AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Πέθανε ο μεγάλος αμερικανός διπλωμάτης Henry Kissinger

[ad_1]

Η Αμερική χάνει έναν συμβολικό διπλωμάτη. Πιστεύεται ότι ο Kissinger διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο σε κάθε σημαντικό θέμα της αμερικανικής διπλωματίας από το 1969 έως το 1977. Ειδικότερα, πιστώνεται την ανάπτυξη της πολιτικής της ύφεσης στις εντάσεις με τη Σοβιετική Ένωση και την εδραίωση των σχέσεων με την Κίνα.

Ο Henry Kissinger υπηρέτησε ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 1973 έως το 1977. Παρόλο που είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, οι παρεμβάσεις του εξακολουθούσαν να λαμβάνονται υπόψη από τους εν ενεργεία πολιτικούς. Σχετικά με τη Ρωσία, εξέφρασε την άποψη ότι η Κριμαία είχε χαθεί για τους Ουκρανούς και ότι ο πόλεμος προκλήθηκε από το ΝΑΤΟ, όχι από τη Ρωσία. Σε σχέση με την Κίνα, υποστήριζε ότι ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να συνεργαστούν.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννημένος στη Γερμανία, ο Henry Kissinger απέφυγε το ναζιστικό καθεστώς πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γίνοντας στη συνέχεια πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών και υπηρετώντας στον στρατό κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Μετά τον πόλεμο, επικεντρώθηκε στον ακαδημαϊκό χώρο, διδάσκοντας διεθνείς σχέσεις για δύο δεκαετίες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η πολιτική θητεία του Kissinger στην αμερικανική κυβέρνηση καλύπτει την περίοδο από το 1969 έως το 1977, υπηρετώντας υπό τους προεδρείς Richard Nixon και Gerald Ford. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από τους ανταγωνισμούς του ψυχρού πολέμου και τις οικονομικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένου του σοκ στην τιμή του πετρελαίου που επηρέασε τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ.

Ενώ η επιρροή του Kissinger συνεχίστηκε μετά την περίοδο του στον Λευκό Οίκο, όπου συμβουλευόταν τακτικά αμερικανούς προέδρους και άλλους ηγέτες, η πολιτική του προκάλεσε κριτική. Ειδικότερα, η προώθησή του για διάλογο με την Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση έχει συμβάλει σε μια πιο ανακουφιστική φάση του ψυχρού πολέμου, αλλά τα μέτρα που υιοθέτησε έχουν υποκριθεί για τη στήριξή του σε δικτάτορες και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

Ενεργός μέχρι το τέλος

Ο Kissinger συνέχισε να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει σε σημαντικά διεθνή ζητήματα παρά την προχωρημένη ηλικία του. Πρόσφατα, ταξίδεψε στην Κίνα για συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους, προκαλώντας αναταραχή στον Λευκό Οίκο. Ο Kissinger εξέφρασε ανησυχία για την επιδείνωση της σύγκρουσης στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου σε άλλες αραβικές χώρες.

Σε σχέση με την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, εξέφρασε τον φόβο ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί προς το χειρότερο, αναφέροντας την περίοδο του 1973 και προειδοποιώντας για πιέσεις σε άλλες αραβικές χώρες. Η ενεργή συμμετοχή του Kissinger σε τέτοια θέματα αναδεικνύει τη σημαντική του διεθνή επίδραση, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.

Στα 100α του γενέθλια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, επισήμανε τη σημασία της δύναμης, της προετοιμασίας για την υπεράσπιση των συμφερόντων και της σαφούς καθορισμένης πολιτικής.

Νόμπελ

Το Βραβείο Ειρήνης του 1973, το οποίο μοιράστηκε με τον Le Duc Tho του Βορείου Βιετνάμ, αποτέλεσε μια από τις πιο συζητημένες απονομές. Η επιλογή αυτή οδήγησε σε παραίτηση δύο μελών της επιτροπής Νόμπελ και έθεσε υπό αμφισβήτηση τους μυστικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στην Καμπότζη.

