AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Οπωροπωλεία Αγρινίου: Με μειωμένα ποσοστά κέρδους παλεύουν την ακρίβεια – Αυξήσεις έως 30%

[ad_1]

Οπωροπωλεία Αγρινίου: Με μειωμένα ποσοστά κέρδους παλεύουν την ακρίβεια – Αυξήσεις έως 30%


  • Κάθε πέρυσι και καλύτερα στα οπωροπωλεία

  • Αυξήσεις έως 30% όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία με μειωμένα ποσοστά κέρδους παλεύουν την ακρίβεια τα οπωροπωλεία του Αγρινίου.

Έχουν μειωθεί κατά πολύ και οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών στην Αιτωλοακαρνανία

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Κάθε πέρυσι και καλύτερα είναι για τους οπωροπώλες του Αγρινίου, διότι τα περισσότερα προϊόντα που διαθέτουν στα καταστήματά τους έχουν πάρει αύξηση, με αποτέλεσμα η ζήτηση των προϊόντων να έχει μειωθεί από τους πελάτες τους, οι οποίοι ψωνίζουν μόνο για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους, με λιγοστές εξαιρέσεις φυσικά σε σχέση με το παρελθόν.

Παράλληλα, το ποσοστό κέρδους των οπωροπωλών μειώνεται, καθώς λόγω των αυξήσεων προσπαθούν να διατηρήσουν την πελατεία τους και συχνά αναγκάζονται να απορροφήσουν κομμάτι της αυξημένης τιμής των προϊόντων που προμηθεύονται.

Την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες του κλάδου αναμένουν το διήμερο πριν από τις μεγάλες γιορτές για να δουλέψουν ικανοποιητικά, καθώς εκτός του ότι ο κόσμος δεν μπορεί εύκολα να ανταποκριθεί στα έξοδά του, όπως προαναφέραμε, τα προϊόντα τους «εκ φύσεως» μπαίνουν στο γιορτινό τραπέζι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Για την συνολική εικόνα του κλάδου μίλησαν ανώνυμα και επώνυμα στη «Σ» αρκετοί οπωροπώλες της πόλης, οι οποίοι παρουσίασαν την συνολική παραπάνω εικόνα του κλάδου τους. Ο Βασίλης Τριανταφύλλης και ο Σωτήρης Ράπτης μίλησαν επώνυμα στη «Σ»

Ο Βασίλης Τριανταφύλλης

Συγκεκριμένα ο κ. Τριανταφύλλης τόνισε: «σε σύγκριση με πέρσι υπάρχει αύξηση φέτος σε όλα τα ήδη στον τομέα μας κατά 20% με 30%, εκτός των εποχιακών οπωροκηπευτικών που έχουν μεγάλη παραγωγή. Σίγουρα η ζήτηση έχει μειωθεί και γι αυτό ο κόσμος ψωνίζει τα απαραίτητα και μόνο για ημερήσια κατανάλωση.

Ελλείψεις καταγράφονται στην αγορά σε κάποια προϊόντα και γι’ αυτό υπάρχει και αύξηση στην τιμή τους, αν και η αύξηση συνεπάγεται και με την γενικότερη ακρίβεια που υπάρχει.

Τα προϊόντα που διαπιστώνεται έλλειψη είναι τα όσπρια, που επηρεάστηκαν λόγω των καταστροφών και των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ η γενικότερη έλλειψη σε διάφορα άλλα προϊόντα οφείλεται στο ότι το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί πολύ και οι καλλιεργείες μειώθηκαν, διότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους.

Ο κόσμος δεν προετοιμάζεται για το γιορτινό τραπέζι από τώρα σε ότι αφορά τον κλάδο μας, καθώς ψωνίζει στα καταστήματά μας την τελευταία στιγμή, προπαραμονή και παραμονή της γιορτής.

Το ποσοστό του κέρδους μας μέσα από όλη αυτή την κατάσταση μειώθηκε πολύ, τουλάχιστον κατά 10% και αυτό είναι πολύ μεγάλο ποσοστό για εμάς. Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι κάνουμε τα πάντα για να μην επηρεαστεί πολύ ο πελάτης μας, απορροφούμε εμείς αυξήσεις που υπάρχουν, γιατί αν επηρεαστεί ο πελάτης δεν θα έρχεται να ψωνίσει, αλλά και γιατί τα προϊόντα μας έχουν απώλειες μεγάλες από πολλούς και αστάθμητους παράγοντες, ακόμη και από τον καιρό».

