AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Εργασιακα

Πολυκαταστήματα «ATTICA»: Δεν δίνουν επίδομα ταμείου …αλλά παρακρατούν έως 1/4 του μισθού για «λάθη»!

[ad_1]

Τα αφεντικά του ΑΤΤΙCΑ βρήκαν νέο σύστημα να «χαρατσώνουν» τους πενιχρούς μισθούς των υπαλλήλων τους. Η διοίκηση των πολυκαταστημάτων ΑΤΤΙCΑ, παρότι δεν δίνει επίδομα ταμείου στους εργαζόμενους της παρακρατεί μέχρι και το 1/4 του μισθού τους για διαχειριστικά λάθη!! Μάλιστα απαιτεί άλλοτε να πληρώσουν τα «λάθη» μέσω πιστωτικής κάρτας ή σε μια πιο …«ανθρώπινη» κίνηση τους διευκολύνει με δόσεις που παρακρατεί από τους μισθούς τους!!!

Τα παραπάνω απίστευτα καταγγέλλει με ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Μάλιστα σύμφωνα με τους συνδικαλιστές «πρόσφατο παράδειγμα είναι συναδέλφισσα που της καταλογίζεται διαχειριστικό λάθος 1287 ευρώ και η εταιρεία κάθε μήνα και για τους επόμενους δέκα θα της αφαιρεί το ποσό των 120 ευρώ. Έτσι η συναδέλφισσα καλείται να περάσει το μήνα με κάτι λιγότερο από 470 ευρώ»!

Ειδικότερα στην ανακοίνωση καταγγελία σημειώνεται:

Η διοίκηση των πολυκαταστημάτων ΑΤΤΙΚΑ μπορεί να παρακρατάει μέχρι και το 1/4 του μισθού των εργαζομένων στα ταμεία, για διαχειριστικά λάθη, αρκεί αυτό το ποσό όπως αναφέρεται στη σύμβαση που τους βάζει να υπογράφουν να μην είναι ” … απολύτως αναγκαίο για τη διατροφή αυτού και της οικογένεια του”!

Από που να το πιάσεις και που να το αφήσεις;

Από το γεγονός ότι η ΑΤΤΙΚΑ μπορεί να κοστολογεί και να ορίζει τις διατροφικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους; Ότι μπορεί με το έτσι θέλω και χωρίς καν να δίνει επίδομα ταμειακών λαθών στους εργαζόμενους που απασχολεί στα ταμεία να τους παρακρατάει μέχρι και το ¼ του μισθού τους; και από ποιους μισθούς; Των 600 ευρώ με το ζόρι το μήνα!

Είναι τόσο προκλητική η συγκεκριμένη εργοδοσία που φτάνει στο σημείο να κάνει διευκολύνσεις – δόσεις στους εργαζόμενους, προκειμένου να εξοφλήσουν “το χρέος” τους προς την εταιρεία γιατί όπως λένε αντιλαμβάνονται τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι!

Όταν η ΑΤΤΙΚΑ κάνει λόγο για διαχειριστικά λάθη, η εταιρεία που στο 9μηνο του 2023 είχε κέρδη 8,4 εκατ., αυτά πολλές φορές ξεπερνούν τα 1000 ευρώ! Έτσι συνάδελφοι χρεώνονται υπέρογκα ποσά που η εργοδοσία είτε τους τα ρυθμίζει σε δόσεις και τους τα αφαιρεί από το μισθό κάθε μήνα, είτε τους ζητάει να τα καταβάλλουν μέσω πιστωτικής κάρτα.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι συναδέλφισσα που της καταλογίζεται διαχειριστικό λάθος 1287 ευρώ και η εταιρεία κάθε μήνα και για τους επόμενους δέκα θα της αφαιρεί το ποσό των 120 ευρώ. Έτσι η συναδέλφισσα καλείται να περάσει το μήνα με κάτι λιγότερο από 470 ευρώ, να πληρώσει το νοίκι της, τις διατροφικές της ανάγκες, τους λογαριασμούς της κλπ!

Το σωματείο σε παρέμβαση που έκανε στη διοίκηση των πολυκαταστημάτων ΑΤΤΙΚΑ απαίτησε να μην γίνεται κανένας συμψηφισμός του μισθού των εργαζομένων με τα όποια διαχειριστικά λάθη μπορεί να γίνονται. Ξεκαθάρισε ότι όποια διαχειριστικά λάθη γίνονται είναι αποκλειστικά ευθύνη της εργοδοσίας που δεν τηρεί καμία τυπική διαδικασία στα ταμεία. Τέλος απαίτησε να σταματήσει εδώ και τώρα να ασκεί πίεση στους εργαζόμενους, να τους φορτώνει συνεχώς καθήκοντα, να τους μετακινεί από πόστο σε πόστο.

Καλούμε τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και το υπουργείο εργασίας να επιληφθούν του θέματος και να σταματήσει εδώ και τώρα αυτό το αίσχος.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας και μαζί να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία που δεν έχει πάτο.

[ad_2]

Source link

Related posts

ΕΚΘ: «Όχι» στις αντεργατικές πρακτικές και τον εκφοβισμό υπαλλήλων στην «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.»

ΕΩΣ 23:55 ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ ΕΩΣ 200 ΩΡΕΣ! ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2024 VOUCHER!

Μεγάλο καζίνο της χώρας δεν έδωσε δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους

Αφήστε ένα σχόλιο