AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Συνάντηση με Αυγενάκη και τρακτέρ έτοιμα για τις πόλεις σε Βόρεια Ελλάδα

[ad_1]

Οι ζυμώσεις στις τάξεις των αγροτών εντείνονται τις τελευταίες ημέρες, σε μια προσπάθεια να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι έκφρασης της βαθιάς δυσαρέσκειας που επικρατεί για τις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ και τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα.

Οι συζητήσεις, ωστόσο, αν και ωθούνται από κοινούς προβληματισμούς και πάλι φαίνεται ότι γίνονται χωρίς ενιαίο συντονισμό, με συνέπεια να υπάρχει πανσπερμία απόψεων, ως προς τις τακτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν, για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που καίνε τους παραγωγούς και δεν τους αφήνουν να σηκώσουν κεφάλι.

Στις 3 μ.μ. συνάντηση με Αυγενάκη

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία αγροτών, μεταξύ άλλων, από Σέρρες, Κιλκίς, Κομοτηνή, Ημαθία, Γιαννιτσά και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι είχαν συναντηθεί στις 5 Ιανουαρίου σε ξενοδοχείο στις Σέρρες, υπό το Στέργιο Λίτο, μεταβαίνει στην Αθήνα για να συναντηθεί στις 3 το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, με τον Λευτέρη Αυγενάκη. Στόχος είναι, όπως τονίστηκε στο Agronews, να υποβληθεί στον υπουργό υπόμνημα με όλα τα αιτήματα που έχει ο πρωτογενής τομέας, με αιχμή τα προβλήματα που έχει επιφέρει η νέα ΚΑΠ, την ενέργεια, τόσο το αγροτικό πετρέλαιο, όσο και το αγροτικό ρεύμα, το κόστος παραγωγής που έχει εκτοξευτεί, τις δυσλειτουργίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και άρδευσης, την ακαρπία στις ελιές, τις ζημιές στη Θεσσαλία, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, τον έλεγχο της αγοράς στο κομμάτι του κρέατος και του γάλακτος και εν γένει τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα. Όπως ειπώθηκε από παραγωγό που μετέχει στην αντιπροσωπεία ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν από τον Λευτέρη Αυγενάκη, θα καθοριστούν οι μετέπειτα κινήσεις τους.

Κάθοδο των τρακτέρ στις 26 Ιανουαρίου έβγαλε η Σίνδος

Πιο σκληρή στάση αποφάσισαν να κρατήσουν οι αγρότες που μετείχαν το μεσημέρι της Κυριακής 14 Ιανουαρίου σε ανοικτή συγκέντρωση στο πολιτιστικό κέντρο της Σίνδου. Στη συνάντηση που κράτησε πάνω από 3 ώρες έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 200 αγρότες και άναψαν το πράσινο φως για να πάνε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το πρώτο ραντεβού δόθηκε στις 26 Ιανουαρίου, με κάθοδο των τρακτέρ στα κατά τόπους αστικά κέντρα, κατά το δυνατό μαζική προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα στο υπουργείο και να μετρηθούν κι οι δυνάμεις των αγροτών, ώστε κατόπιν να καθοριστεί το πώς ακριβώς θα εκφραστεί η όποια αντίδραση αποφασιστεί στην Agrotica, στις αρχές Φεβρουαρίου. Υπήρξαν και προτάσεις για πιο δραστικές κινήσεις, όπως η κάθοδος των τρακτέρ στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, με προσέλευση από όλες τις περιοχές της χώρας, ακολουθώντας το παράδειγμα των Γερμανών αγροτών που κατέκλυσαν το Βερολίνο, αλλά δεν εισακούστηκαν, με το επιχείρημα ότι είναι δύσκολη η μετάβαση για τα αγροτικά μηχανήματα.

