AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Ο Πούτιν ισχυρίζεται όπλα καταλήγουν από την Ουκρανία στους Ταλιμπάν

[ad_1]

Πούτιν - Ουκρανία

Μια ιστορία που κυκλοφορεί εδώ και περίπου ένα χρόνο… ανέσυρε ο πρόεδρος Πούτιν σε μια προσπάθεια να προκαλέσει «ρωγμές» στη συμμαχία των χωρών της Δύσης που υποστηρίζουν λόγω και έργω την Ουκρανία μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι κάποιος αριθμός από τα δυτικά όπλα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία πωλούνται στη Μέση Ανατολή και την Ασία μέσω της μαύρης αγοράς και καταλήγουν στους Ταλιμπάν. «Τώρα λένε: όπλα φτάνουν στη Μέση Ανατολή από την Ουκρανία. Και πωλούνται στους Ταλιμπάν και από εκεί πηγαίνουν οπουδήποτε», υποστήριξε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters.

Ανησυχίες στη Δύση

Οι ισχυρισμοί του Πούτιν, πάντως, δεν είναι κάτι νέο: παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία υποστηρίζει ότι ασκεί αυστηρούς ελέγχους στα όπλα που μπαίνουν στη χώρα και κυρίως στο πού καταλήγουν, ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν εκφράσει ανησυχίες. Μάλιστα οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ουκρανία να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει το ευρύτερο ζήτημα της διαφθοράς. Τον Ιούνιο του 2022, ο επικεφαλής της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ, προειδοποίησε ότι ορισμένα από τα προηγμένα όπλα που στάλθηκαν στην Ουκρανία θα κατέληγαν στα χέρια ομάδων οργανωμένου εγκλήματος.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές είναι πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν έχει εμφανιστεί κάποιο προηγμένο οπλικό σύστημα που έχει σταλεί από τη Δύση στην Ουκρανία σε άλλο σημείο του πλανήτη και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να γίνει, καθώς τέτοιου είδους οπλικά συστήματα έχουν «ταυτότητες» και μπορούν να εντοπιστούν. Από την άλλη, βέβαια, οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν ότι στη διάρκεια ενός πολέμου είναι σχεδόν… παράδοση να χάνονται όπλα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δόθηκαν και σε απλούς πολίτες, όπως έγινε στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα «ματωμένα παιδια» της Γάζας

Από την άλλη, ο Πούτιν αναφέρθηκε και στην κρίση στη Μέση Ανατολή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε «φυσιολογικός άνθρωπος» θα εξοργιζόταν από τις εικόνες των «ματωμένων παιδιών» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά οι Ρώσοι πρέπει «να έχουν καθαρό μυαλό». Το σχόλιό του αναφερόταν στις ταραχές που έλαβαν χώρα στις 29 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά, στην περιοχή Νταγκεστάν της Ρωσίας, όταν εκατοντάδες άνθρωποι εισέβαλαν στο αεροδρόμιο αναζητώντας Εβραίους που μόλις είχαν αφιχθεί με πτήση από το Τελ Αβίβ.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία και τη Δύση ότι αυτές προκάλεσαν τις ταραχές, έναν ισχυρισμό που τόσο το Κίεβο όσο και η Ουάσινγκτον απέρριψαν ως ψευδή. Η Ρωσία, η οποία θέλει να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και υποστηρίζει την ύπαρξη δύο κρατών, προσπάθησε να έχει επαφές με όλα τα μέρη της διένεξης Ισραήλ – Χαμάς, αλλά προκάλεσε την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης όταν προσκάλεσε αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Μόσχα.Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εν συνεχεία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να δώσει εξηγήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Επίθεση ενόπλων σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες (Video)

Ανοίγουν οι Ισραηλινοί το λιμάνι Ασντότ και το πέρασμα Έρετς

Αναταράξεις από τις τραπεζικές απώλειες

Αφήστε ένα σχόλιο