AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Οικογενειακή παράδοση µε το βλέµµα στο µέλλον για τη Φάρµα Μόσχου

[ad_1]

Μία παράδοση που συνέδεσε την οικογένεια µε την κτηνοτροφία από το 1876 και ώθησε τους ίδιους να γίνουν οι συνεχιστές της, σε ηλικία 26 ετών. Εκτός από τη δηµιουργία ενός σύγχρονου τυροκοµείου, προχώρησαν στην καθετοποίηση της παραγωγής τους, δηµιουργώντας τη δική τους φάρµα µε περισσότερα από 1.000 ζώα στην περιοχή της Φωτεινής Καστοριάς, ενώ ξεκίνησαν να καλλιεργούν βιολογικές πρώτες ύλες για την παραγωγή ζωοτροφών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, µάλιστα, ο Χρήστος Μόσχος, η απόφαση να δηµιουργήσουν ιδιόκτητες εκτάσεις 500 στρεµµάτων µε βιολογικό τριφύλλι, καλαµπόκι, σταρόβριζα και µπιζέλι, ήταν ένας από τους κύριους λόγους που στη δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε µε την εκτόξευση του κόστους παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας, διατήρησαν βιώσιµη την επιχείρησή τους. Αυτή τη στιγµή διατηρούν κοπάδι µε περίπου 900 πρόβατα και 250 γίδια. Σε επίπεδο αποδόσεων τα πρόβατα προσφέρουν περίπου 3-3,2 κιλά γάλακτος την ηµέρα. Το κοπάδι αποτελείται κυρίως από Lacaune, ενώ περίπου 210 πρόβατα είναι διασταύρωση Lacaune µε Χιώτικα και Lacaune µε Αwassi. «Μέληµά µας είναι η περαιτέρω βελτίωση του κοπαδιού, εισάγοντας και νέα κριάρια. Έχουµε θέσει τα δικά µας κριτήρια για τη γενετική βελτίωση» σηµειώνει ο ίδιος.

Το διάσηµο τυρί Κανιάκι

Η Φάρµα Μόσχου διαθέτει µια ολοκληρωµένη γκάµα πιστοποιηµένων βιολογικών προϊόντων όπως Μπάτζο, Ανθότυρο, Μυζήθρα και το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι που αποτελεί το πιο ταχέως κινούµενο προϊόν της. Ένα ακόµα δηµιούργηµά της είναι το Κανιάκι, που έφεραν στην επιφάνεια ο Θωµάς και ο Χρήστος Μόσχος. Ένα καινοτόµο ηµίσκληρο τυρί από πρόβειο και γίδινο γάλα, το οποίο ωριµάζει για τέσσερις µήνες, ενώ κυκλοφορεί και σε καπνιστό. Ο τρόπος παραγωγής έγινε ένα από τα µαθήµατα που διδάσκονται πλέον στη Γαλακτοµική Σχολή Ιωαννίνων. «Η παρασκευή του βασίζεται στο ότι δεν απαιτείται σύνθετος εξοπλισµός, αλλά αρκεί να παραχθεί από ένα απλό τυροκοµείο. Πετύχαµε να µειώσουµε το κόστος παρασκευής, δηµιουργώντας ένα νέο τυρί που ονοµάσαµε Κανιάκι», εξηγεί ο Χρήστος Μόσχος.

Ενίσχυση παρουσίας στη χονδρική

Η Φάρµα Μόσχου διαθέτει τα προϊόντα της στη χονδρική ενώ πραγµατοποιεί µικρής κλίµακας εξαγωγές. Όπως σχετικά αναφέρει ο Χρήστος Μόσχος: «Στόχος µας για το επόµενο διάστηµα είναι να ενισχύσουµε την παρουσία µας στη χονδρική. Ήδη συνεργαζόµαστε µε καταστήµατα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και µε ορισµένα στην Καστοριά, κυρίως εστιατόρια. Ζήτηση παρουσιάζουν το Κανιάκι, η Γραβιέρα-Κεφαλογραβιέρα, ενώ και το γιαούρτι κινείται έντονα κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Καστοριά». Σηµειώνεται ότι η εταιρεία κατά καιρούς έχει δραστηριοποιηθεί εξαγωγικά σε Γερµανία και ∆ανία.

Καλύτερος Παραγωγός Βιολογικών

Ο Θωµάς Μόσχος κατέκτησε τον τίτλο του Καλύτερου Άνδρα Βιοκαλλιεργητή τοποθετώντας την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας των «EU Organic Awards για το 2023». Πρόκειται για µια σειρά βραβείων που δίνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά επ’ ευκαιρία της Ηµέρας Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ σε αναγνώριση έργων που εµπνέουν και παράγουν πραγµατική προστιθέµενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση.

[ad_2]

Source link

Related posts

Πολιτική: Μηνυτήρια αναφορά κατά Αυγενάκη και Αγοραστού για τις εκλογές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με 3.500 αστυνομικούς, drones και ελεύθερους σκοπευτές για τον Ερντογάν

Στις 25 Φεβρουαρίου το 9ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στα Χανιά

Αφήστε ένα σχόλιο