AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Προϊόντα καθαρισμού που έχουμε στο σπίτι και δεν πρέπει ποτέ να τα αναμειγνύουμε με ξύδι

[ad_1]

Το ξύδι εκτός από απαραίτητο συστατικό στη μαγειρική, είναι και ένα δημοφιλές και αποτελεσματικό προϊόν καθαρισμού. Όμως, μπορεί να γίνει επικίνδυνο όταν αναμειχθεί με άλλα κοινά προϊόντα καθαρισμού.

Το ξύδι να είναι ένα φυσικό και αποτελεσματικό προϊόν καθαρισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία εργασιών, από το καθάρισμα του νεροχύτη μέχρι την αφαίρεση της σκουριάς. Ωστόσο, μην θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο θεωρώντας ότι το ξύδι μπορεί να αναμειχθεί με τα πάντα.

Το ξύδι δεν πρέπει να αναμειγνύεται ποτέ με τα ακόλουθα προϊόντα τα οποία έχουμε συνήθως στο σπίτι:
Χλωρίνη
Μαγειρική σόδα
Αμμωνία
Υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ)
Σαπούνι Καστίλλης

Μολονότι όλα αυτά τα συστατικά είναι αποτελεσματικά για τον καθαρισμό όταν χρησιμοποιούνται μεμονωμένα, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα όταν αναμειγνύονται με ξύδι.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε ξύδι με χλωρίνη
Το ξύδι και η χλωρίνη είναι δύο κοινά προϊόντα καθαρισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να τα αναμειγνύετε. Ο θανατηφόρος αυτός συνδυασμός παράγει ένα τοξικό αέριο, το χλώριο το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η εισπνοή χλωρίου σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αναπνευστικών παθήσεων. Ειδικότερα, μπορεί να οδηγήσει σε βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στα μάτια, ρινική καταρροή και στη χειρότερη περίπτωσης σε πνευμονικό οίδημα.

Εάν εκθέσετε τον εαυτό σας στο αέριο χλώριο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Υπάρχουν πολλά κοινά καθαριστικά που περιέχουν χλωρίνη, όπως:

Καθαριστικά τουαλέτας
Καθαριστικά για τα δάπεδα
Καθαριστικά για τα τζάμια
Καθαριστικά για τα ρούχα
Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο από αυτά τα προϊόντα, δεν πρέπει ποτέ να τα αναμειγνύετε με ξύδι.

Για να αποφύγετε την ανάμειξη ξιδιού με χλωρίνη, είναι σημαντικό να διαβάσετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων καθαρισμού πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Εάν δεν είστε σίγουροι αν δύο προϊόντα είναι ασφαλή να αναμειχθούν, είναι καλύτερο να τα αποφύγετε.

Γιατί το ξύδι και η μαγειρική σόδα δεν είναι αποτελεσματικά όταν αναμειγνύονται
Το ξύδι και η μαγειρική σόδα είναι δύο κοινά συστατικά που συχνά χρησιμοποιούνται ως αποτελεσματικά φυσικά καθαριστικά. Ωστόσο, η ανάμειξή τους μπορεί να εξουδετερώσει τις καθαριστικές τους ιδιότητες.

Το ξύδι είναι ένα όξινο καθαριστικό που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βρωμιάς και της σκουριάς. Η μαγειρική σόδα μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό διαφόρων επιφανειών.

Όμως όταν αναμειγνύονται ουσιαστικά αλληλοεξουδετερώνονται, δημιουργώντας έτσι ένα άχρηστο μείγμα.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξύδι ή μαγειρική σόδα για τον καθαρισμό, είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιήσετε ξεχωριστά. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι για να καθαρίσετε την τουαλέτα σας ή να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας. Από την άλλη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα για να καθαρίσετε τα τζάμια σας ή να αφαιρέσετε τα καμμένα υπολείμματα τροφών από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας.

Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση του ξυδιού και της μαγειρικής σόδας στον καθαρισμό χωριστά

Για να καθαρίσετε την τουαλέτα σας, ρίξτε ένα φλιτζάνι ξύδι και αφήστε το να δράσει για λίγες ώρες. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά.
Για να καθαρίσετε τα τζάμια σας, ανακατέψτε ένα μέρος ξύδι με τρία μέρη νερό και χρησιμοποιήστε το μείγμα για να καθαρίσετε τα τζάμια σας.
Για να αφαιρέσετε την καμένη βρωμιά από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε μια κατσαρόλα με νερό και βράστε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας.


Γιατί το ξύδι και η αμμωνία δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται

Το ξύδι και η αμμωνία είναι δύο κοινά καθαριστικά που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια. Όμως το ξύδι, εκτός από την χλωρίνη που προαναφέρθηκε, δεν πρέπει να αναμειγνύεται ποτέ ούτε με την αμμωνία.

Η ανάμειξη ξυδιού με αμμωνία δημιουργεί ένα μείγμα υψηλού ph που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλά προϊόντα καθαρισμού τζαμιών περιέχουν αμμωνία.

Για να αποφύγετε την ανάμειξη ξιδιού και αμμωνίας, είναι σημαντικό να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων καθαρισμού πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Σύμφωνα με την Global News, ο Andrew Gayman, διευθυντής της Ακαδημίας Charles Macpherson, είπε: «Ποτέ μην αναμιγνύετε το ξύδι με άλλα καθαριστικά προϊόντα όπως χλωρίνη ή αμμωνία ή άλλα τα «μπλε» προϊόντα καθαρισμού τζαμιών, γιατί μπορούν να παράγουν το τοξικό αέριο χλώριο». Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το χλώριο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών, πονόλαιμο ή πιο σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Γιατί το ξύδι και το υπεροξείδιο του υδρογόνου δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύονται
Ένα ακόμη συστατικό με το οποίο δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύετε το ξύδι είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ). Η ανάμειξη τους δημιουργεί ένα τοξικό οξύ που ονομάζεται υπεροξικό οξύ. Το υπεροξικό οξύ είναι ένα ερεθιστικό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι αποτελεσματικό στην αφαίρεση λεκέδων από τα ρούχα. Όμως είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε εκείνο που έχει συγκέντρωση 3% και να μην το αναμιγνύετε με άλλα προϊόντα καθαρισμού.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύονται το ξύδι και το σαπούνι Καστίλλης
Το σαπούνι Καστίλλης είναι ένα σαπούνι που παρασκευάζεται με ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου. Η ανάμειξη ξυδιού με σαπούνι Καστίλλης δεν είναι επιβλαβής για την υγεία ή για τα έπιπλά σας, αλλά μπορεί να μειώσει την καθαριστική δράση των δύο συστατικών. Αυτό συμβαίνει επειδή το οξύ από το ξύδι όταν έρχεται σε απαφή με το σαπούνι Καστίλλης δημιουργεί ένα λιπαρό υπόλλειμμα.

Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τα δύο συστατικά ξεχωριστά. Το ξύδι είναι ένα αποτελεσματικό καθαριστικό για τις περισσότερες επιφάνειες, ενώ το σαπούνι Καστίλλης είναι ένα καλό καθαριστικό για τα χέρια και τα ρούχα.

Εάν χρησιμοποιείτε σαπούνι Καστίλλης για να καθαρίσετε τους πάγκους σας, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε εντελώς το σαπούνι αφού τελειώσετε. Εάν υπάρχει ακόμα σαπούνι πάνω στην επιφάνεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα ξιδιού και νερού προκειμένου να το αφαιρέσετε.

Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων καθαρισμού πριν τα χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή να αναμειγνύονται.

Εάν δεν είστε σίγουροι αν δύο προϊόντα είναι ασφαλή να αναμειχθούν, είναι πάντα καλύτερο να τα αποφύγετε.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)


[ad_2]

Source link

Related posts

Επτά συν 1 μύθοι σχετικά με τα ζωικά λίπη στη διατροφή μας

Πώς να την αξιοποιήσετε σωστά, σύμφωνα με μία ειδικό

Υγεία: Κατάθλιψη και άγχος συνδέονται με κακή καρδιαγγειακή υγεία

Αφήστε ένα σχόλιο