Το διεκδικητικό πλαίσιο όπως αναπτύχθηκε στη συνάντηση της Σίνδου, από τους παριστάμενους εκπροσώπους των αγροτών, περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, καθώς, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικολογικά σχήματα, ενώ έχει οδηγήσει και σε περικοπές των επιδοτήσεων σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 50%, με συνέπεια οι αγρότες να έχουν σηκώσει τα χέρια. Επιπλέον, ζητούνται παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής, αλλά και στήριξη των τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Δήμου Χαλκηδόνας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Ημαθίας, Παιονίας Κιλκίς, Λάρισας, Φθιώτιδας και άλλοι. Πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις με τρακτέρ τις επόμενες μέρες έχει αναλάβει και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αν. Θεσσαλονίκης.

Προετοιμάζονται και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

Τα επόμενα βήματά τους σχεδιάζουν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκπρόσωποι των οποίων είχαν το απόγευμα της Κυριακής 14 Ιανουαρίου συνάντηση στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Κατά τη διάρκειά της, όπως αναφέρθηκε στο Agronews, αποφασίστηκε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να γίνουν επιμέρους συνελεύσεις και να υπάρξει την επόμενη εβδομάδα μια νέα τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν. Στις προτάσεις που συζητήθηκαν, επίσης, ήταν να διερευνηθεί νομικά το πώς θα μπορέσουν να στηθούν ομοσπονδίες αγροτών και κτηνοτρόφων ώστε να υπάρχουν θεσμικά όργανα που να τους εκπροσωπούν και να αποτελέσουν σοβαρό συνομιλητή της πολιτικής ηγεσίας. Αναφορικά με τα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση, κυριάρχησαν αυτό της νέας ΚΑΠ για την οποία τονίστηκε πως στήθηκε πρόχειρα και με κατεύθυνση να στηρίζει τους αεριτζήδες και όχι τους πραγματικούς κτηνοτρόφους και αγρότες που έχουν ζώα και γη, ενώ παράλληλα χαρακτηρίστηκαν ανεφάρμοστε τα οικολογικά σχήματα. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία έγινε στο κόστος παραγωγής που παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ οι τιμές των προϊόντων έχουν κατακρημνιστεί, στο «μαγικό χέρι» που δεν αφήνει το σύστημα Άρτεμις 2 να ξεκινήσει να λειτουργεί, προκειμένου να θωρακίσει τον κλάδο από τις νοθείες και τις ελληνοποιήσεις, για το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, αλλά και για την ενέργεια.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Μη βιώσιμο το αγροτικό επάγγελμα λένε οι Σερραίοι σε αναβρασμό οι Θεσσαλοί  

Με καθημερινές περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις και άλλες δράσεις από Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους συνεχίζονται ανά τη χώρα οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα το δεύτερο 15ήμερο του μήνα. 

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκονται τα αιτήματα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω της μείωσης της παραγωγής από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και για μείωση του κόστους παραγωγής, για προστασία από φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Στον κόμβο Πλατύκαμπου πάντως οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών της Λάρισας συμπλήρωσαν τέσσερις εβδομάδες με τα τρακτέρ στο δρόμο.

Αντίστοιχα οι αγρότες της Καρδίτσας, προετοιμάζουν την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Τρίτη 9 Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο πρόεδρος της Κώστας Τζέλλας κάλεσε «να «πλημμυρίσουν» με τρακτέρ οι πλατείες των χωριών και σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες σε Πανθεσσαλικό επίπεδο να βγούμε στο δρόμο του αγώνα».

Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι «η πρόθεση του Υπουργείου κα της κυβέρνησης είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος.

Μη βιώσιμο πλέον το αγροτικό επάγγελμα λένε και οι Σερραίοι



Φουντώνει το κύµα των αντιδράσεων στις τάξεις του αγροτικού κόσµου για τις δυσµενείς εξελίξεις στον πρωτογενή τοµέα και µετά τον Παλαµά, που έδειξε διάθεση για κινητοποιήσεις στις 15 Ιανουαρίου, στο «χορό» των διαµαρτυριών ετοιµάζονται να µπουν δυναµικά και οι Σέρρες.

