AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Πολιτικα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Ραντεβου στις ευρωεκλογές – Το κλίμα στην κεντροαριστερά

[ad_1]

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι τα μηνύματα της κάλπης δίνουν μια νέα ώθηση στο κόμμα – Ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει στη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων

Του Αντώνη Αντζολέτου

Πολλοί υποστηρίξαν πως ήρθε η ώρα για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ενόψει ευρωεκλογών, ωστόσο λίγοι πείστηκαν. Η αφορμή ήταν καλή. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία οι συμπορεύσεις των δυο απέφεραν καρπούς απέναντι σε μια παντοδύναμη κυβέρνηση. Και μάλιστα στην πρωτεύουσα έγινε η απόλυτη ανατροπή. Αυτή τη στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης ηγούνται δυο μικρομεσαίων δυνάμεων που μόνοι τους δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Νέας Δημοκρατίας. Όλα δείχνουν πως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν είναι κοινός με δεδομένο ότι η κεντροαριστερά τους ενώνει.

Υπάρχει ένα χρονικό ορόσημο που θα κρίνει τα πάντα. Οι ευρωεκλογές. Μέχρι τότε οι στόχοι των δυο είναι εντελώς διαφορετικοί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και να αναδειχθεί η δεύτερη δύναμη πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως τα μηνύματα της κάλπης δίνουν μια νέα ώθηση στο κόμμα σε συνδυασμό, μάλιστα με το κλίμα εσωστρέφειας που επικρατεί στην Κουμουνδούρου. Η αυτονομία του κινήματος δεν είναι κάτι διαπραγματεύσιμο. Το ενδεχόμενο ο Νίκος Ανδρουλάκης να πιεστεί στο εσωτερικό του δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ήδη διαφορετικές απόψεις ακούγονται από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν την «ανάσα» του ΠΑΣΟΚ και τίποτα πια δεν είναι το ίδιο. Οι πιο απαισιόδοξοι βλέπουν πως και το ΚΚΕ απειλεί πλέον την Κουμουνδούρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διαπραγματεύεται την αυτόνομη πορεία του χώρου, ωστόσο επιμένει στη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων, όπως έγινε στις πρόσφατες κάλπες. «Δικαιώθηκε από την επιλογή του» τονίζουν από το περιβάλλον του. Από την Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν πως οι δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη περί κοινού ψηφοδελτίου ακόμα και στις ευρωεκλογές είναι εκτός γραμμής. Του απαντά, άλλωστε συνεχώς η εσωκομματική αντιπολίτευση μέσω του Πάνου Σκουρλέτη πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να έχει το «πάνω χέρι» στη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ, όπως συνέβαινε από το 2015 και μετά. Ευελπιστούν η κρίση να είναι μεταβατική και πολύ σύντομα μετά τη συνεδρίαση και των οργάνων να βρουν τον βηματισμό τους. Σήμερα το απόγευμα, άλλωστε θα πραγματοποιηθεί το πρώτο crash test με τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας.

Οι δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών των δυο δυνάμεων δείχνουν πως η σύγκρουση και όχι η συμμαχία είναι προ των πυλών. Ο Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε πως, ενώ το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ρηγματωθεί» η ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας και στις ευρωεκλογές. «Άτοπη και άκαιρη» χαρακτήρισε την κουβέντα περί ευρύτερης συνεργασίας η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Είναι σαφές πως κανείς δεν θα κάνει το επόμενο βήμα αν οι νέες δημοσκοπήσεις και κυρίως η μάχη των ευρωεκλογών δεν αποτυπώσει τους νέους συσχετισμούς. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να εκφράσουν τον προοδευτικό χώρο και να εντάξουν στις τάξεις τους τον πιο αδύναμο. Έτσι γινόταν πάντα το «πολιτικό παιχνίδι» και οι όροι δεν μπορεί να αλλάξουν τώρα.

Πηγή: skai.gr

[ad_2]

Source link

Related posts

ΝΔ: Αύριο Δευτέρα η παρουσίαση του ψηφοδελτίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κυρ. Μητσοτάκης για θάνατο Β. Καρρά: «Μία γνήσια λαϊκή φωνή σίγησε»

Τζανακόπουλος στον ΣΚΑΪ: Ο Κασσελάκης μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε σκληρό φιλελεύθερο κόμμα

Αφήστε ένα σχόλιο