AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Ελλαδα

Οι αγρότες αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους – Πιθανή η κλιμάκωση | Ειδησεις

[ad_1]

Στη Νίκαια της Λάρισας η κρίσιμη αγροτική σύσκεψη.

Ο αγροτικός κόσμος παραμένει στα μπλόκα, και σήμερα αναμένονται αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Η σύσκεψη του αγροτικού κόσμου γίνεται στη Νίκαια Λάρισας.

Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, όπως και στο μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα, οι αγρότες έκαναν συσκέψεις χθες, όπως αναφέρεται από τη δημόσια τηλεόραση, προκειμένου να δουν και να αποφασίσουν με τι εισηγήσεις θα έρθουν στη σημερινή σύσκεψη, την οποία συγκαλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για να αποφασίσουν από εδώ και πέρα πώς θα κινηθούν. Και στο μπλόκο του Πλατυκάμπου και στο μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα οι αγρότες αποφάσισαν να εισηγηθούν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τι σημαίνει αυτό και με ποια μορφή θα γίνει αυτή η κλιμάκωση θα αποφασιστεί στη Νίκαια της Λάρισας.

Υπάρχουν διάφορες προτάσεις, όπως για παράδειγμα να διοργανωθεί ένα συλλαλητήριο μεγάλο στην Αθήνα. Υπάρχουν μηνύματα από διάφορα άλλα μπλόκα της χώρας που επίσης μιλούν για κλιμάκωση του αγώνα, άλλα λίγο πιο ήπια, άλλα λίγο πιο σκληρά, με την έννοια ότι κάποιοι εισηγούνται ολικούς αποκλεισμούς εθνικών δρόμων και κάποιοι εισηγούνται συμβολικούς αποκλεισμούς.

Αυτό που λένε οι αγρότες είναι ότι τα όσα ανακοινώθηκαν θεωρούν ότι δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους και ότι σε κάθε περίπτωση, όταν θα το αποφασίσουν να έρθουν σε διάλογο -που τον θέλουν βεβαίως – θέλουν αυτός να γίνει με τον πρωθυπουργό.

Επισημαίνεται ότι αγρότες από τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής επιχείρησαν χθες να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, να καταθέσει ψήφισμα, ωστόσο δεν τα κατάφεραν καθώς αποκλείστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, στην Εθνική οδό, στο ύψος του Λακκώματος. Λίγη ώρα αργότερα οι αγρότες επέλεξαν να φύγουν από την περιοχή και να επιστρέψουν στο μπλόκο των Μουδανιών.

Την ίδια ώρα στο ψήφισμα με τα αιτήματά τους, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης έθεταν ως πρωταρχική επιδίωξη τις αποζημιώσεις για την ακαρπία της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική.

Κυβέρνηση: Παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο

Από την πλευρά της, ανοικτή στον διάλογο αλλά όχι με κλειστούς δρόμους διαμηνύει στους αγρότες πως είναι η κυβέρνηση καθώς αυτή την ώρα γίνεται η πανελλαδική συνδιάσκεψη αγροτών στη Λάρισα όπου θα αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις των αγροτών, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός χθες βράδυ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τους εκπροσώπους των αγροτών, μιλώντας με δημοσιογράφους.

«Η οικονομία της χώρας βελτιώνεται γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Οι πόροι όμως που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα. Κανείς δεν λέει ότι μία παρέμβαση από μόνη της λύνει ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Όμως, νομίζω ότι αναγνωρίζεται μια προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Επιπλέον, ο κ. Μάκης Βορίδης άφηνε ανοιχτό παράθυρο για πρόσθετη αρωγή προς τον αγροτικό κόσμο, όχι για τώρα, αλλά για τον Σεπτέμβριο, λέγοντας πως ο προϋπολογισμός μόλις άρχισε να εκτελείται και αφού περάσει λίγος καιρός, ώστε να φανεί πώς πάει, η κυβέρνηση θα εξετάσει νέα μέτρα.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη, ένα 24ωρο πριν, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στα μπλόκα. Ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. μίλησε για την ευρωπαϊκή στήριξη στους αγρότες και για χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης, δεσμευόμενος πως θα μεταφέρει τα αιτήματα των αγροτών στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση έχουν στραμμένο το βλέμμα στις επόμενες 48 ώρες για να δουν πώς θα εξελιχθεί το θέμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

[ad_2]

Source link

Related posts

Στο gov.gr 6 νέες ψηφιακές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας | Ειδησεις

Χειμερινές εκπτώσεις: Ξεκινάνε 8 Ιανουαρίου 2024 | Ειδησεις

Ποια φαρμακεία εφημερεύουν σήμερα | Ειδησεις

Αφήστε ένα σχόλιο