Περισσότεροι από 300 αγρότες του νοµού γέµισαν ασφυκτικά το βράδυ της Τρίτης 9 Ιανουαρίου την αίθουσα του Επιµελητηρίου της πόλης και στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου πίεσαν για την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να εκφραστεί η διογκούµενη δυσαρέσκεια που υπάρχει στις τάξεις των παραγωγών.

Ως πρώτο βήµα, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, ∆ιαµαντής ∆ιαµαντόπουλος, αποφασίστηκε να επιδοθεί στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο ένα ψήφισµα µε όλα τα προβλήµατα, που έχουν δηµιουργηθεί στο χώρο από τη νέα ΚΑΠ και όχι µόνο. «Εκείνος µε τη σειρά του θέλουµε να το µοιράσει στους βουλευτές και τους δηµάρχους του νοµού και να προκαλέσει µια κοινή συνάντηση, ώστε όλα αυτά που µας απασχολούν και έχουν κάνει το επάγγελµα του αγρότη µη βιώσιµο, να συζητηθούν και δια ζώσης και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, διότι ο κόσµος είναι πικραµένος και εξοργισµένος µε αυτά που συµβαίνουν», είπε ο κ. ∆ιαµαντόπουλος.

Παράλληλα µε την πρωτοβουλία αυτή, η συνέλευση εξουσιοδότησε τη διοίκηση του Συλλόγου να έρθει σε επαφή και µε άλλους παραγωγούς στην Κεντρική Μακεδονία, που έχουν ανάλογες ανησυχίες, µε σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα ανάληψης µιας κοινής δράσης, η οποία στο θετικό σενάριο, θα µπορούσε να καταλήξει ακόµη και στο να βγουν τα τρακτέρ στους δρόµους για δυναµικές κινητοποιήσεις.

Επαφές και µε άλλους νοµούς

«Θα ξεκινήσουµε συνεννοήσεις µε συναδέλφους σε άλλους νοµούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στα Γιαννιτσά και εφόσον υπάρξει πεδίο συνεννόησης, θα ζητήσουµε σε δεύτερο χρόνο να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και σε περίπτωση που η συµµετοχή των δυνάµεων είναι µαζική θα επιδιώξουµε να πάµε µε τα µηχανήµατα στη Θεσσαλονίκη, είτε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, είτε στο πλαίσιο της Agrotica», εξηγεί ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου συµπληρώνοντας πως για να έχει αποτέλεσµα η όποια κίνηση θα χρειαστεί να γίνει µε µεθοδικότητα, οργάνωση και συµµετοχή του κόσµου.

Τα προβλήµατα των αγροτών, όπως καταγράφηκαν στη διάρκεια της συνέλευσης, είναι το αυξηµένο κόστος παραγωγής, το ενεργειακό, τα µεγάλα ενοίκια στο κόστος γης και τα προβλήµατα που δηµιούργησε η νέα ΚΑΠ, σε σχέση µε τις πληρωµές των επιδοτήσεων, η δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και όλα αυτά σε συνδυασµό µε τις τιµές των προϊόντων.

«∆εν είναι δυνατό να σπέρνουµε βαµβάκι ή καλαµπόκι µε δύο ευρώ το λίτρο πετρέλαιο και να πουλάµε το προϊόν µε 55 ή 18 λεπτά αντίστοιχα. Από το να µπαίνουµε µέσα, είναι καλύτερα να τα παρατήσουµε και να φύγουµε», ανέφερε ο συνοµιλητής µας.

[ad_2]

Source link

Related posts

Έως 14 Μαΐου αιτήματα πληρωμής για 4η και 5η δόση του Μέτρου 9

Η απεργία γεωτεχνικών δυσχεραίνει τον έλεγχο αρνιών, αγωγή ΥπΑΑΤ

ΕΚΤΑΚΤΟ-ΕΩΣ 3.500 ΕΥΡΩ/ΣΤΡΕΜΜΑ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Αφήστε ένα σχόλιο