Ο Σωτήρης Ράπτης

Ο κ.Ράπτης επεσήμανε: «φέτος ο Δεκέμβριος είναι πολύ χαλαρός μέχρι στιγμής, καθώς ο κόσμος διαθέτει πολύ συγκεκριμένα χρήματα και δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί τόσο στις τιμές που υπάρχουν στην αγορά όσο και στις ιδιαιτερότητες της αγοράς όπως λ.χ. τα καύσιμα, το κόστος του ρεύματος κλπ.

Είναι πολύ συγκεκριμένα και στοχευμένα αυτά που θέλει να αγοράσει ο κόσμος και πλέον αγοράζει τα αναγκαία και αυτό φαίνεται και στην τοπική αγορά στον κλάδο μας. Έρχεται στα οπωροπωλεία με λίστα και αγοράζει πολύ συγκεκριμένα πράγματα, συνεπώς η κίνηση είναι μειωμένη αρκετά.

Προϊόντα υπάρχουν σε αφθονία, δεν υπάρχουν ελλείψεις, ενώ σε σύγκριση με πέρυσι οι τιμές στα φρούτα έχουν αυξηθεί μεταξύ 5% και 10%. Δεδομένων όμως των συνθηκών και της ενεργειακής κρίσης οι τιμές των φρούτων είναι συγκρατημένες, όπως επίσης και στα λαχανικά είναι πολύ συγκρατημένες οι τιμές, ίσως και περισσότερο από τα φρούτα.

Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ο κόσμος δεν κάνει από τώρα προετοιμασία όσον αφορά τον τομέα μας. Τα καταστήματα του κλάδου θα δουλέψουν την παραμονή και την προηγούμενη ημέρα της παραμονής των εορτών.

Ο περισσότερος κόσμος ψωνίζει τα προϊόντα που έχει ανάγκη για την ημέρα, λίγοι είναι αυτοί που κάνουν ψώνια για την εβδομάδα και αυτοί είναι όσοι δεν μένουν στο κέντρο ή όσοι διαμένουν σε χωριά της περιοχής και έρχονται στο κέντρο για το λόγο αυτό, για να ψωνίσουν για την εβδομάδα. Αυτός μάλιστα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η αγορά του Αγρινίου αντέχει ακόμη.

Οι παραγωγοί έχουν μειωθεί πολύ. Λιγοστοί πλέον άνθρωποι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας. Αν λ.χ. στο παρελθόν είχα 15 με 20 παραγωγούς που με προμήθευαν διάφορα προϊόντα, οι παραγωγοί πλέον έχουν μειωθεί κατά 50%, διότι δεν πέρασε η δουλειά αυτή, όπως επίσης και η τεχνογνωσία, στην επόμενη γενιά, με αποτέλεσμα ο αγροτικός τομέας να παραγκωνιστεί. Επίσης, ισχύει και το ότι δεν βλέπουν το αγροτικό κομμάτι ως βιοπορισμό, αλλά ως ένα συμπληρωματικό εισόδημα.

Συνέχεια αυτού είναι ότι αν εξαιρέσουμε ότι στην Αιτωλοακαρνανία διαθέτουμε πάρα πολλά εσπεριδοειδή, στα οπωροκηπευτικά υστερούμε πολύ και γι αυτό τον πρώτο λόγο στον εφοδιασμό του νομού μας σε οπωροκηπευτικά προϊόντα τον έχει η Αττική και η Πελοπόννησος».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Επιτέλους, φανάρι στη συμβολή Μακρή και Χαριλάου Τρικούπη!   

[ad_2]

Related posts

Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσας στην Κλεισούρα

aitoloakarnanianews

Το Αγρίνιο τίμησε την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων σε κλίμα υπερηφάνειας (εικόνες – video)

aitoloakarnanianews

«Εκατομμυριούχος»: Το «πάλεψε» η εντυπωσιακή αγρινιώτισσα, Εύη Παπαδοπούλου

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο