AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Προσβάσιμες τεχνολογίες διαχείρισης εδάφους και νερού φέρνει ο FAO

[ad_1]

Το έδαφος και το νερό επηρεάζουν τις κλιματικές συνθήκες μέσω του κύκλου του άνθρακα και του νερού, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των αλλαγών στην εκμεταλλεύσιμη γη.

Ειδικοί του τομέα και πολιτικοί ενώθηκαν στο Φόρουμ Επιστήμης και Καινοτομίας, του Παγκόσμιου Φόρουμ Τροφίμων, προκειμένου να επισημάνουν τους τρόπους μέσω των οποίων οι νέες τεχνολογίες διαχείρισης του εδάφους και του νερού μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση και στην προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής.

Με διοργάνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), πραγματοποιήθηκε παρουσίαση παραδειγματικών αγρών, στρατηγικών και επιλογών διαχείρισης του εδάφους και νερού, τα οποία επηρεάζουν άμεσα τους μικρούς και μεσαίας κλίμακας αγρότες.

“Χρειάζεται να αναπτύξουμε και να ενδυναμώσουμε ολοκληρωμένα συστήματα πληροφοριών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν, τα οποία πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους – κυρίως στους αγρότες που αποτελούν τους επιστάτες και τους ελεγκτές των φυσικών μας πόρων” δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO, Dongyu, στους συμμετέχοντες. Σημείωσε ότι ο FAO αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με έμφαση στον μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφικών προϊόντων μέσω της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Η κλιματική κρίση απειλεί επί του παρόντος την παραγωγικότητα των αγροδιατροφικών συστημάτων, επηρεάζοντας τις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και εντείνοντας τις ανισότητες. Η υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους και του νερού σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού ολοένα και αυξάνονται, περιορίζοντας την πρόσβαση σε γόνιμα και παραγωγικά εδάφη και υδάτινους πόρους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανασφάλειας στον τομέα διατροφής και τροφίμων.

Οι ολοκληρωμένες πρακτικές διαχείρισης της καλλιεργήσιμης γης, του εδάφους και του νερού λαμβάνουν υπόψιν τις αλλαγές του κλίματος και θεωρούνται απαραίτητες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ενίσχυσης της παραγωγικότητας τόσο του νερού όσο και του εδάφους. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν καινοτομίες που αφορούν την αναδιάθεση του άνθρακα στο έδαφος, τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και την ενίσχυση της αποδοτικότητας στη χρήση του νερού. Συζητήθηκαν επίσης στρατηγικές για την προώθηση της ολοκληρωμένης διακυβέρνησης των φυσικών πόρων και τη διαχείριση της λειψυδρίας, με σκοπό την ενίσχυση της διασφάλισης των συστημάτων αγροδιατροφικού τομέα σε σχέση με την κλιματική κρίση.

Για παράδειγμα, η διαχείριση του νερού, η ορθολογική χρήση λιπασμάτων, η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και οι βελτιώσεις της σύστασης του εδάφους μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της μέσης παραγωγής των καλλιεργειών κατά 80%.

Η βιώσιμη διαχείριση των οικοσυστημάτων σε περιοχές πηγών και λεκανών απορροής, όπως είναι τα βουνά, τα λιβάδια και τα δάση, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η διασφάλιση ενός αξιόπιστου υδατικού εφοδιασμού.

Δράσεις της διακυβέρνησης, όπως η υποστήριξη καινοτόμων τεχνολογιών (ακριβής γεωργία, αυτοματοποιημένη ανίχνευση και η ανάλυση δεδομένων) μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της ολοκληρωμένης διαχείρισης εδάφους και νερού.

Εργαζόμενοι προς καινοτόμες λύσεις για το κλίμα

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ειδικοί από διάφορους τομείς και περιοχές του κόσμου, οι οποίοι ανέδειξαν αρκετές καινοτομίες.

Σε μια κύρια ομιλία της, η Rosa Poch, Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Τεχνικής Ομάδας Εδαφών (Intergovernmental Technical Panel on Soils), ανέδειξε το πρόσφατο Παγκόσμιο Συμπόσιο για τα Εδάφη και το Νερό που διοργάνωσε ο FAO, το οποίο είχε ως στόχο την εύρεση λύσεων για τη βιώσιμη διαχείριση των εδαφών και του νερού και την διασφάλιση της παραγωγής τροφίμων. Τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, τον παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους, τη χρήση φυτών τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες και τον υπολογισμό του νερού που αποθηκεύεται στο έδαφος και είναι διαθέσιμο για τη χρήση από τα φυτά στα εθνικά υδατικά προϋπολογιστικά.

