AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Με τη συνεργατική Χέλες ωδή στο Oktoberfest από ζυθοποιίες Αναστασίου και Πηνειού

[ad_1]

Λίγα λόγια για την νέα συνεργατική συνταγή “Χέλες”.

Η Βαυαρία είναι γνωστή για μερικά από τα πιο γνωστά στυλ ζύθου παγκοσμίως. “Weissbier”, “Märzen”, “Dunkel” και “Bock” έχουν βαθιές ρίζες στην ζυθοποιητική παράδοση της Βαυαρίας. Όμως, υπάρχει ένα στυλ που έχει επισκιάσει με διαφορά όλα τα άλλα και πρωταγωνιστεί μέχρι και σήμερα όχι μόνο στην περιοχή της Βαυαρίας αλλά και παγκοσμίως. Αυτό το στυλ είναι γνωστό ως “Munich Helles”.

Για να μάθουμε πώς δημιουργήθηκε αυτή η βαυαρική συνταγή, πρέπει πρώτα να ταξιδέψουμε στην περιοχή της Βοημίας καθώς η “Helles” ήταν μια γερμανική εφεύρεση ανταγωνιστικής αναγκαιότητας. 

Στα μέσα του 1800, ο Βαυαρός ζυθοποιός, Josef Groll, ανέπτυξε ένα νέο στυλ ζύθου για τους ζυθοποιούς στο Plzeň της Βοημίας. Συνδύασε την πρόσφατα εφευρεθείσα pale βύνη με τον χαρακτηριστικό ευγενή τσέχικο λυκίσκο saaz, μαγιά lager και το μαλακό νερό του Plzeň. Το αποτέλεσμα ήταν ένας ελαφρώς πικρός, διακριτικά βυνώδης, ξανθός ζύθος. Ονομάστηκε “pilsner” από την πόλη προέλευσής του. 

Η “Bohemian Pilsner” ήταν η καινοτομία της εποχής και έγινε άμεσα ανάρπαστη. 

Οι ζυθοποιοί σε όλη την Ευρώπη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μιμηθούν τη νέα τάση και να την ανταγωνιστούν, εκτός από τη Βαυαρία…φυσικά!

Αρχικά οι Βαυαροί ζυθοποιοί χλεύασαν την νέα τάση και απρόθυμοι να εγκαταλείψουν την παράδοση άντεξαν για λίγο, μέχρι που η “Bohemian Pilsner” νίκησε κατά κράτος το ζυθόφιλο κοινό στην Βαυαρία.

Η απάντηση ήρθε το 1894 όταν η ζυθοποιία “Spaten” κυκλοφόρησε την συνταγή απάντηση των “Bohemian Pilsner”. Την ονόμασαν “Helles”, που μεταφράζεται σε «φωτεινό», «ωχρό» ή «ελαφρύ». Αυτή η νέα βαυαρική συνταγή ήταν λίγο πιο ελαφριά από την τσέχικη “pilsner”, πιο βυνώδης και είχε λιγότερη παρουσία λυκίσκου τόσο αρωματικά όσο και πικρικά. Κέρδισε αμέσως το κοινό, με τους “Münchners” να συρρέουν στα τοπικά ζυθοπωλεία καταναλώνοντας ευχάριστα το νέο αυτό στυλ. 

Πολλοί από τους ζυθοποιούς του Μονάχου ήταν εξοργισμένοι που ένας Βαυαρός είχε παρακάμψει την παράδοση και “αντέγραψε” μια συνταγή από την Βοημία. Ήταν τόσο θυμωμένοι, που σύμφωνα με τον Τζεφ Άλγουορθ στο “The Beer Bible”, οργάνωσαν διάφορες διαμαρτυρίες και μάλιστα απείλησαν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό με σκοπό το μποϊκοτάζ της “Helles”.

Στο τέλος, ωστόσο, υποχώρησαν στην έλξη της εμπορικής βιωσιμότητας και ακόμη και αυτές οι ζυθοποιίες άρχισαν να παράγουν το νέο αυτό στυλ.

Άλλη μια συνταγή βυθοζύμωτου ζύθου με μακρόχρονη ιστορία που έρχεται με την ελληνική του εκδοχή στο ποτήρι σας μέσα από την συνεργασία των ζυθοποιείων Λάρισας και Χαλανδρίου.

[ad_2]

Source link

Related posts

Πάνω από τα 3 στα 10 προϊόντα τροφίμων που αγοράζονται είναι ιδιωτικής ετικέτας

Κάλεσμα σε έκτακτη συνέλευση στις 13 Φλεβάρη από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας

Ένταση με διαμαρτυρόμενους φοιτητές έξω από το Μέγαρο Μαξίμου – Δείτε εικόνες του News

Αφήστε ένα σχόλιο