AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Ασφαλιστικα

Σύνταξη από το Δημόσιο στα… 74 – Σε ποιες περιπτώσεις «συμβαίνει»

[ad_1]

Με το άρθρο 61 του ν. 5045/2023 (ΦΕΚ Α 136) παρασχέθηκε, για πρώτη φορά, η δυνατότητα ανέργων για εργασία στο Δημόσιο μέχρι το 74ο έτος ηλικίας προκειμένου να συμπληρωθούν τα απαραίτητα ένσημα ή χρόνος εργασίας/ασφάλισης και να συμπληρωθεί η θεμελιωτική 15ετία για έξοδο στη σύνταξη μέχρι και το 74ο έτος της ηλικίας.

Η συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 61 του ν. 5045/2023 αναφέρει τα εξής:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), είναι δυνατή η ένταξη ανέργων, εγγεγραμμένων στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας πενήντα πέντε (55) έως εξήντα επτά (67) ετών, σε προγράμματα που καταρτίζονται από τη Δ.ΥΠ.Α., για την απασχόλησή τους στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), κατά παρέκκλιση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 (Α’ 6).

Με την ίδια απόφαση δύνανται να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η εφαρμογή του παρόντος σε ανέργους ηλικίας άνω των εξήντα επτά (67) και έως εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, και να ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η χρηματοδότηση και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του προγράμματος.».

Όπως σχολιάζει ο Καθηγητής-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος:

“Η διάταξη αυτή υπέστη σφοδρή κριτική (και ορθώς) τόσο από τα κόμματα και τα Συνδικάτα όσο και από ανεξάρτητους διανοούμενους. Πράγματι, στην Ευρώπη δεν συναντάται παρόμοια νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει με νόμο την εργασία μέχρι το 74ο έτος ηλικίας!! Αρκετοί θεώρησαν την ανωτέρω 2 διάταξη ως «παράθυρο» για περαιτέρω αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία όμως στην Ελλάδα είναι ήδη από τα υψηλότερα στην Ευρώπη”.

[ad_2]

Source link

Related posts

Υπαγωγή των οδηγών σχολικών λεωφορείων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (έγγραφα)

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει με απόδοση και λειτουργία του ΑΜΚΑ

Συντάξεις: Αυτό είναι το ύψος της αύξησης για το 2024

Αφήστε ένα σχόλιο