AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αθλητικα

«Ο αθλητισμός είναι γιορτή, ο φαύλος κύκλος της οπαδικής βίας θα έπρεπε να έχει τελειώσει… χθες»

[ad_1]

Οι Παντελάκης, Τσοκάνης και Κατσίκας συμμετείχαν στην συζήτηση που έκανε το Gazzetta στο πλαίσιο της καμπάνιας #noviolence της Novibet και στάθηκαν στις ευθύνες των διοικήσεων και της Πολιτείας για το θέμα της βίας στα γήπεδα.

Σήμερα (01/02) συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και στο κανάλι του Gazzetta στο YouTube, φιλοξενήθηκαν ποδοσφαιριστές από οκτώ ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος σε μια συζήτηση, υπό τον συντονισμό του Θάνου Σαρρή, για το ζήτημα της βίας εντός κι εκτός γηπέδων.

Μεταξύ αυτών, ο τερματοφύλακας του Πανσερραϊκού, Παναγιώτης Κατσίκας, ο αμυντικός του ΠΑΣ Γιάννινα, Νώντας Παντελάκης και ο χαφ του Βόλου, Τάσος Τσοκάνης αναφέρθηκαν στους τρόπου της εξάλειψης της οπαδικής βίας, εστιάζοντας στους νόμους και την παιδεία ενώ μίλησαν και για την απουσία του κόσμου.

Αρχικά ο πορτιέρε του Πανσερραϊκού, είπε: «Το ποδόσφαιρο είναι το περιτύλιγμα, το ζήτημα της οπαδικής βίας πρέπει να το δούμε ξεχωριστά ή ως ένα κομμάτι της κοινωνίας και των ζητημάτων της. Πρέπει να το δούμε με αυτόν τον τρόπο. Πηγάζει από κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν ήδη όπως οι κοινωνικές ανισότητες, η εκπαιδευτική ανεπάρκεια, η οικογένεια, η ανεργία, οι δυσκολίες γενικότερα που αντιμετωπίζει ο καθημερινός πολίτης. Αυτά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, για τη δημιουργία της βίας στην κοινωνία και εν τέλει καταλήγει και στο ποδόσφαιρο. Η αφορμή είναι ικανή για να καταστρέψει μία οικογένεια, να μην δώσει λόγο ύπαρξης για κάποιους. Εμείς διαβάζουμε μία είδηση αλλά την επόμενη μέρα πηγαίνουμε στην προπόνηση κάνουμε την ρουτίνα μας. Αυτές οι οικογένειές καταστρέφονται. Δεν έχουν λόγο ύπαρξης μετά το γεγονός και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Να μην έρθουμε στη θέση τους για να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι. Να μπούμε σε μία σειρά και να καταλάβουμε ότι αυτό είναι προβληματικό και πρέπει να αλλάξει άμεσα από όλες τις απόψεις».

Για το τι μπορεί να γίνει: «Αρχικά σε πρώτη φάση, να έχει το κάθε παιδί μία βάση από την οικογένεια και το σχολείο. Σε μία ηλικία όπως η εφηβεία, είναι εύκολο να τους χειραγωγήσεις και πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες βάσεις έτσι ώστε να μην επηρεαστούν και να μην γίνουν κομμάτι της οπαδικής βίας. Σε δεύτερη φάση είναι η τήρηση και η θέσπιση των νόμων από το κράτος και να μην γίνεται επιλεκτικά επειδή το βλέπουμε συχνά και πρέπει να σταματήσει αυτό και σε τρίτη φάση, το ποδόσφαιρο είναι ψυχαγωγία, είναι ένα παιχνίδι και τίποτα άλλο. Είτε χάσει, είτε νικήσει η ομάδα είναι το ίδιο στο τέλος της μέρας».

