AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Σχέδιο για κασέρι ΠΟΠ χαμηλού άνθρακα τρέχει cluster τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας

[ad_1]

Η στήριξη των συνεργαζόµενων κτηνοτρόφων, σε επίπεδο καθηµερινής λειτουργίας των εκτροφών τους, είναι ένα από τα project που σχεδιάζει να υλοποιήσει το Cluster τυροκόµων ∆υτικής Μακεδονίας, µε στόχο την βελτίωση συνολικά της αλυσίδας αξίας των τυροκοµικών προϊόντων.

Η ιδέα είναι να προσφερθούν στους παραγωγούς έτοιµες λύσεις για την οργάνωση και διαχείριση των κοπαδιών τους, ώστε να ενισχύσουν τη βιωσιµότητά τους κι έρχεται να προστεθεί δίπλα στις πρωτοβουλίες του Cluster, για την αξιοποίηση του τυρογάλακτος και αφετέρου την ανάπτυξη ενός κασεριού υψηλής προστιθέµενης αξίας και χαµηλού περιβαλλοντικού αποτυπώµατος µε τη συµβολή όλων των τυροκοµείων µελών της επιχειρηµατικής δικτύωσης.

«Έχουµε κατηγοριοποιήσει το αιγοπρόβειο γάλα ως προς την παραγωγή του από εκτατικές, ηµιεκτατικές κι εντατικές εκτροφές και επιδίωξή µας είναι στην κάθε κατηγορία να προσφέρουµε εξατοµικευµένες λύσεις. ∆ιότι άλλη διαχείριση και διατροφή έχει ένα κοπάδι, που το µισό χρόνο είναι ελεύθερο στη βόσκηση και άλλη το εντατικό, το οποίο πρέπει να καταµετρά και να διαχειρίζεται τους πόρους του µε προσοχή», αναφέρει στην Agrenda ο τυροκόµος Σωκράτης ∆ηµητρίου, πρόεδρος του Cluster Τυροκόµων ∆υτικής Μακεδονίας.

Ο συνοµιλητής µας δεν κρύβει, ωστόσο, την αγωνία του για το µέλλον της αιγοπροβατοτροφίας στην περιοχή. Προς την κατεύθυνση αυτή το πλάνο είναι να µεταφερθεί τεχνογνωσία στους παραγωγούς τόσο για τη διαχείριση των κοπαδιών, όσο και στο κοµµάτι της γενετικής βελτίωσης, ενώ θα γίνει προσπάθεια και για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονοµίας, αλλά και για τη χρηµατοδοτική βοήθεια προς τους παραγωγούς.

Στο όλο εγχείρηµα θα αξιοποιηθεί και η επιστηµονική βοήθεια από τα Πανεπιστήµια της ∆υτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Ο οδικός χάρτης των δράσεων του Cluster ∆υτικής Μακεδονίας θα αναλυθεί σε ηµερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσµάτων της µελέτης σκοπιµότητας και βιωσιµότητας, µε στόχο την παραγωγή καινοτόµου τυροκοµικού προϊόντος υψηλής προστιθέµενης αξίας και καινοτόµου διαχείρισης του τυρογάλακτος, που θα γίνει την Τρίτη 9 Απριλίου στην Κοζάνη.

[ad_2]

Source link

Related posts

Περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες πρόσφυγες μέσω EQUALL της Τράπεζας Πειραιώς

Αποδίδει η σταθερή παροχή αζώτου στα χειμερινά σιτηρά με λίπανση νέας τεχνολογίας

Αγροτική παραγωγή σε φωτοβολταϊκά πάρκα και διευκολύνσεις για αποζημιώσεις με νομοσχέδιο σκούπα

Αφήστε ένα σχόλιο