AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Σκληρά λόγια Αυγενάκη σε βιομήχανους, οριοθέτηση για τιμές παραγωγού πρόβειου

[ad_1]

Αφορµή για όλα αυτά αποτελεί ως γνωστόν η καθίζηση στις τιµές παραγωγού για το πρόβειο και γίδινο γάλα, κάτι το οποίο µεταφέρει ζωηρές ανησυχίες στο κυβερνητικό επιτελείο, που βλέπει βιοµήχανους και αλυσίδες λιανικής να γράφουν τρελά κέρδη και τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις να οδηγούνται βήµα – βήµα προς τη χρεοκοπία. 

Έτσι µε το φόβο του πολιτικού κόστους να ξυπνάει τα αντανακλαστικά των κυβερνόντων, όταν µάλιστα οι πληγές που άνοιξε ο κατακλυσµός του Σεπτεµβρίου στη Θεσσαλία δεν λένε να κλείσουν, η σκληρή ρητορική Αυγενάκη προς τους εκπροσώπους της γαλακτοβιοµηχανίας έρχεται να µαλακώσει κάπως τα πράγµατα έναντι των παραγωγών και να περιφρουρήσει στο µέτρο του δυνατού µια ισορροπία στις τιµές του γάλακτος, πριν αυτές πάρον την κατρακύλα.

Σίγουρα δεν είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να διατηρηθεί η τιµή στο πρόβειο σε µια ζώνη µεταξύ 1,55 και 1,60 λεπτά το κιλό. Άλλωστε, υπάρχουν αυτή τη στιγµή αξιόλογες συµφωνίες (βλέπε Ήπειρος µε ΕΑΣ Ιωαννίνων στο 1,60 για το 2024), που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς κανείς να βγαίνει ζηµιωµένος. Κι αυτό γιατί, όλοι ξέρουν ότι το ντόπιο γάλα δεν φθάνει για να καλύψει τις ανάγκες των µεταποιητικών µονάδων και µόνο µε «αλχηµείες» η πίεση στις τιµές παραγωγού µπορεί να φέρει αποτέλεσµα.

Επί της ουσίας, µόνο η χρήση αγελαδινού και εισαγόµενου γάλακτος (που και τα δύο απαγορεύονται για στην παρασκευή φέτας) µπορεί να αλλάξει τους συσχετισµούς προς όφελος της βιοµηχανίας και σε βάρος των παραγωγών – κτηνοτρόφων.  Αυτό δείχνει να το αντιλαµβάνεται πλέον και ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος µε την εν γένει τοποθέτησή του στη συνάντηση µε τους γαλακτοβιοµήχανους, θέλησε να περάσει το µήνυµα «µείνετε εδώ -από πλευράς τιµής- για να µην έρθουν τα χειρότερα».

Να σηµειωθεί ακόµα ότι στη σύσκεψη υπό τον Αυγενάκη στο υπουργείο συµµετείχαν δια ζώσης ή διαδικτυακά, ο πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής, Γιάννης Βιτάλης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς αι ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος.   

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Eurojackpot 22/3/2024: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 29 εκατομμύρια ευρώ

Νομοσχέδιο στις ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί δίνουν μεγάλη σημασία στην αμυντική στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα

Παράταση έως 5 Απριλίου για καταχώρηση ποσοτήτων προς λήψη συνδεδεμένης σε βιομηχανική ντομάτα και ρύζι

Αφήστε ένα σχόλιο