Από την πλευρά του ο χαφ του Βόλου, Τάσος Τσοκάνης είπε: «Η οπαδική βία υπάρχει παντού. Απλά στις επαρχιακές πόλεις τη συναντάμε λιγότερο γιατί είναι λίγο πιο κλειστή κοινωνία και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους αλλά και υπάρχει ο φόβος του στιγματισμού. Στις μεγάλες πόλεις είναι υπάρχουν δύο οι περισσότερες ομάδες που έχουν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους. Πρέπει να αλλάξει αυτό όμως γιατί δεν επιτρέπει στην εξέλιξη της κοινωνίας αλλά και του αθλητισμού».

Για την αστυνόμευση: «Σίγουρα γιατί όπως είπα είναι πιο μικρή κοινωνία και γνωρίζονται μεταξύ τους. Σε μεγάλες πόλεις είναι πιο δύσκολο να εξαλειφθεί και για αυτό δρουν εκεί περισσότερο».

Και στο τέλος είπε: «Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει θέληση από όλους μας για όλα αυτό που έχει δημιουργηθεί. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Να το δούμε στις πράξεις. Από εκεί και πέρα πρέπει να καταλάβουμε πως ο αθλητισμός είναι γιορτή. Να μην έχουμε έχθρα και φανατισμούς μεταξύ μας. Να πηγαίνουμε στο γήπεδο και να το ευχαριστιόμαστε και όχι για να τσακωθούμε»

Ο Νώντας Παντελάκης μίλησε για τον οπαδό του ΠΑΣ Γιάννινα: «Σίγουρα ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη μία πόλη, είτε είναι μικρή, είτε μεγάλη. Το βιώσαμε τόσο σε ατομικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Συγκεκριμένα εμείς είχαμε επισκεφτεί το παιδί για να μάθουμε την υγεία και αυτό που βίωνε η οικογένεια του ήταν τραγικό. Τέτοια συμβάντα δεν πρέπει να γίνονται, όλη η πόλη εδώ θυμάμαι ήταν σε ένα σοκ. Ο φαύλος κύκλος της οπαδικής βίας θα έπρεπε να έχει τελειώσει… χθες».

Πώς θα τελειώσει η οπαδική βία: «Με πολλές ομιλίες ώστε να σταματήσει η οπαδική βία. Όλα αυτά τα πράγματα που είπαν τα παιδιά, τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο. Σίγουρα παίζει ρόλο και η οικογένεια του κάθε παιδιού και το πως το μεγαλώνει. Πιστεύω ότι όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν για να σταματήσουν».

Για τις ενέργειες: «Οι ομιλίες μπορούν να βοηθήσουν. Τα μέτρα που βάζουν οι διοργανώτριες αρχές, να επιβραβεύονται τα θετικά και όχι τα αρνητικά. Ο αθλητισμός είναι χαρά, ψυχαγωγία, ο κόσμος θα πρέπει να έρχεται γήπεδο για να διασκεδάσει. Το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά από το σχολείο να πάρουν παιδεία και να έχουμε όλοι ελπίδα να είναι καλύτερα τα πράγματα στο μέλλον.»

Για τον κόσμο: «Για εμάς είναι δύσκολο να παίζουμε χωρίς κόσμο στα γήπεδα. Τους χρειαζόμαστε και ειδικά εμάς στον ΠΑΣ Γιάννινα γιατί δεν πηγαίνουμε τόσο καλά φέτος. Τους χρειαζόμαστε δίπλα μας για να σώσουμε την κατηγορία. Τους περιμένουμε να επιστρέψουμε. Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι χαρά και γιορτή»

[ad_2]

Source link

Related posts

Ολυμπιακός: Ομάρ Ρίτσαρντς η επιστροφή μετά από έναν χρόνο και επτά μήνες! (vids)

ΠΑΣ Γιάννινα: Σήμερα κάνει τη μαγνητική ο Τούτου

Παναθηναϊκός: Sold out το ματς με τη Βίρτους στην Μπολόνια

Αφήστε ένα σχόλιο