AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Στενά τα περιθώρια κέρδους στις καλλιέργειες σιτηρών το 2024 υπολογίζει η Rabobank

[ad_1]

Η δαπάνη για θρέψη στην καλλιέργεια καλαμποκιού, αναμένεται ότι θα υποχωρήσει στο 44% του συνολικού εξοδολόγιου, έναντι ποσοστού 55% που διατηρούσε η ανάγκη θρέψης στην εν λόγω καλλιέργεια το 2022. 

Αντίστοιχα για τα σιτηρά, από το 50% επί της συνολικής δαπάνης της καλλιέργειας, η λίπανση των καλλιεργειών θα βρεθεί κάτω από το ήμισι, 






Στον παραπάνω πίνακα, αποτυπώνεται η εξέλιξη της καλλιεργητικής δαπάνης στην καλλιέργεια σιτηρών την τελευταία πενταετία, όπου φαίνεται πως το 2024 το κόστος θρέψης επιστρέφει στα επίπεδα του 2021, όπως επίσης και το σύνολο της δαπάνης, μετά τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν το 2022.

Το 2023 μπορεί να έφερε βελτιώσεις στα περιθώρια κερδών των δημητριακών, αλλά, σύμφωνα με τη Rabobank, οι αγρότες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον επόμενο κύκλο καλλιεργειών. Ο κλάδος αντιμετωπίζει πιέσεις και η ανάγκη για σύνεση και στρατηγική προσέγγιση αναδεικνύεται με έμφαση.  

Παρά τις πρόσφατες υποχωρήσεις στα κόστη των “λειτουργικών” απαιτήσεων των καλλιεργειών, η Rabobank προβλέπει συνέχιση της πίεσης στα περιθώρια κέρδους για τις καλλιέργειες το 2024.

Οι αγορές βρίσκονται σε σταυροδρόμι, με τις τιμές να μπορούν να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οι τιμές των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων άρχισαν να μειώνονται το 2023, ιδίως μετά την επιβεβαίωση της παραγωγής ρεκόρ σόγιας και καλαμποκιού στη Βραζιλία.

Ενώ τα περιθώρια κέρδους στην περίπτωση του καλαμποκιού είδαν μια ήπια βελτίωση το 2023, οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν ορισμένες προκλήσεις το 2024, δήλωσε η Rabobank. Οι τιμές θα υποστούν πίεση από την επαρκή παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ καλές προοπτικές επικρατούν στην Αργεντινή και τη Βραζιλία.

«Η αβεβαιότητα προκύπτει από παράγοντες όπως οι ρεκόρ καλλιέργειες στη Βραζιλία, οι “ικανοποιητικές” καλλιέργειες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη καθώς και οι προσδοκίες για μια ακόμα ρεκόρ καλλιέργεια στη Βραζιλία το 2024», αναφέρει η Rabobank. «Η παγκόσμια εγχώρια ζήτηση για βασικές καλλιέργειες μειώθηκε για τρίτη φορά από το 1980-81, υποδεικνύοντας τη δημιουργία αποθεμάτων και τη μείωση των τιμών. Τα αποθέματα καλαμποκιού και σόγιας αυξήθηκαν, ενώ τα αποθέματα σιταριού και ρυζιού συνεχίζουν να μειώνονται. Οι καιρικές προκλήσεις και η γεωπολιτική αστάθεια, σε συνδυασμό με την οικονομική αβεβαιότητα, δικαιολογούν την εξέταση της επιβολής ενός ασφαλιστήριου κινδύνου στην αγορά».

Η λήξη της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία διασφάλιζε την ασφαλή διέλευση σιτηρών από την Ουκρανία, διακόπηκε, θέτοντας ένα τέλος σε ένα κρίσιμο ρεύμα εξαγωγών.

Παρά τις διαρκείς προκλήσεις λόγω του πολέμου, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία αντιμετωπίζουν εμπόδια, καθώς οι απαγορεύσεις που επιβάλλονται από την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία συνεχίζονται, παρά την άρση των περιορισμών από την ΕΕ στις 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Rabobank, η αστάθεια των τιμών αποτελεί το μοναδικό σταθερό στοιχείο.  

«Όσον αφορά τον κίνδυνο τιμών, η αγορά καλαμποκιού παρουσιάζει τις λιγότερες πιθανότητες ανόδου, με το σιτάρι να κατατάσσεται στην πρώτη θέση προς πιθανή υποχώρηση τιμών», δηλώνει η Rabobank. «H σόγια βρίσκεται στο ενδιάμεσο, υποδεικνύοντας ισορροπημένες πιθανότητες ανόδου και καθόδου. Η επικρατούσα αβεβαιότητα της αγοράς διασφαλίζει ότι η αστάθεια στις τιμές αποτελεί αναπόφευκτη βεβαιότητα».

Για τους παραγωγούς σόγιας, το νέο έτος φαίνεται πολλά υποσχόμενο, καθώς αναμένεται να επιτύχουν ελκυστικά περιθώρια τιμών. Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι τόσο θετική για τους καλλιεργητές καλαμποκιού και δημητριακών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rabobank.

Η σόγια προβλέπεται να καταγράψει ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους, με το κόστος να παραμένει σε όλο και υψηλότερα επίπεδα.

[ad_2]

Source link

Related posts

Διπλασίασε τις εισαγωγές αιγυπτιακών πορτοκαλιών η ΕΕ τον Ιανουάριο

Ρεκόρ εξαγωγών αγροτικών προϊόντων σημείωσε η Ουκρανία το Δεκέμβριο

Νέο πρόγραμμα 2,7 εκατ. δολαρίων για καλλιέργεια κουκιών στις ΗΠΑ

Αφήστε ένα σχόλιο