AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Σε τροχιά αποπληθωρισμού ελέω πτώσης τιμών χοιρινών η Κίνα

[ad_1]

Η υπερκατανάλωση χοιρινού κρέατος οδήγησε τις λιανικές τιμές σε πτώση 31,8% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όπως αναδεικνύει ο τελευταίος επίσημος δείκτης τιμών καταναλωτή.

Η εξαιρετική πτώση των τιμών του χοιρινού, που κατέχει σημαντικό μερίδιο στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) της Κίνας, προστίθεται στους ήδη υφιστάμενους κινδύνους ύφεσης, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο CNBC.

Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, συνδεδεμένος με την πτώση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, είναι ανησυχητικός επειδή οι καταναλωτές ενδέχεται να αναβάλουν τις επενδύσεις ή τις αγορές τους με την ελπίδα ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω.

«Εκτός από την πτώση των τιμών σε ακίνητα και καταναλωτικά αγαθά, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η Κίνα βρίσκεται στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού είναι η ραγδαία πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος», εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του China Market Research Group, Shaun Rein.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Κίνα σημείωσε πτώση 0,5% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων τριών ετών.

Τα τρόφιμα αποτελούν το 20% του καλαθιού του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Κίνα, με το χοιρινό να αποτελεί σημαντικό συστατικό στην κατηγορία τροφίμων. Η επίδραση της πτώσης του χοιρινού στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Κίνα είναι εξαιρετικά σημαντική, αντικατοπτρίζοντας την στενή σχέση μεταξύ των δύο.

Υπερβολική παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Κίνα

Ο κλάδος του χοιρινού κρέατος στην Κίνα βρίσκεται σε μια περίοδο παρατεταμένης υπερπροσφοράς και αδυναμίας εγχώριας κατανάλωσης, δήλωσε ο Jun Rong Yeap, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, η παραγωγή χοιρινού το 2022 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, φτάνοντας στους 55,41 εκατομμύρια τόνους. Πρόσφατα, η παραγωγή χοιρινού στη χώρα αυξήθηκε κατά 3,6% για το τρίτο τρίμηνο.  

«Για την παγκόσμια αγορά κρέατος, μια υπερπροσφορά χοιρινού στην Κίνα σημαίνει έναν πληθωριστικό παράγοντα», δήλωσε Ben Emons, ανώτερος διευθυντής της Newedge Wealth, προσθέτοντας ότι η υπερπροσφορά αυτή μπορεί να εντοπιστεί πριν από την πανδημία.

Κατά την περίοδο 2018 έως 2021, η αφρικανική πανώλη των χοίρων επέφερε αυξήσεις των τιμών χοιρινού άνω του 100%, σύμφωνα με σημείωμα του Emons. Αυτό κίνησε την εγχώρια παραγωγή χοιρινού, με τους Κινέζους χοιροτρόφους να ανταποκρίνονται με μεγάλο δανεισμό για τον εκσυγχρονισμό των χοιροτροφείων τους.

Ο κύκλος παραγωγής χοιρινού στην Κίνα , που καθορίζει τις τιμές, αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή υπερπροσφορά, δήλωσε η Erica Tay, διευθύντρια μακροοικονομικής έρευνας στην Maybank.

Επιπλέον, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός τον Νοέμβριο καθυστέρησε την παραδοσιακή άνοδο στη ζήτηση αλλαντικών κατά τους χειμερινούς μήνες και την επερχόμενη εορταστική περίοδο της νέας χρονιάς, δήλωσε η Tay. Οι προμηθευτές μπορούν να αρχίσουν να ωριμάζουν το κρέας μόνο σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C, πρόσθεσε.

Το Πεκίνο προσπάθησε να σταματήσει την πτώση των τιμών διεξάγοντας δύο γύρους αγοράς χοιρινού για τα στρατηγικά του αποθέματα, με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων να στοχεύει να πραγματοποιήσει έναν τρίτο γύρο εντός του έτους.

Επιπλέον, ενώ η Κίνα είναι παραγωγός και καταναλωτής χοιρινού, η ζήτηση των Κινέζων για κρέας μειώνεται, παρόλο που το χοιρινό γίνεται φθηνότερο, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

Οι εύποροι Κινέζοι θεωρούν όλο και περισσότερο το βόειο κρέας ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση από το χοιρινό, με το 28% των καταναλωτών που συμμετείχαν σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο από την εταιρεία McKinsey, να δηλώνουν πρόθεση να μειώσουν την κατανάλωση χοιρινού.

Όσον αφορά τους λιγότερο ευκατάστατους, ο Rein της China Market Research Group παρατηρεί ότι εξοικονομούν χρήματα παραγγέλνοντας λιγότερο χοιρινό.

Οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι της Κίνας

Οι εξελίξεις της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία του κορωνοϊού ήταν ασταθής, με τον κτηνοτροφικό τομέα και τα απογοητευτικά οικονομικά δεδομένα να την καθυστερούν.

Ενώ οι τιμές του χοιρινού αποτελούν κύριο παράγοντα που οδηγεί την Κίνα σε αποπληθωρισμό, μια συγχώνευση άλλων παραγόντων συνέβαλε επίσης σε ασθενή πίεση των τιμών.

Για παράδειγμα, οι επιθετικές εκπτώσεις από τους λιανοπωλητές ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τη διάρκεια της περιόδου Single’s Day μείωσαν τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τον Νοέμβριο, δήλωσε η Tay από τη Maybank.

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Νέα μέτρα στήριξης νέων οικογενειών σε σύσκεψη οικονομικού επιτελείου

Έκδοση τιμολογίου από τον αγρότη ή από τον αγοραστή, οι νέες υποχρεώσεις που φέρνει το MyData

Επιστρέφουν στα μπλόκα τα τρακτέρ – Αύριο Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των κινητοποιήσεων των αγροτών

Αφήστε ένα σχόλιο