AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Συγκρουόμενα «νέφη» οδηγούν σε πλημμύρα τις πληρωμές αγροτών, αποφασισμένος να μην ενδώσει στις απειλές ο Λευτέρης Αυγενάκης

[ad_1]

Έτσι την ώρα που ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι πριν από το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί οι πιστώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 700 ευρώ για συνδεδεμένες ενισχύσεις, eco-schemes και χρωστούμενα από το 2014,  πληροφορίες  θέλουν τα «μαγειρεία» των τεχνικών συμβούλων που φέρουν την ευθύνη αυτής της διαδικασίας να κωλυσιεργούν, να αδιαφορούν για την εντολή και να προβάλουν μια σειρά από διεκδικήσεις προκειμένου οι πληρωμές να γίνουν  (σίγουρα όχι στην ώρα τους) στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ήδη, ενώ το χρονοδιάγραμμα της πολιτικής ηγεσίας έβαζε σαν στόχο οι πληρωμές να γίνουν μέσα στον Απρίλιο, με ευθύνη της πλευράς που κινεί τα νήματα στην Δομοκού, η ημερομηνία έχει μετατεθεί για τις 30 Απριλίου (έναρξη πληρωμών) με αμφισβητούμενη επομένως την ολοκλήρωσή τους μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το περιεχόμενο των πιστώσεων πριν από τις αργίες του Πάσχα.

Για την τάξη των πραγμάτων αναφέρεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή, χωρίς ανάδοχο τεχνικής υποστήριξης για τις πληρωμές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τα στελέχη του πλήρωσε την ειδική ενίσχυση βάμβακος μέχρι 31 Μαρτίου 2023 και σχεδόν όλες τις συνδεδεμένες μέχρι 13 Απριλίου, μαζί με μια σειρά πληρωμών de minimis.  Δηλαδή σαν σήμερα είχαν τελειώσει οι πληρωμές, ενώ τώρα η συζήτηση αφορά το πότε θα ξεκινήσουν. Αν μετρήσει κανείς και το πόσο κοστίζουν φέτος οι «φρέσκες» συμβάσεις των αναδόχων επί του θέματος, οι πληρωμές έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν έρθει η άνοιξη. 

Το ρεπορτάζ λέει ότι πίσω από την «υπονόμευση» που πάει να γίνει στην υπόθεση των πληρωμών, κρύβεται μια αέναη διαμάχη που έχει στόχο την «αποκαθήλωση» του gov.gr, ως προς τη δυνατότητά της να φιλοξενεί τα δεδομένα του ΟΣΔΕ και την επαναφορά αυτής της βάσης δεδομένων στο «μαύρο νέφος» των τεχνικών συμβούλων που κατ’ επίφαση μόνο ήταν «νέφος» του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ήττα χωρίς προηγούμενο για το «ψηφιακό κράτος» που έχει χτίσει με πολύ κόπο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και που αποτελεί την κορωνίδα της κυβερνητικής πολιτικής της τελευταίας 5ετίας. Αυτό και μόνο δεν αφήνει κανένα περιθώριο υποταγής των κυβερνώντων στις απαιτήσεις των εργολάβων και γι’ αυτό αναζητούνται ήδη οι εναλλακτικές που και τις πληρωμές θα διασφαλίσουν και την ψηφιακή διακυβέρνηση θα δικαιώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα, επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, ανέφερε για τις πληρωμές τα εξής:

  • «Την 1η Απριλίου άνοιξε το ΟΣΔΕ, πολύ νωρίτερα από πέρσι που είχε ανοίξει τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνος για διασταυρωτικούς ελέγχους.
  • Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ  της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.
  • Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
  • Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ.  ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.
  • Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.
  • Συνολικά, έως το Πάσχα, αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες άνω των 700 εκατ. ευρώ

Ολόκληρο το ρεπορτάζ διαθέσιμο στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Νέο ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023

Στις 9-11 Μαρτίου οι καινοτομίες του κλάδου Τροφίμων και Ποτών στο FOOD EXPO 2024

ΕΚΤΑΚΤΑ Πηγη- ΕΝΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 60 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ!! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΪ́ΟΥ 2024 ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ!

Αφήστε ένα σχόλιο