το 61% της παγκόσμιας παραγωγής είχε περίπου μείωση έως και 45% σε κάποιες χώρες. Στην Ελλάδα ανά περιοχές παρατηρήθηκε έως και 30% μείωση.

Για το πώς επηρέασε η κλιματική κρίση τους αμπελώνες την χρονιά που πέρασε μοιράστηκε η Χανιώτισσα οινοποιός, Εύη Ντουράκη.

«Είμαστε αγρότες, είμαστε η πρώτη ομάδα ουσιαστικά που επηρεαζόμαστε από όλο αυτό και είναι κάτι που έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πίσω, οι επιστήμονες, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου πολλά χρόνια πριν, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια είναι όλο και πιο έντονο. Το 2023 η κλιματική αλλαγή έδειξε τα δόντια της σε όλα τα επίπεδα και ειδικά σε προϊόντα που είναι τόσο σημαντικά για την Ελλάδα, όπως είναι το λάδι και το κρασί, πλέον τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι ξεκάθαρα.»

Ποιες ποικιλίες επηρεάστηκαν από τον καιρό το 2023 : Νωρίτερα ο τρύγος – διαφορετική η ποιότητα

«Το 2023 ξεκίνησε ένας πολύ ελαφρύς χειμώνας, σχεδόν το αμπέλι δεν μπόρεσε να κινηθεί και μετά την άνοιξη, Μάιο και Ιούνιο ξεκίνησαν έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν από αυξημένες θερμοκρασίες και μεγάλη ξηρασία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο. Μάιο και Ιούνιο είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, το οποίο σήμαινε ασθένειες στο αμπέλι, όπως ο περονόσπορος. Οι υψηλές και αυξημένες θερμοκρασίες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού έδωσαν έναν όψιμο τρύγο, που σημαίνει ότι φτάναμε στο αλκοόλ που θέλαμε, δηλαδή τα σάκχαρα πολύ νωρίτερα, έπρεπε να κάνουμε τρύγο πολύ νωρίτερα. Εκεί που ο τρύγος ξεκινούσε αρχές Σεπτέμβρη, το 2023 ξεκίνησε αρχές Αυγούστου. Έξι με επτά Αυγούστο είχαμε ξεκινήσει και τρυγούσαμε και αυτό σήμαινε αυξημένα σάκχαρα, αυξημένο αλκοόλ και έτσι πλέον σε όλες τις αρωματικές ποικιλίες,  έπρεπε να είμαστε με χειρουργική ακρίβεια πάνω από το αμπέλι, για να καταφέρουμε να τρυγήσουμε στον χρόνο του».

Μικρότερη ποσότητα – Αυξημένη τιμή

Λόγω της μειωμένης παραγωγής του κρασιού,  η τιμή του, πρόκειται να παραμείνει σε πιο υψηλά επίπεδα από τα προηγούμενα χρόνια:

«Το πρόβλημα είναι ότι η ποσότητα είναι μικρότερη, αλλά οι τιμές πιο αυξημένες τουλάχιστον στην αγορά του σταφυλιού, γιατί δυστυχώς με το να χάσουμε μέρος της παραγωγής μας κάποιοι αμπελουργοί, έπρεπε να αγοράσουμε σταφύλια από συνεργάτες αμπελουργούς σε αυξημένες τιμές, με αποτέλεσμα να έχουμε και αύξηση στην τιμή του τελικού προϊόντος.  Ίσως και κάποιοι από μας, θα πρέπει να δούμε εάν μπορούμε κάποιο μέρος να το αφομοιώσουμε εμείς, ώστε να μειωθεί κάπως το κέρδος και να υπάρξει πάλι ανταγωνιστική τιμή, αν και δυστυχώς φέτος, φαίνεται να είναι μια ακόμα πιο δύσκολη χρονιά για να γίνει αυτό».

Οι ποικιλίες που προτιμούν να καταναλώνουν οι Χανιώτες

Συνολικά οι ντόπιες ποικιλίες στην Κρήτη είναι 11. Οι Χανιώτες προτιμούν τις γηγενείς ποικιλίες και κυρίως το βιδιανό, το Ρωμαίικο και το κοτσιφάλι.

Δράσεις για το 2024

Οι οινοποιοί των Χανίων αναμένεται να συνεχίσουν τις δράσεις τους για την ανάδειξη και προώθηση του κρητικού κρασιού με την διοργάνωση και συμμετοχή σε εκθέσεις στην Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Πηγή: zarpanews.gr

 

[ad_2]

Source link

Related posts

ΕΚΤΑΚΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Πηγη ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ, ΚΑΠ, ΟΠΕΚΕΠΕ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΓΑ, ΕΦΚΑ

Από τώρα προληπτικά μέτρα κατά κομμίωσης στη μανταρινιά

Πηγη ΑΓΡΟΤΩΝ ! ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΝΙΤΡΙΚΑ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ, ΡΟΔΟΠΗ, ΕΒΡΟ- ΟΠΕΚΕΠΕ! ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΑΜΕΑ!

Αφήστε ένα σχόλιο