AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Στο πιο χαμηλό τριών ετών ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO τον Ιανουάριο, κατηφόρησαν οι τιμές σε σιτάρι και καλαμπόκι

[ad_1]

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 118 μονάδες τον Ιανουάριο, μειωμένος κατά 1% από τον Δεκέμβριο και 10,4% από την αντίστοιχη αξία του πριν από ένα χρόνο.

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO υποχώρησε κατά 2,2% από τον προηγούμενο μήνα. Οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σιταριού μειώθηκαν τον Ιανουάριο λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ των εξαγωγέων και της άφιξης των προμηθειών που συγκομίστηκαν πρόσφατα στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, ενώ αυτές του καλαμποκιού μειώθηκαν απότομα, αντανακλώντας τις βελτιωμένες συνθήκες καλλιέργειας και την έναρξη της συγκομιδής στην Αργεντινή και τις μεγαλύτερες προμήθειες στην Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής. Αντίθετα, οι τιμές για το ρύζι αυξήθηκαν 1,2% τον Ιανουάριο, αντανακλώντας την ισχυρή εξαγωγική ζήτηση για ταϊλανδέζικο και πακιστανικό ρύζι Indica υψηλότερης ποιότητας και πρόσθετες αγορές από την Ινδονησία.

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% από τον Δεκέμβριο -αλλά ήταν ακόμα 12,8% χαμηλότερος από πέρυσι- αντανακλώντας τις μέτριες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου και του ηλιελαίου που αντισταθμίζουν τις μειώσεις στις τιμές των ελαίων σόγιας και κραμβέλαιου. Οι παγκόσμιες τιμές του φοινικέλαιου οφείλονται στην εποχικά χαμηλότερη παραγωγή στις μεγάλες χώρες παραγωγής και τις ανησυχίες για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Μαλαισία. Εν τω μεταξύ, η αυξημένη ζήτηση εισαγωγών ώθησε ελαφρά τις τιμές του ηλιελαίου. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές της σόγιας και του κραμβέλαιου μειώθηκαν λόγω των προοπτικών για μεγάλες προμήθειες από τη Νότια Αμερική και της παρατεταμένης άφθονης διαθεσιμότητας στην Ευρώπη, αντίστοιχα.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος από την αναθεωρημένη τιμή του Δεκεμβρίου, 17,8% κάτω από την αξία του πριν από ένα χρόνο. Τον Ιανουάριο, οι διεθνείς τιμές για το βούτυρο και το πλήρες γάλα σε σκόνη αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό λόγω της υψηλότερης ζήτησης από Ασιάτες αγοραστές, αντισταθμίζοντας σχεδόν τις μειώσεις εκείνων για το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και το τυρί.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO υποχώρησε για έβδομο συνεχόμενο μήνα κατά 1,4% από τον Δεκέμβριο, καθώς οι άφθονες προμήθειες από τις κορυφαίες εξαγωγικές χώρες μείωσαν τις διεθνείς τιμές του κρέατος πουλερικών, βοοειδών και χοίρων. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος αυξήθηκαν λόγω της υψηλής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών και της χαμηλότερης προσφοράς ζώων για σφαγή στην Ωκεανία.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO τον Ιανουάριο σημείωσε άνοδο 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο των κάτω του μέσου όρου βροχών στη Βραζιλία στις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου που θα συγκομιστούν από τον Απρίλιο, σε συνδυασμό με δυσμενείς προοπτικές παραγωγής στην Ταϊλάνδη και την Ινδία.

Ρεκόρ παραγωγής δημητριακών το 2023

Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023 φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 2.836 εκατομμυρίων τόνων – αύξηση 1,2% από το 2022, σύμφωνα με νέες προβλέψεις στην τελευταία Έκθεση Προμήθειας και Ζήτησης Δημητριακών, που επίσης δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου.

Η παγκόσμια παραγωγή χονδροειδών σιτηρών είναι πλέον συνδεδεμένη στο ιστορικό υψηλό των 1523 εκατομμυρίων τόνων, μετά από μια ανοδική προσαρμογή κατά 12 εκατομμύρια τόνους αυτόν τον μήνα. Το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης αντικατοπτρίζει νέα επίσημα στοιχεία από τον Καναδά, την Κίνα (ηπειρωτική χώρα), την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου ο συνδυασμός υψηλότερων αποδόσεων και μεγαλύτερων εκτάσεων συγκομιδής από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως οδήγησε σε υψηλότερες εκτιμήσεις για την παραγωγή αραβοσίτου.

Η παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2023/2024 προβλέπεται τώρα σε 2.822 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 8,9 εκατομμύρια τόνους από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου και ξεπερνώντας το επίπεδο του 2022/2023 κατά 1,2%, λόγω της μεγαλύτερης από νωρίτερα αναμενόμενης χρήσης ζωοτροφών, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Κατά συνέπεια, η αναλογία των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών για τη χρήση 2023/24 προβλέπεται σε ικανοποιητικό επίπεδο 31,1%, υπερβαίνοντας το επίπεδο 2022/23 του 30,9%.

Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών το 2023/34 προβλέπεται τώρα να φθάσει τους 480 εκατομμύρια τόνους, αυξημένο κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων εμπορικών όγκων που προβλέπονται για χονδροειδείς κόκκους, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού και ρυζιού θα μπορούσε να συρρικνωθεί.

[ad_2]

Source link

Related posts

Ξέσπασε φωτιά κοντά στις γραμμές του τρένου στη Λιβαδειά – Ακινητοποιήθηκε τρένο

Αποκατάσταση προσφύγων το «Έπος των Νεοελλήνων»

Στα 32,2 δισ. δολάρια οι πωλήσεις του Ομίλου Syngenta το 2023

Αφήστε ένα σχόλιο