Ο Gerald Ford χαρακτήρισε τον Kissinger ως “υπερυπουργό Εξωτερικών”, επισημαίνοντας τον αιχμηρό χαρακτήρα και την αυτοπεποίθησή του, ενώ ο ίδιος ο Kissinger αποδείχτηκε ανθεκτικός στην κριτική και ευαίσθητος σε αυτήν. Ο Ford τον περιέγραψε ως κάποιον που ποτέ δεν έκανε λάθος στο μυαλό του.

Σε μια συνέντευξή του πριν από τον θάνατό του, ο Kissinger επεσήμανε την ευαισθησία του στην κριτική, περιγράφοντας τον εαυτό του ως το πιο ευαίσθητο δημόσιο πρόσωπο που είχε συναντήσει ποτέ.

Η εξουσία, σύμφωνα με τον Kissinger, αποτελούσε το απόλυτο αφροδισιακό, παρουσιάζοντας τον ως έναν άνδρα που δεν έμοιαζε με σταρ της ροκ, αλλά με κάποιον που έλκει τις γυναίκες και συνοδεύει σταρ στα κοινωνικά περιβάλλοντα της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια της εργένικης του ζωής.

Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Henry Kissinger, περιγράφοντάς τον ως έναν εξαιρετικό διπλωμάτη και διορατικό πολιτικό. Στο συλλυπητήριο μήνυμά του προς τη σύζυγο του εκλιπόντος, ο Πούτιν εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια για τον χαμό του Henry Kissinger, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά του στη ρεαλιστική γραμμή της εξωτερικής πολιτικής. Ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε τον ρόλο του Kissinger στην επίτευξη σημαντικών συμφωνιών μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ, καθώς και τη συνεισφορά του στη διεθνή ασφάλεια. Τέλος, ανέφερε ότι είχε πολλές επαφές με τον Kissinger και τον χαρακτήρισε ως ένα βαθύ και εξαιρετικό άνθρωπο.

Κίνα

Για τεράστια απώλεια και για πολύτιμο παλιό φίλο έκανε λόγο ο Xie Feng, ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ αναφερόμενος στον θάνατο του Henry Kissinger.

«Με σόκαρε και με έθλιψε βαθιά η είδηση του θανάτου του Dr. Kissinger σε ηλικία 100 ετών», ανέφερε σε μήνυμα του στο Χ ο Κινέζος διπλωμάτης.

«Πρόκειται για τεράστια απώλεια για τις δυο χώρες μας και για τον κόσμο.

Θα μείνει στην ιστορία η συνεισφορά του αιωνόβιου αυτού στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, και θα παραμείνει για πάντα ζωντανός στην καρδιά του κινεζικού λαού ως πολύτιμος παλιός φίλος» επισήμανε ο Feng.

Σημειώνεται πως ο Kissinger είχε πρωτοστατήσει στην προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα του Mao.

Είχε μάλιστα πραγματοποιήσει ταξίδια υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας στο Πεκίνο προκειμένου να οργανώσει την επίσκεψη του Αμερικάνου προέδρου, Richard Nixon στο Πεκίνο το 1972, επίσκεψη που έμεινε στην Ιστορία.

Ήταν αυτή η επίσκεψη που έβαλε τέλος στην διεθνή απομόνωση της Κίνας και συνέβαλε στην εξέλιξη της σε παγκόσμια δύναμη.

Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping είχε χαρακτηρίσει τον Kissinger «θρυλικό διπλωμάτη».

Ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, Xie Feng, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Henry Kissinger, χαρακτηρίζοντάς τον “τεράστια απώλεια” και “πολύτιμο παλιό φίλο”. Στο μήνυμά του, υπογράμμισε τη σημαντική συνεισφορά του Kissinger στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, επικεντρώνοντας στον ρόλο του στην προσέγγιση των δύο χωρών και χαρακτηρίζοντάς τον ως πολύτιμο φίλο του κινεζικού λαού.

