AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Με τους Γάλλους αγρότες να πολιορκούν το Παρίσι, ο Μακρόν πιέζει για ακύρωση συμφωνίας Ε.Ε με Mercosur

[ad_1]

Ο Μακρόν, φέρεται να επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα καλώντας την να τερματιστεί ο τρέχων γύρος διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Μια κυβερνητική εκπρόσωπος, η Prisca Thevenot, επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία είπε στον επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να προχωρήσει εκτός εάν οι αγρότες σε τέσσερις χώρες της Νότιας Αμερικής υπόκεινται στους ίδιους περιβαλλοντικούς κανόνες με αυτούς στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει, αναφερόμενη στην πρακτική της να μην σχολιάζει διμερείς συνομιλίες.

Η ΕΕ και οι χώρες της Mercosur – Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη – βρίσκονται σε συνομιλίες για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Μια συμφωνία ανακοινώθηκε το 2019 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ εν μέσω νέων περιβαλλοντικών απαιτήσεων της ΕΕ.

Η κίνηση του Μακρόν έρχεται σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους Γάλλους αγρότες που έχουν αρχίσει να μπλοκάρουν τους αυτοκινητόδρομους γύρω από το Παρίσι με τα τρακτέρ τους. Με τα δύο συνδικάτα Γάλλων αγροτών να θέτουν σε πολιορκία το Παρίσι, κεντρικός στόχος να πιέσουν την κυβέρνηση για περαιτέρω παραχωρήσεις για να ελαφρύνουν το βάρος του αυξανόμενου κόστους παραγωγής και της γραφειοκρατίας.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών, που ξεκίνησαν νωρίτερα αυτό το μήνα, φέρνουν τον Μακρόν σε δύσκολη θέση καθώς η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει το κίνημα. Ο Γάλλος Πρόεδρος, προ ημερών προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης διορίζοντας νέο πρωθυπουργό, ψήφισε έναν διχαστικό νόμο για τη μετανάστευση με την υποστήριξη της ακροδεξιάς τον Δεκέμβριο, μια κίνηση που αναστάτωσε τα αριστερά μέλη του κόμματός του.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι οι διαμαρτυρίες των αγροτών, οι οποίες έπληξαν και περιοχές του Βελγίου τη Δευτέρα, είναι πιθανό να επεκταθούν περαιτέρω.

Οι αγρότες επιτίθενται επίσης στην πρόσφατη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νέα Ζηλανδία, την οποία ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau υπερασπίστηκε νωρίτερα τη Δευτέρα ως σημαντική. Υπενθυμίζεται ότι Η Ε.Ε ενέκρινε τη συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία τον Νοέμβριο.

Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 100 βουλευτές στο κόμμα του Μακρόν έστειλαν επιστολή στη φον ντερ Λάιεν για να προειδοποιήσουν για τους «κίνδυνους» της Mercosur για τους Γάλλους αγρότες, χαρακτηρίζοντάς την «αναχρονιστική». Μιλώντας από μια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο, ο Μακρόν είχε ήδη πει ότι οι περιβαλλοντικές παραχωρήσεις που έλαβε το μπλοκ δεν ήταν επαρκείς, προσθέτοντας ότι τα προϊόντα που εισάγονται από τις χώρες της Mercosur θα είχαν «αηδιαστικό αποτύπωμα άνθρακα». Αντίθετα, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε δημόσια για ταχεία ολοκλήρωση των συνομιλιών.

 

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

«Ξεκίνησε για πλάκα και κατέληξε χοντράδα», λέει τώρα ο Hayate που κακοποιούσε ΑμεΑ σε live μετάδοση στο youtube

Πτώση κατά 7,4% για τις τιμές παραγωγού στην ελληνική βιομηχανία

Με πολλές αβεβαιότητες οι φετινές αποφάσεις για τις μεγάλες καλλιέργειες

Αφήστε ένα σχόλιο