AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Ελλαδα

Πρόγνωση καιρού Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου 2023: Βροχές και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα στην βόρεια χώρα | Ειδησεις

[ad_1]

Πιο αναλυτικά, για αύριο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, αναμένεται από το ξημέρωμα και για τις πρωινές ώρες, κακοκαιρία με βροχές σε όλη σχεδόν την χώρα

Για το νέο 24ωρο, αναμένεται το χαμηλό που επηρεάζει την χώρα να κινηθεί σταδιακά νοτιότερα, και οι παρυφές του αντικυκλώνα των Βαλκανίων να πλησιάσουν την περιοχή μας. Η ισχυρή βαροβαθμίδα θα προκαλέσει βοριάδες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν την χώρα. Έτσι αναμένονται αρκετές βροχές, ενώ στα κεντρικά και ειδικά στα βόρεια οι χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους σε χαμηλά υψόμετρα. Σταδιακά ωστόσο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν.

Πιο αναλυτικά, για αύριο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, αναμένεται από το ξημέρωμα και για τις πρωινές ώρες, κακοκαιρία με βροχές σε όλη σχεδόν την χώρα, με εξαίρεση το νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου ο καιρός θα χαρακτηρίζεται από παροδικές νεφώσεις, καθώς και την δυτική χώρα όπου τα φαινόμενα θα έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα. Καταιγίδες θα σημειωθούν στο κεντρικό Αιγαίο καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις οι οποίες κατά περιόδους θα είναι πυκνές, θα σημειωθούν στην δυτική Μακεδονία σε υψόμετρα άνω των 500 μέτρων, με αξιόλογες χιονοστρώσεις. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης στην κεντρική Μακεδονία σε περιοχές με υψόμετρο >400 μέτρων την ανατολική Μακεδονία σε υψόμετρα >600 μέτρων, ενώ στην Θράκη, και συγκεκριμένα στον Έβρο, χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν και σε πεδινά τμήματα σε υψόμετρα 100-200 μέτρων. Στην Θεσσαλία και την Στερεά οι χιονοπτώσεις θα αφορούν υψόμετρα >600 μέτρων και >1000 μέτρων αντίστοιχα.

Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες η κατανομή των φαινομένων στον Ελλαδικό χώρο θα παραμείνει παρόμοια. Ωστόσο στην Μακεδονία και την Θεσσαλία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα πάρουν τοπικό χαρακτήρα, και θα σημειώνονται κοντά στην θάλασσα, και σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις στον Έβρο θα συνεχίζουν να σημειώνονται σε πεδινές περιοχές. Στην δυτική Ελλάδα ο καιρός θα βελτιωθεί με την συννεφιά να μειώνεται προοδευτικά. Τέλος στο νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν παροδικές βροχοπτώσεις.

Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στον ηπειρωτικό κορμό θα σταματήσουν, με διατήρηση της συννεφιάς, (συμπεριλαμβανομένου του Έβρου) και θα είναι μόνο τοπικού και ορογραφικού χαρακτήρα σε ορεινές περιοχές, ενώ και στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο (συμπεριλαμβανομένων Σποράδων και Εύβοιας) οι βροχές θα εξασθενήσουν, χωρίς όμως να σταματήσουν. Πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα στο υπόλοιπο Αιγαίο, με όμβρους, και πιθανώς λίγες καταιγίδες στα βορειότερα τμήματα των Δωδεκανήσων.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο 6-8 και πρόσκαιρα το πρωί έως 9 μποφόρ. Στις Κυκλάδες οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νότιοι 3-4 μποφόρ, στρεφόμενοι γρήγορα σε βόρειους οι οποίοι θα ενισχυθούν και μέχρι το απόγευμα θα πνέουν 5-7 και τοπικά στα δυτικότερα έως 8 μποφόρ. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα πνέουν αρχικά νότιοι 4-5 μποφόρ, οι οποίοι όμως θα εξασθενήσουν και στα βόρεια τμήματα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με ένταση στα 5-6 μποφόρ.  Τέλος στην Κρήτη θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί 3-4 μποφόρ, οι οποίοι θα στραφούν γρήγορα σε βόρειους με ένταση στα 4-6, και στα δυτικά έως και 7 μποφόρ το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση, και θα κυμανθεί σε τιμές κάτω από τις κλιματικές, ειδικά στα κεντρικά και βόρεια. Πιο αναλυτικά, στην Δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς Κελσίου (οι ελάχιστες θα σημειωθούν αργά το βράδυ), στην υπόλοιπη Μακεδονία και την Θράκη από 3 έως 6 βαθμούς (στα παραθαλάσσια έως 2 βαθμούς πιο πάνω, ενώ στον  Έβρο θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 2-3 βαθμούς Κελσίου), στα δυτικά ηπειρωτικά από 7-9 έως 14-16 βαθμούς (στο εσωτερικό της Ηπείρου η θερμοκρασία θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη).

Στην Θεσσαλία η θερμοκρασία θα κυμανθεί όλη την ημέρα περί των 3 με 6 βαθμών Κελσίου,  στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια από 5-7 έως 8-10 βαθμούς Κελσίου (στην νότια Εύβοια έως 13). Στα νησιά του Ιονίου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-10 έως 13-15 βαθμούς, στις Σποράδες θα κυμανθεί από 7 έως 10 βαθμούς, στις Κυκλάδες 12-14 έως 17-19 βαθμούς (οι μέγιστες θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες), στην Κρήτη από 10-12 έως 17-19 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από 5-7 έως 14-16 βαθμούς (οι ελάχιστες θα σημειωθούν το βράδυ) και στα Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-15 έως 18-20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική: Το ξημέρωμα αναμένονται βροχές και στα νότια καταιγίδες, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι νεφώσεις θα παραμείνουν αυξημένες στα βόρεια του νομού όπου δεν αποκλείεται να σημειώνονται ασθενείς βροχοπτώσεις κατά διαστήματα. Παροδικές χιονοπτώσεις ασθενούς κατά βάση έντασης θα σημειωθούν στην Πάρνηθα πάνω από τα 700 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 6-7 και στα ανατολικά έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νοτιότερα έως τους 13 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες θα σημειωθούν την βραδινές ώρες.

Θεσσαλονίκη: Αναμένονται βροχοπτώσεις μέτριας έντασης οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα έχουν σταματήσει. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα γύρω ορεινά και ημιορεινά σε υψόμετρα >500 μέτρων. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

[ad_2]

Source link

Related posts

«Βόμβα» της πρώην αντιπροέδρου του ΣτΕ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ | Ειδησεις

Σιδηροδρομικό δίκτυο: Μετά από 1,5 έτος η πλήρης αποκατάστασή του | Ειδησεις

«Απασφάλıσε» ο Πατήρ Αντώνιος: «Πρоσεύχομαι στο Θεό να φανεί η αδικία, θέλоυν να καρπωθούν την περιουσία» | Ειδησεις

Αφήστε ένα σχόλιο