Σημειώνεται πως ο Kissinger είχε ηγηθεί στην προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα του Mao, πραγματοποιώντας ιστορικά ταξίδια που συνέβαλαν στο να βάλουν τέλος στη διεθνή απομόνωση της Κίνας και να ενισχύσουν τη θέση της ως παγκόσμιας δύναμης. Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει τον Kissinger “θρυλικό διπλωμάτη”.

Σχετικά με την ουκρανική κρίση, ο Kissinger τοποθετήθηκε στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, υποστηρίζοντας πως η πρόκληση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ήταν που εξέλαβε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Δεν φταίει αποκλειστικά ο Putin

Στη συνέντευξή του, Henry Kissinger καθιστά σαφές ότι δεν δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εκφράζει την υποστήριξή του προς την “αντίσταση της Ουκρανίας και της Δύσης” έναντι των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν είναι αποκλειστικά ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο ευθύνον για τα γεγονότα.

Σε δηλώσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Kissinger αναφέρει: “Δεν νομίζω ότι φταίει εξ ολοκλήρου ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin,” εκφράζοντας τις επιφυλάξεις που είχε ήδη από το 2014 για την πρόκληση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει την Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία. Αναφέρει ότι αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα μια αλυσίδα γεγονότων, με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση να αποτελεί το αποκορύφωμα.

Καμία δικαιολογία στον πόλεμο

Συνοψίζοντας τη θέση του, ο Henry Kissinger δηλώνει ότι, παρόλο που απορρίπτει τον πόλεμο, πιστεύει ακόμα και σήμερα ότι δεν ήταν σοφή απόφαση να προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, συνδέοντας όλα τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ με αυτήν την πρόσκληση. Αντίθετα, πρότεινε τότε ότι θα ήταν καλύτερο για την Ουκρανία να παραμείνει μια ουδέτερη χώρα, υπό το πρότυπο του καθεστώτος που είχε η Φινλανδία.

Ένταξη Ουκρανίας μετά τον πόλεμο

Παρόλο που προηγουμένως είχε διατυπώσει αντίθετη άποψη, ο Henry Kissinger υποστήριζε την ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία. Επισημαίνει επίσης ότι τώρα είναι καλύτερο για τη Δύση να αποδεχθεί αυτήν την προοπτική, καθώς δεν υπάρχουν πλέον ουδέτερες ζώνες μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Σε περίπτωση νίκης της Ρωσίας

Πράγματι, ένα ενδεικτικό σημάδι του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η πρόβλεψή του ότι εάν η Ρωσία επικρατήσει, τότε όλη η έννοια της ύπαρξης του ΝΑΤΟ θα εξαφανιστεί σαν σκόνη.

Όχι στην σύλληψη του Putin

Στην ίδια στιγμή, ο αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε αντίθεση προς την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Putin. “Να δικαστεί ο Putin; Καλύτερα όχι,” δήλωσε ο Kissinger, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να περιοριστεί η σύγκρουση, “αν η έκβαση συνδεθεί με την προσωπική μοίρα ενός πολιτικού ηγέτη.”

Χρήση πυρηνικών

O Kissinger δήλωσε ότι αντιτίθεται στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Ωστόσο, επεσήμανε ότι όσο περισσότερο η σύγκρουση επηρεάζει “την ουσία της ρωσικής ταυτότητας”, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.

Πηγή: BankingNews

[ad_2]

Source link

Related posts

20.000.000 νέα ελαιόδεντρα εντατικής καλλιέργειας έχουν φυτευτεί στις Αραβικές χώρες

Με σύμμαχο τη Trimble στα νέα συστήματα γεωργίας ακριβείας ο όμιλος AGCO

Η απεργία γεωτεχνικών δυσχεραίνει τον έλεγχο αρνιών, αγωγή ΥπΑΑΤ

Αφήστε ένα σχόλιο