AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Παγώνουν με εξαιρέσεις διετίας οι υποχρεώσεις τζίρου για Νέους Αγρότες

[ad_1]

Ο αντίκτυπος µεταφράζεται ήδη στο κόστος ενοικίασης αγροτικής γης στα γειτονικά χωριά, αφού αρκετοί οργανωµένοι παραγωγοί που βρέθηκαν χωρίς χωράφια να καλλιεργήσουν, υποχρεώνονται τώρα να «µετοικήσουν» προς άλλες κατευθύνσεις.

Αναφορές θέλουν τα ενοίκια για ξερικά χωράφια από τα 45 ευρώ να ανεβαίνουν στα 65 ευρώ σε ορισµένες περιπτώσεις, σε έναν δίχως προηγούµενο ανταγωνισµό µεταξύ των παραγωγών. Τα δε ποτιστικά, αγγίζουν πλέον τιµές που δεν δικαιολογούνται από τα περιθώρια κερδοφορίας που αποτυπώνουν τα δεδοµένα στις αγορές, αφού ενδεικτικά έχουν ακουστεί ακόµα και 80 µε 85 ευρώ το στρέµµα το τελευταίο καιρό, έναντι των 60 ευρώ που ίσχυαν µέχρι πρότινος. Μάλιστα, όπως φαίνεται η κατάσταση αυτή θα συντηρηθεί, αφού τα λιµνάζοντα νερά δεν φαίνεται να υποχωρούν σύντοµα, ενώ από την άλλη, ακόµα και ο ψυχολογικός παράγοντας κινητοποιεί τους παραγωγούς που βλέπουν τα µηχανήµατά τους να κάθονται.Την άνοιξη µέτρο για τα παρακάρλια

Χωρίς να είναι ακόµα γνωστός ο τρόπος µε τον οποίο θα αποτραβηχτούν τα νερά, οι παραγωγοί βρίσκονται στο σκοτάδι και ως προς τον τρόπο µε τον οποίο θα διαχειριστεί την υπόθεσή τους η πολιτεία. Το µόνο που έχει ανακοινωθεί µέχρι στιγµής, είναι η διαµόρφωση ενός µέτρου για την αναπλήρωση χαµένου εισοδήµατος, ωστόσο κανένας δεν είναι σε θέση να απαντήσει για το µέγεθος της στήριξης αλλά και για ένα πιο σαφές χρονοδιάγραµµα. Προ ηµερών από τη Λάρισα, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είχε ανακοινώσει ότι στο προσεχές διάστηµα αναµένεται µελέτη που θα αφορά την κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήµατος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν  να καλλιεργήσουν τη γη τους, λόγω της καταστροφής.Οι πληροφορίες θέλουν ανεξάρτητο µελετητή να έχει αναλάβει τη σύνταξη σχεδίου, το οποίο θα παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου έως την 31η ∆εκεµβρίου. Με αυτό θα γίνει ο καθορισµός των τιµών και την τεκµηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράµµατος. Αµέσως µετά θα γίνει η κατάθεση της αίτησης τροποποίησης του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενεργοποίηση του µεταβατικού µέτρου. Για να µπορέσει να ενεργοποιηθεί το συγκεκριµένο µέτρο, για την ενίσχυση των Παρακάρλιων και γενικά όσων αδυνατούν να καλλιεργήσουν, που αποτελεί ειδικό πρόγραµµα, απαιτείται η έγκρισή του από την Ε.Ε, η οποία αναµένεται στο πρώτο δίµηνο του 2024.

Αµέσως µετά θα ακολουθήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου. Η συµµετοχή στο Πρόγραµµα θα γίνεται αυτόµατα µε την υποβολή της αίτησης ΟΣ∆Ε 2024, χωρίς πρόσθετα δικαιολογητικά και Φακέλους.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Δεκτός και ο σπόρος ιδιοπαραγωγής για το πριμ των χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών από τα eco-schemes

Προθεσμίες: “Αγροτικές πληρωμές συνδεδεμένων σε… αργή ανάπτυξη: Παρατάσεις δόθηκαν, οι πληρωμές αργούν!”

Ανοδικά κινούνται οι τιμές αργού πετρελαίου για δεύτερη εβδομάδα

Αφήστε ένα σχόλιο