AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Οι τουρκικές εξαγωγές ελαιολάδου μπορεί να καλύψουν το Ευρωπαϊκό έλλειμμα

[ad_1]

Οι χύμα εξαγωγές ελαιολάδου από την Τουρκία ήταν προγραμματισμένες να επανέλθουν την 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, το Υπουργείο Εμπορίου παράτεινε την απαγόρευση του Ιουλίου 2023 επ’ αόριστον στα μέσα Οκτωβρίου, επικαλούμενο τις υψηλές τιμές του ελαιολάδου.

Παρά την πρόσθετη αβεβαιότητα, οι αξιωματούχοι της εθνικής ένωσης ελαιολάδου της χώρας αναμένουν ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προμήθεια ελαιολάδου στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς προχωρά η καλλιεργητική περίοδος 2023/24. «Πέρυσι, η Τουρκία έσπασε ένα ιστορικό ρεκόρ, παράγοντας 421.000 τόνους ελαιολάδου», δήλωσε στους Olive Oil Times ο Mustafa Tan, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελιάς και Ελαιολάδου. «Αυτό κατέστησε τη χώρα μας τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο».

Ενώ η φετινή συγκομιδή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, με την αρχική εκτίμηση ότι η παραγωγή θα φτάσει μόλις τους 180.000 τόνους, ο Tan ανέφερε ότι τα αποθέματα ελαιολάδου της χώρας σε συνδυασμό με τη νέα παραγωγή θα είναι αρκετά για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση και να επαναφέρουν τις χύμα εξαγωγές. «Φέτος, αφού εξαιρέσουμε το ποσό ρεκόρ των 150.000 τόνων εξαγωγών και την ίδια ποσότητα εγχώριας κατανάλωσης, έχουμε ένα απόθεμα μεταφοράς στο τέλος της περιόδου περίπου 180.000 τόνων», δήλωσε.

«Η ποσότητα αυτή επιτρέπει περισσότερες εξαγωγές και εγχώρια κατανάλωση από ό,τι πέρυσι», πρόσθεσε ο Tan. «Με άλλα λόγια, η Τουρκία συνεχίζει να είναι η χώρα με την υψηλότερη προσφορά μετά την Ισπανία, με το απόθεμα που μεταφέρθηκε από πέρυσι και την παραγωγή της φέτος».

Οι παραγωγοί της χώρας δήλωσαν ότι η φετινή μείωση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί ελαιώνες της χώρας εισήλθαν σε έτος μειωμένης καρποφορίας στον φυσικό εναλλακτικό κύκλο της ελιάς, και σε ορισμένες ζημιές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ελιάς και Ελαιολάδου δεν δημοσίευσε τις επίσημες προβλέψεις του για τη συγκομιδή μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι καλλιεργητές και οι παραγωγοί είδαν ενδείξεις για κακή συγκομιδή από τις αρχές Ιουλίου.

Οι προσδοκίες για μια πρωτοφανή κατάσταση στην οποία η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα μειωνόταν για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε συνδυασμό με τις ήδη ιστορικά υψηλές τιμές, οδήγησαν την τουρκική κυβέρνηση στην εφαρμογή της απαγόρευσης της χύμα εξαγωγής – οι εξαγωγές σε μεμονωμένες συσκευασίες εξακολουθούν να επιτρέπονται – η οποία αντιμετωπίστηκε με απογοήτευση από ορισμένους παραγωγούς και εξαγωγείς.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει ιστορικό απαγορεύσεων εξαγωγών ελαιολάδου, με την τελευταία απαγόρευση να είναι η τρίτη μέσα σε ισάριθμα χρόνια. Τον Απρίλιο του 2021, το υπουργείο Εμπορίου της χώρας επέβαλε πεντάμηνη απαγόρευση των εξαγωγών χύμα, επικαλούμενο την αβεβαιότητα που προκαλεί η ανεξέλεγκτη πανδημία του Covid-19 Τον επόμενο Απρίλιο, το υπουργείο απαγόρευσε εκ νέου τις εξαγωγές χύμα λόγω ανησυχιών για ελλείψεις στη χώρα και για την εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη. Η απαγόρευση παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους.

Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι η απαγόρευση αυτή δεν θα παραταθεί πέραν του τέλους της τρέχουσας συγκομιδής, ιδίως εάν πέσουν βροχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο αυτό τον χειμώνα και την άνοιξη, κάτι που θα ήταν καλό σημάδι για την καλλιεργητική περίοδο 2024/25. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει στην έλλειψη εφοδιασμού που θα προκύψει από τις συνεχιζόμενες χαμηλές αποδόσεις σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, ιδίως σε συσκευασμένα προϊόντα, όπως έκανε και πέρυσι», κατέληξε ο Tan.

Πηγή: OliveOilTimes

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Η ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο βοήθειας 30 εκατ. για εκρίζωση αμπελώνων στο Μπορντό

Σημαντικός ο ρόλος της Κίνας στον ενεργειακό τομέα δήλωσε ο Μπιρόλ

Σαν σήμερα 30 Μαρτίου: Πέθανε ο «πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης», Μανώλης Γλέζος

Αφήστε ένα σχόλιο