AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Συμπτώματα, θεραπείες και τεχνητή νοημοσύνη

[ad_1]

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας και θανάτου στις ΗΠΑ.

Η Αμερικανική Ένωση Πνευμονολόγων αναφέρει ότι περισσότεροι από 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική έχουν διαγνωστεί με ΧΑΠ, αλλά εκατομμύρια περισσότεροι σε όλο τον κόσμο, μπορεί να έχουν τη νόσο χωρίς να το γνωρίζουν.

Η ΧΑΠ είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πνευμονοπάθεια που προκαλείται κυρίως από το κάπνισμα -συμπεριλαμβανομένου του παθητικού καπνίσματος- ή από μακροχρόνια έκθεση σε αναθυμιάσεις, σωματίδια ή ατμοσφαιρική μόλυνση.

Τα άτομα με ΧΑΠ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα, πνευμονική υπέρταση και κατάθλιψη.

Επίσης, εάν έχετε μια χρόνια πνευμονοπάθεια, όπως ΧΑΠ, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και επιπλοκών από την COVID-19.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ συχνά δεν εμφανίζονται μέχρι να προκληθεί σημαντική βλάβη στους πνεύμονες και συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Συριγμό
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Χρόνιο βήχα που μπορεί να παράγει διαυγή, λευκή, κίτρινη ή πράσινη βλέννα
  • Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού
  • Έλλειψη ενέργειας
  •  Ξαφνική απώλεια βάρους
  • Πρήξιμο στους αστραγάλους ή τα πόδια

ΧΑΠ

ΧΑΠ και τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για γρήγορη και ασφαλή διάγνωση

Μέχρι τώρα η διάγνωση της ΧΑΠ γινόταν με μία εξέταση που ονομάζεται σπιρομέτρηση.

Τα νέα, όμως, έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για έγκυρη και γρήγορη διάγνωση της ΧΑΠ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Η σημαντική ανακάλυψη στην αξιολόγηση της ΧΑΠ έγινε χάρη στην κυκλοφορία της ρυθμιζόμενης τεχνολογίας AI για τη νόσο, η οποία χρησιμοποιεί τη συσκευή N-Tidal.

Αυτή η τεχνολογική δημιουργία συνδυάζει τα δεδομένα ενός αισθητήρα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) υψηλής ανάλυσης της συσκευής, με μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που μετρά τις αλλαγές στη λειτουργία των πνευμόνων και οδηγούν σε διάγνωση ΧΑΠ.

Το ιατρικό εργαλείο μπορεί να παρέχει μια ένδειξη για ΧΑΠ σε έναν ασθενή μέσα σε λίγα λεπτά.

Τους επόμενους 6-9 μήνες, σε συνεργασία με ερευνητές από το Nuffield Department of Primary Care Health Sciences στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αυτή η τεχνολογία AI θα εξελιχθεί σε αυτοματοποιημένο διαγνωστικό τεστ, επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τη σπιρομέτρηση.

Κλινικές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η τεχνολογία μπορεί να παρέχει πάνω από 91% ακρίβεια στη διάγνωση της σοβαρής ΧΑΠ με μία μόνο καταγραφή αναπνοής.

Τις επόμενες 12 εβδομάδες, θα χρησιμοποιήσουν τη συσκευή για να αξιολογήσουν έως και 600 ασθενείς για πιθανή και επιβεβαιωμένη ΧΑΠ.

Η τεχνητή νοημοσύνη μαζί με το συγκεκριμένο ιατρικό εργαλείο αποτελούν μία ευκαιρία να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η διάγνωση της ΧΑΠ.

Η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου.

Θεραπεία

Εάν τελικά διαγνωστήκατε με ΧΑΠ και καπνίζετε, είναι σημαντικό να το κόψετε.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της ΧΑΠ και να αναπνέετε καλύτερα.

Πολλοί άνθρωποι με ΧΑΠ έχουν ήπιες μορφές της νόσου για τις οποίες απαιτείται θεραπεία εκτός από τη διακοπή του καπνίσματος.

Ακόμη και για πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, είναι διαθέσιμη αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να ελέγξει τα συμπτώματα, να επιβραδύνει την εξέλιξη και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών και εξάρσεων.

Το να ζείτε με ΧΑΠ μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά καθώς γίνεται πιο δύσκολο να αναπνεύσετε.

Η επικοινωνία με το γιατρό είναι σημαντική για την σωστή διαχείριση της νόσου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

[ad_2]

Source link

Related posts

Κατέσχεσαν μισό τόνο φαιντανύλης στην Ονδούρα! «Αρκούσε για να πλημμυρίσει όλη η κεντρική Αμερική»

Ογκίδια μαστού στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό

“Μάθε παιδί μου γράμματα” για καλύτερη υγεία

Αφήστε ένα σχόλιο