AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Μη βιώσιμο το αγροτικό επάγγελμα λένε οι Σερραίοι σε αναβρασμό οι Θεσσαλοί

[ad_1]

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκονται τα αιτήματα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω της μείωσης της παραγωγής από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και για μείωση του κόστους παραγωγής, για προστασία από φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Στον κόμβο Πλατύκαμπου πάντως οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών της Λάρισας συμπλήρωσαν τέσσερις εβδομάδες με τα τρακτέρ στο δρόμο.

Αντίστοιχα οι αγρότες της Καρδίτσας, προετοιμάζουν την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Τρίτη 9 Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο πρόεδρος της Κώστας Τζέλλας κάλεσε «να «πλημμυρίσουν» με τρακτέρ οι πλατείες των χωριών και σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες σε Πανθεσσαλικό επίπεδο να βγούμε στο δρόμο του αγώνα».

Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι «η πρόθεση του Υπουργείου κα της κυβέρνησης είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος.

Μη βιώσιμο πλέον το αγροτικό επάγγελμα λένε και οι Σερραίοι

Φουντώνει το κύµα των αντιδράσεων στις τάξεις του αγροτικού κόσµου για τις δυσµενείς εξελίξεις στον πρωτογενή τοµέα και µετά τον Παλαµά, που έδειξε διάθεση για κινητοποιήσεις στις 15 Ιανουαρίου, στο «χορό» των διαµαρτυριών ετοιµάζονται να µπουν δυναµικά και οι Σέρρες.
Περισσότεροι από 300 αγρότες του νοµού γέµισαν ασφυκτικά το βράδυ της Τρίτης 9 Ιανουαρίου την αίθουσα του Επιµελητηρίου της πόλης και στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου πίεσαν για την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να εκφραστεί η διογκούµενη δυσαρέσκεια που υπάρχει στις τάξεις των παραγωγών.

Ως πρώτο βήµα, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, ∆ιαµαντής ∆ιαµαντόπουλος, αποφασίστηκε να επιδοθεί στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο ένα ψήφισµα µε όλα τα προβλήµατα, που έχουν δηµιουργηθεί στο χώρο από τη νέα ΚΑΠ και όχι µόνο. «Εκείνος µε τη σειρά του θέλουµε να το µοιράσει στους βουλευτές και τους δηµάρχους του νοµού και να προκαλέσει µια κοινή συνάντηση, ώστε όλα αυτά που µας απασχολούν και έχουν κάνει το επάγγελµα του αγρότη µη βιώσιµο, να συζητηθούν και δια ζώσης και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, διότι ο κόσµος είναι πικραµένος και εξοργισµένος µε αυτά που συµβαίνουν», είπε ο κ. ∆ιαµαντόπουλος.

Παράλληλα µε την πρωτοβουλία αυτή, η συνέλευση εξουσιοδότησε τη διοίκηση του Συλλόγου να έρθει σε επαφή και µε άλλους παραγωγούς στην Κεντρική Μακεδονία, που έχουν ανάλογες ανησυχίες, µε σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα ανάληψης µιας κοινής δράσης, η οποία στο θετικό σενάριο, θα µπορούσε να καταλήξει ακόµη και στο να βγουν τα τρακτέρ στους δρόµους για δυναµικές κινητοποιήσεις.

Επαφές και µε άλλους νοµούς

«Θα ξεκινήσουµε συνεννοήσεις µε συναδέλφους σε άλλους νοµούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στα Γιαννιτσά και εφόσον υπάρξει πεδίο συνεννόησης, θα ζητήσουµε σε δεύτερο χρόνο να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και σε περίπτωση που η συµµετοχή των δυνάµεων είναι µαζική θα επιδιώξουµε να πάµε µε τα µηχανήµατα στη Θεσσαλονίκη, είτε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, είτε στο πλαίσιο της Agrotica», εξηγεί ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου συµπληρώνοντας πως για να έχει αποτέλεσµα η όποια κίνηση θα χρειαστεί να γίνει µε µεθοδικότητα, οργάνωση και συµµετοχή του κόσµου.

Τα προβλήµατα των αγροτών, όπως καταγράφηκαν στη διάρκεια της συνέλευσης, είναι το αυξηµένο κόστος παραγωγής, το ενεργειακό, τα µεγάλα ενοίκια στο κόστος γης και τα προβλήµατα που δηµιούργησε η νέα ΚΑΠ, σε σχέση µε τις πληρωµές των επιδοτήσεων, η δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και όλα αυτά σε συνδυασµό µε τις τιµές των προϊόντων.

«∆εν είναι δυνατό να σπέρνουµε βαµβάκι ή καλαµπόκι µε δύο ευρώ το λίτρο πετρέλαιο και να πουλάµε το προϊόν µε 55 ή 18 λεπτά αντίστοιχα. Από το να µπαίνουµε µέσα, είναι καλύτερα να τα παρατήσουµε και να φύγουµε», ανέφερε ο συνοµιλητής µας.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Στην ΔΕΛΤΑ το 100% της Cold Sin ΑΕ, διανομέα παγωτών

Παραστατικά συμμόρφωσης μέχρι 16 Φεβρουαρίου για τους παλιούς σε Κομφούζιο και Νιτρικά

Εξόφληση αποζημιώσεων για ζημιές του 2022 με 4,7 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ

Αφήστε ένα σχόλιο