Η Malin Lundberg Ingemarsson, Διευθύντρια Προγράμματος στο Διεθνές Ινστιτούτο Νερού (International Water Institute) της Στοκχόλμης, μίλησε για καινοτόμες προσεγγίσεις στην αναστήλωση αποδεδειγμένων εδαφών, οι οποίες μπορούν να φέρουν συνεργιστικά οφέλη για την ασφάλεια των τροφίμων, του κλίματος, της βιοποικιλότητας και τη διαθεσιμότητας του νερού. Προτείνει μια μετάβαση από μια προοπτική που επικεντρώνεται στους αγρότες σε αυτά τα θέματα για να περιλαμβάνει επίσης και κτηνοτρόφους.

Ο Axel Schmidt, Τεχνικός Σύμβουλος για το πρόγραμμα Water-Smart Agriculture του Catholic Relief Services, ανέφερε τρεις πρωτοποριακούς τομείς έρευνας: 1) Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το νερό και το έδαφος σε κλίμακα μέσω ανίχνευσης από απόσταση, επικεντρωμένη ιδιαίτερα στα επίπεδα υγρασίας του χώματος στη ζώνη των ριζών, 2) Γρήγορη και οικονομική ανάλυση του εδάφους, συμπεριλαμβανομένων φορητών συσκευών για την παροχή πληροφοριών στο χωράφι οι οποίες θα είναι ακριβείς, και 3) Η χρήση γεωργικών εργαλείων για τον εντοπισμό κατάλληλων τοποθεσιών για τη συλλογή του νερού της βροχής.

Ο Federico Truco, Διευθύνων Σύμβουλος της Bioceres Crop Solutions, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της τεχνολογίας και των μοντέλων επιχειρηματικότητας μπορεί να συμβάλει στην αειφόρο φυτική παραγωγή και στη διατήρηση των αυτόχθονων οικοσυστημάτων. Η εταιρεία του έχει μηχανικά προσδιορίσει την ανθεκτικότητα στην ξηρασία στη σόγια και στο σιτάρι χρησιμοποιώντας ένα γονίδιο ηλιάνθου, με σκοπό την εναλλαγή καλλιεργειών για τη βιώσιμη εντατικοποίηση της χρήσης της γης και τη βελτίωση του αποτυπώματος νερού και άνθρακα.

Ο Amarjit Basra, Διευθυντής και Επιστήμονας στον Ομίλο OCP στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράμμισε την ανάγκη για αυξήσεις στην παραγωγή βασικών ειδών τροφίμων. Ανέδειξε το αναδυόμενο παράδειγμα ανάγκης να πράττουμε περισσότερα με λιγότερα, εστιάζοντας την προσοχή σε υψηλά αποτελεσματικές φόρμουλες λιπασμάτων, όπως τα ελεγχόμενης απελευθέρωσης ή αργής απελευθέρωσης λιπάσματα, προκειμένου να βελτιωθεί η αποδοτικότητα στη χρήση θρεπτικών συστατικών.

FAO και καινοτομίες εδάφους και νερού

Για να διασφαλιστεί η παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων, διατηρώντας τους φυσικούς πόρους, ο κόσμος χρειάζεται να παράγει περίπου 50% περισσότερα τρόφιμα μέχρι το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 2012.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) εκμεταλλεύεται σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση και η διαχείριση δεδομένων, για τον μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφικών προϊόντων και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας δεδομένων για το αποτελεσματικό σχεδιασμό, την πολιτική κατάρτιση και τις επενδύσεις σε νερό και γη.

Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Εδάφους υποστηρίζει τις προηγμένες τεχνολογίες για την αξιολόγηση της σύστασης, της υγρασίας και της γονιμότητας του εδάφους για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων βασισμένων στην επιστήμη από αγρότες και πολιτικούς.

Η δομή FAO για τις Παγκόσμιες Αγροοικολογικές Ζώνες προσφέρει μια τεράστια βάση δεδομένων με πάνω από 65,000 επίπεδα δεδομένων, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την καταλληλότητα των καλλιεργειών, τα κενά στην παραγωγή και τις βιώσιμες πρακτικές σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Ο FAO αφοσιώνεται στην Ατζέντα Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό, προωθώντας τη συνεργασία, την εταιρική σχέση, την ανάπτυξη της ικανότητας και την προαγωγή δράσεων, ιδίως στις επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης, προκειμένου να διευκολύνει την ταχύτερη διεθνή δράση.

[ad_2]

Source link

Related posts

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι IDF εξουδετέρωσαν διοικητήριο της Χαμάς κάτω από το παιδιατρικό νοσοκομείο – Δείτε εικόνες

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΗΡΘΕ! 19 ΕΩΣ 21/2/2024 Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ! ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ- ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

Αγροτικές Ειδήσεις: ΠΕΦΑΣΥ: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να επικεντρωθεί στο να επιλυθούν τα προβλήματα της πληρωμής

Αφήστε ένα σχόλιο