AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Μετρημένες οι μέρες Νετανιάχου στη διακυβέρνηση του Ισραήλ

[ad_1]

Ο Τζο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι βοηθοί του συζήτησαν την πιθανότητα να είναι μετρημένες οι πολιτικές ημέρες του Μπένιαμιν Νετανιάχου — και ο πρόεδρος μετέφερε αυτό το συναίσθημα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε μια πρόσφατη συνομιλία τους, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το Politico.

Το θέμα της σύντομης πολιτικής διάρκειας ζωής του Νετανιάχου έχει αναδειχθεί σε πρόσφατες συναντήσεις στον Λευκό Οίκο στις οποίες συμμετείχε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με δύο ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης ειδικά μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν έφτασε στο σημείο να προτείνει στον Νετανιάχου να σκεφτεί τα μαθήματα που θα μοιραζόταν με τον ενδεχόμενο διάδοχό του, πρόσθεσαν οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ένας τωρινός αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και ένας πρώην που μίλησαν στο Politico, ανέφεραν και οι δύο πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι μέρες του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι μετρημένες στο τιμόνι της χώρας.

Ο ένας από τους αξιωματούχους μάλιστα υποστήριξε ότι η προσδοκία που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας είναι ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πιθανότατα θα κρατήσει μερικούς ακόμη μήνες, ή τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η πρώιμη φάση μάχης της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα πρέπει να υπάρξει ένας απολογισμός εντός της ισραηλινής κοινωνίας για το τι συνέβη», είπε ο αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του για τις λεπτομέρειες των ιδιωτικών συνομιλιών.

Το ταξίδι του Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ τον περασμένο μήνα έγινε σε μεγάλο βαθμό για να δοθεί μια δημόσια υποστήριξη, αλλά ιδιωτικά ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τον Νετανιάχου να προχωρήσει προσεκτικά και να μην διευρύνει τον πόλεμο, σύμφωνα με τους δύο ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος ώθησε τον πρωθυπουργό να δώσει προτεραιότητα σε μια λύση δύο κρατών και να έχει υπόψη του τα βήματα πέρα ​​από μια προσπάθεια αποκεφαλισμού της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων κάθε είδους μελλοντικής κατοχής της Γάζας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ένας άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υποβάθμισε την ιδέα ότι το μέλλον του Νετανιάχου ήταν ένα θέμα συζήτησης, λέγοντας ότι οποιαδήποτε κουβέντα είναι απλώς μια άσκοπη εικασία και επέμεινε ότι η εστίαση της κυβέρνησης ήταν καθαρά στην υποστήριξη της ασφάλειας του Ισραήλ.

Διαψεύδει η Ουάσιγκτον

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντριέν Γουάτσον έκανε λόγο για «ψευδή περιγραφή». «Αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί από τον πρόεδρο και δεν συζητείται. Η εστίασή μας είναι στην άμεση κρίση», ανέφερε.

Πίσω από την άποψη της κυβέρνησης για τον Νετανιάχου κρύβεται η πεποίθηση ότι έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από την οργή των Ισραηλινών για την αποτυχία των τομέων ασφάλειας και πληροφοριών της χώρας τους να αποτρέψουν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε περίπου 1.400 ανθρώπους. Η αυξανόμενη διεθνής αντίθεση στην τρέχουσα ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα – η οποία έχει σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους πολίτες – έχει κλονίσει περαιτέρω τη θέση του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να μην σχολιάσουν την πτώση των ποσοστών αποδοχής του Νετανιάχου. Επισημαίνουν επίσης το κύμα δημοσίων αναφορών για τις τεράστιες αποτυχίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και προβλέπουν ότι οποιαδήποτε επικείμενη αξιολόγηση στο εσωτερικό της χώρας για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Νετανιάχου – και αυτή που θα γίνει από τους Αμερικανούς ομολόγους τους – πιθανότατα θα είναι ακόμη πιο καταδικαστική, προκαλώντας μεγαλύτερο πλήγμα στον Νετανιάχου.

Ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν προσφέρει δημόσιες δηλώσεις αλληλεγγύης στην ισραηλινή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, οι βοηθοί τους προσπαθούν επίσης να προλάβουν τι θα μπορούσε να σημαίνει η πτώση του Νετανιάχου για τη μελλοντική σχέση Ισραήλ-ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση Μπάιντεν συζητά τα σενάρια της επόμενης ημέρας για τη Λωρίδα της Γάζας μόλις τελειώσουν οι μάχες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας αποστολής πολυεθνικής δύναμης —αν και όχι απαραίτητα με αμερικανικά στρατεύματα— για τη σταθεροποίηση της περιοχής, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Politico.

Εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτό το ενδεχόμενο.

Αν και μετά τη δημοσίευση, ένας αξιωματούχος της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον εξέδωσε μια δήλωση: «Σε καμία στιγμή τις τελευταίες εβδομάδες το εσωτερικό πολιτικό σενάριο που αναφέρεται σε αυτό το άρθρο δεν συμπεριλήφθηκε στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Νετανιάχου».

Μυστικές συνομιλίες των ΗΠΑ με την αντιπολίτευση

Οι πηγές του Politico αναφέρουν επίσης ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν να εξετάζουν ένα πιθανό σενάριο για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Νετανιάχου, γι’ αυτό και η αμερικανική κυβέρνηση έχει συνομιλίες με άλλα κορυφαία στελέχη του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ, ο οποίος εντάχθηκε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και του πρώην πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Ο Νετανιάχου δεν ήταν αγαπημένος της ομάδας Μπάιντεν. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρεπουμπλικανού τον οποίο νίκησε ο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2020 και ενδέχεται να αντιμετωπίσει ξανά το 2024.

Και ήταν οξύς επικριτής της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν που η κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν βοήθησε να επιτευχθεί.

Ένα άλλο σημείο του δημοσιεύματος που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ φοβάται πως ο Νετανιάχου μπορεί να βλέπει το πολιτικό του μέλλον συνδεδεμένο με τον πόλεμο, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις του και να μπει στον πειρασμό να κλιμακώσει τα πράγματα κάποια στιγμή.

«Ακόμα και το καλύτερο σενάριο για το Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο δεν θα κρατούσε πιθανότατα τον Νετανιάχου στην εξουσία επειδή η φρίκη της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου θα παραμείνει φρέσκια και επειδή τόσοι πολλοί Ισραηλινοί ήδη αποδίδουν άμεσα την έλλειψη ασφάλειας στις πολιτικές του Νετανιάχου», είπε ο Hagar Chemali, πρώην στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Υπουργείου Οικονομικών στην κυβέρνηση Ομπάμα.

«Αντίθετα, ακόμα κι αν ο πόλεμος αργήσει ή ανοίξουν πρόσθετα μέτωπα», συνέχισε ο Chemali, «εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται σε πορεία εξόδου απο την διακυβέρνηση της χώρας καθώς οι Ισραηλινοί πολίτες ήδη αναρωτιούνται δημόσια αν είναι πραγματικά το σωστό άτομο, όχι απλώς για να κερδίσει αυτή τη συγκεκριμένη μάχη εναντίον της Χαμάς, αλλά εάν ένας ευρύτερος πόλεμος θα έχει ως αποτέλεσμα ένα ειρηνικό και ασφαλές Ισραήλ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη το επόμενο έτος

Έγγραφα αποκαλύπτουν σχέσεις hacker με το Πεκίνο, προκαλούν ανησυχία στην Ουάσινγκτον

Eτοιμάζεται για εξορύξεις στην Κρήτη

Αφήστε ένα σχόλιο