AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Ο ήπιος ξηρός καιρός στην Ευρώπη κρατά σταθερές τις νέες σπορές σιτηρών


Ωστόσο, οι ξηρές συνθήκες παραμένουν ένας σημαντικός κίνδυνος για τη φύτευση και την ανάπτυξη των καλλιεργειών, ιδιαίτερα στην Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ οι νέες απαιτήσεις βιοποικιλότητας για επιδοτήσεις της ΕΕ ενδέχεται επίσης, να επηρεάσουν τις αποφάσεις των αγροτών για τις καλλιέργειες.

Στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό καλλιεργειών της ΕΕ, μια ζεστή περίοδος που χαρακτηρίστηκε από θερμοκρασίες ρεκόρ για τον Οκτώβριο βοήθησε τις εργασίες στον αγρό. “Οι συνθήκες σποράς είναι πραγματικά καλές. Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτόν τον ήπιο, ξηρό καιρό για να πραγματοποιήσουμε σπορά”, δήλωσε ο Benoit Pietrement, αγρότης και επικεφαλής της επιτροπής σιτηρών στο γεωργικό πρακτορείο FranceAgriMer.

Η σπορά μαλακού σίτου ολοκληρώθηκε κατά 17% την περασμένη εβδομάδα, έναντι 3% την προηγούμενη εβδομάδα και πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία του FranceAgriMer. Η χειμερινή σπορά του κριθαριού ήταν επίσης πάνω από τον μέσο όρο.

Χαμηλά αποθέματα νερού

Η στροφή σε πιο δροσερό και υγρό καιρό από αυτό το Σαββατοκύριακο θα βοηθήσει στην υγρασία του εδάφους, αν και τα χαμηλά αποθέματα νερού παραμένουν ανησυχητικά για την καλλιεργητική περίοδο. Τα δύο τρίτα των αποθεμάτων υπόγειων υδάτων της Γαλλίας βρίσκονταν σε χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές στα τέλη Σεπτεμβρίου, η οποία οφείλεται σε επιδείνωση από τον περασμένο Αύγουστο, ανατρέποντας τη συνήθη τάση των αποθεμάτων που άρχισαν να ανακάμπτουν μετά το καλοκαίρι, ανέφερε το γαλλικό γεωλογικό γραφείο BRGM.

Στη Γερμανία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών της ΕΕ, η σπορά χειμερινών σιτηρών και ελαιοκράμβης πλησίαζει στο τέλος της. «Είχαμε ορισμένες περιοχές ξηρασίας, ειδικά στη Νότια Γερμανία τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά για μένα η εθνική εικόνα είναι ικανοποιητική», είπε ένας αναλυτής σιτηρών. Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι εκτάσεις χειμερινού σίτου, ελαιοκράμβης και κριθής θα αλλάξουν ελάχιστα.

«Μείωση στις σπορές»

«Θα μπορούσαμε να δούμε μια μείωση στις σοδειές σιτηρών χαμηλότερης τιμής όπως η σίκαλη, η οποία θα μπορούσε να δει την έκταση να επεκτείνεται μεταξύ του σιταριού, της ελαιοκράμβης και του κριθαριού», είπε ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι οι καλλιέργειες ελαιοκράμβης μπορεί να μειωθούν ελαφρά λόγω των πρόσφατων μη ελκυστικών τιμών. Οι χαμηλότερες τιμές θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις σπορές ελαιοκράμβης στην Πολωνία, δήλωσε ο Wojtek Sabaranski των αναλυτών Sparks Polska.

Οι χαμηλότερες τιμές θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις σπορές ελαιοκράμβης στην Πολωνία, δήλωσε ο Wojtek Sabaranski  αναλυτής της Sparks Polska.

«Είναι πολύ πιθανό οι Πολωνοί αγρότες να μείωσαν την καλλιεργήσιμη έκταση σε χειμερινούς σπόρους ελαιοκράμβης για τη συγκομιδή του 2024, από περίπου 1,1 εκατομμύρια εκτάρια τη συγκομιδή του 2023 σε περίπου 950.000-980.000 εκτάρια, κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας τους με τις τιμές της», σημείωσε ο Sabaranski.

Η χειμερινή σπορά σιταριού βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πολωνία λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, με την Sparks Polska να αναμένει ότι η σοδειά θα μπορούσε τουλάχιστον να φτάσει στο επίπεδο της φετινής συγκομιδής.

Για την ΕΕ στο σύνολό της, οι χαμηλότερες τιμές ενδέχεται να περιορίσουν την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης μετά από ένα υψηλό επίπεδο επιδόσεων πέντε ετών, παρά το γεγονός ότι τα σημάδια σποράς στη Γαλλία ενδέχεται να παραμείνουν σταθερά.

Για το μαλακό σιτάρι και το χειμερινό κριθάρι, οι αναλυτές Strategie Grains ανέφεραν ότι οι αρχικές τάσεις υποδεικνύουν μια ελαφρά άνοδο της έκτασης για το επόμενο έτος, αλλά με τους εισερχόμενους κανόνες της ΕΕ για την αμειψισπορά και την αγρανάπαυση να περιορίζουν τη συνολική φύτευση.

Source link

Related posts

JCB 514-40: Το μικρότερο γεωργικό τηλεσκοπικό της βρετανικής φίρμας

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ! ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ – ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΟΓΑ!!

Αλλαγές σε καταθέσεις, συναλλαγές και δάνεια φέρνει το νέο έτος

Αφήστε ένα σχόλιο