AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Στο στόχαστρο Ευρώπης το πετρέλαιο με τις τιμές να κινούνται ανοδικά

[ad_1]

Όσο και αν πιστεύει κάποιος ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να γίνει η πλήρης προσαρμογή, το γεγονός είναι ότι οι αλλαγές θα φανούν πολύ γρήγορα ακόμη και από την επόμενη χρονιά.

Η βασική αλλαγή είναι ότι η θέρμανση με πετρέλαιο θα γίνει ακόμη ακριβότερη. Μια από τις “επιταγές” της νέας κοινοτικής νομοθεσίας είναι να απαγορευτεί από το 2025 η επιδότηση των ορυκτών καυσίμων. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει την καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε περισσότερα από 700.000 νοικοκυριά που “καίνε” πετρέλαιο για να βγάλουν τον χειμώνα.

Προφανώς λοιπόν, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος θα πρέπει να καθήσουν στο τραπέζι και να προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα δεδομένα. Η κοινοτική νομοθεσία αφήνει παράθυρο στήριξης των πιο ευάλωτων όμως στην πράξη θα φανεί το ποιος θα οριστεί ως “ευάλωτος” και σε ποιο βαθμό θα επιδοτείται. Όπως και να’ χει η τάση που διαμορφώνεται είναι να γίνει ακόμη ακριβότερη η λύση του πετρελαίου θέρμανσης. Ήδη τη σεζόν 2023-2024, αυτό που έσωσε τα νοικοκυριά με πετρέλαιο ήταν ο πολύ θερμός χειμώνας καθώς κατά τ’ άλλα το κόστος θέρμανσης με το πετρέλαιο έφτασε να είναι ακόμη και διπλάσιο σε σχέση με το φυσικό αέριο ή τις αντλίες θερμότητας.

Εκτός από την τιμή του καυσίμου, η “μάχη κατά του καυστήρα” θα αποτυπωθεί άμεσα στις τιμές των νεόδμητων ακινήτων. Ότι ακίνητο θα χτίζεται από εδώ και στο εξής, προφανώς θα προσαρμόζεται στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα καθώς ουδείς ιδιοκτήτης θα αγοράσει καινούργιο σπίτι στο οποίο θα γνωρίζει ότι θα πρέπει να κάνει μετατροπές στο άμεσο μέλλον. Εκτιμάται ότι το νέο κοινοτικό πλαίσιο θα προσθέσει τουλάχιστον ένα 10-15% στο κόστος κατασκευής νεόδμητων ακινήτων.

Από εκεί και πέρα, την … πίεση θα αρχίσουν να νιώθουν και εκατοντάδες χιλιάδες υφιστάμενα νοικοκυριά είτε σε μονοκατοικίες είτε σε πολυκατοικίες. Ποια θα είναι η απόφαση που θα λάβει μια γενική συνέλευση στην επόμενη ζημιά που θα πάθει ο καυστήρας; Επισκευή για κάτι που έχει ημερομηνία λήξεως ή αντικατάσταση που συνεπάγεται όμως μεγάλο κόστος δεδομένο ότι οι σύννομες πλέον λύσεις θέρμανσης (αντλίες θερμότητας και μένει να φανεί μέχρι πότε και οι καυστήρες φυσικού αερίου) συνεπάγονται μεγάλο οικονομικό κόστος;

πηγή: thetoc.gr

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Οι τρεις επιτυχίες του Δεκαετούς ομόλογου ελληνικού δημοσίου

Περιφερειακά οι εγκρίσεις πληρωμής για Σπάνιες Φυλές, επίκειται εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ για πιστώσεις

Τα βήματα μετά την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO

Αφήστε ένα σχόλιο