AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Οικογενειακής μορφής το 93% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ε.Ε, στο 99% στην Ελλάδα


Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία ανήκει στις χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο οικογενειακών εκμεταλλεύσεων με ποσοστό 99%.

Την πλειοψηφία της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης αντιπροσώπευαν οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις το 2020, εκμεταλλεύσεις δηλαδή όπου το 50% ή περισσότερο του γεωργικού εργατικού δυναμικού αποτελείται από οικογενειακά μέλη.

Τα αγροκτήματα αυτά κυριαρχούν στον τομέα της γεωργίας της ΕΕ όσον αφορά τον αριθμό των εκμεταλλεύσεων, τη συμβολή τους στη γεωργική απασχόληση και σε μικρότερο βαθμό, την έκταση της γης που καλλιεργούν και την αξία της παραγωγής τους.

Σχεδόν έξι στις δέκα εκμεταλλεύσεις (περίπου 57%) λειτουργούσαν μόνο από τον κάτοχο και τα μέλη της οικογένειας. Σε επιπλέον 36% των αγροκτημάτων, η οικογενειακή εργασία αντιπροσώπευε τουλάχιστον το 50% της συνολικής εργασίας.

Περίπου το 61% των 157,4 εκατομμυρίων εκταρίων που χρησιμοποιήθηκαν αντιπροσώπευαν οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις γεωργικής έκτασης το 2020 καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού αγροτικού εργατικού δυναμικού (σχεδόν 78%), την πλειοψηφία των κτηνοτροφικών μονάδων (σχεδόν 55%) και την τυπική παραγωγή (περίπου 56%).

Αν και οι μη οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αντιπροσώπευαν μόνο περίπου το 7% του συνόλου το 2020, συνοδεύονταν από πολύ υψηλότερα μερίδια γης που χρησιμοποιήθηκαν για τη γεωργική παραγωγή (περίπου 39%), το συνολικό εργατικό δυναμικό (περίπου 22%) , τις κτηνοτροφικές μονάδες (περίπου 45%) και την τυπική απόδοση (περίπου 44%).

Τέτοιου είδους επιχειρήσεις υπό οικογενειακή διαχείριση αποτελούσαν τουλάχιστον το 80% όλων των εκμεταλλεύσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Εσθονία (65%) και τη Γαλλία (58%). Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Πολωνία ανήκουν στα μέλη της ΕΕ με τα υψηλότερα μερίδια οικογενειακών εκμεταλλεύσεων (όλες με μερίδιο περίπου 99%).

Source link

Related posts

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΙΑ ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ! ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΓΡΟΤΩΝ!!

Νέοι αυτοματισμοί και επιλογές για τις πρέσες Massey Ferguson RB και RB V Protec

Στα 65 λεπτά τα Νόβα στην Αργολίδα, βρίσκουν τοίχο στα 42 λεπτά οι Ναβελίνες

Αφήστε ένα σχόλιο