AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Ασφαλιστικα

Σύνταξη δημοσίων υπαλλήλων: Τι αλλάζει μετά τις αυξήσεις μισθών από το νέο έτος

[ad_1]

Οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο από 1ης/1/2024 θα επηρεάσουν και τη σύνταξη, πλην όμως στο μέλλον και όχι άμεσα.

Λόγω των αυξήσεων θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και οι συντάξιμες αποδοχές που λαμβάνονται ως βάση για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης.

Ωστόσο, η θετική αυτή επίπτωση θα φαίνεται στις συντάξιμες αποδοχές τους σταδιακά.

Οσοι σχεδιάζουν να βγουν στη σύνταξη το 2024 θα δουν μικρή ή και ελάχιστη αύξηση της σύνταξης, επειδή οι αυξήσεις μισθών θα επηρεάσουν τις συντάξιμες αποδοχές μιας χρονιάς του 2024.

Οσοι βγουν το 2025, 2026, 2027 κ.λπ. θα έχουν μεγαλύτερη σύνταξη, καθώς οι αυξήσεις μισθών θα επηρεάσουν προς τα πάνω τις συντάξιμες αποδοχές για 3 ή 4 έτη κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τον Ελ. Τύπο, όσοι προλάβουν να αποχωρήσουν με αίτηση ως 31/12/2023 βγαίνουν κερδισμένοι στα εξής 4 σημεία:

  • Παίρνουν διπλή αύξηση στην κύρια σύνταξη. Η μία αύξηση προέρχεται από τον πληθωρισμό που θα αυξήσει τις αποδοχές από την εργασία τους για τα έτη 2002-2023 και θα περάσει στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, που θα βγει μεγαλύτερη. Η δεύτερη αύξηση θα είναι κατά 3% και αφορά στην αύξηση που θα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και όσοι καταστούν συνταξιούχοι με αίτηση έως 31/12/2023, ακόμη και αν η πληρωμή γίνει μέσα στο 2024, που θα εκδοθεί η απόφαση.
  • Κλειδώνουν την έκδοση της επικουρικής σύνταξης χωρίς να χρειαστούν αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου, καθώς θεσπίζεται η 15ετία ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης σε όλα τα Ταμεία. Το μέτρο προβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα ισχύσει και για εκκρεμείς αιτήσεις, όπως φυσικά θα ισχύει για όλες τις νέες αιτήσεις του 2024 και των επόμενων ετών. Οσοι έχουν σκοπό να αποχωρήσουν έως το τέλος του 2023 και δίσταζαν γιατί τους έλειπαν χρόνια ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα και στην επικουρική για να βγουν με τις ίδιες προϋποθέσεις ασφάλισης που απαιτεί η κύρια σύνταξη έχουν την ευκαιρία να το πράξουν άμεσα.
  • Γλιτώνουν απώλειες από το εφάπαξ, ενώ θα το πάρουν και πιο γρήγορα. Ηδη, τα εφάπαξ βγαίνουν από τον ΕΦΚΑ με ρυθμό έκδοσης 3.800 αποφάσεων το μήνα και με βελτιωμένα ποσά που συγκρατούν τις απώλειες που προκάλεσε ο νέος τρόπος υπολογισμού τους για αιτήσεις από 1ης/1/2014 και μετά. Πρακτικά, όσο πιο πολλά είναι τα χρόνια εισφορών στο εφάπαξ έως το 2014 τόσο λιγότερα χάνουν οι συνταξιούχοι από τον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού που ισχύει για τα έτη εισφορών που προσθέτουν οι ασφαλισμένοι από το 2015 και μετά.
  • Κλειδώνουν από φέτος, και όχι το 2024, τις ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με ευκαιρίες εξόδου στα 57 έως 60 έτη για μητέρες, γονείς σε ΙΚΑ, Δημόσιο και ταμεία ΔΕΚΟ. Για δε τα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η έξοδος στη σύνταξη το 2023 συμφέρει γιατί θα αποφύγουν μέσω συνταξιοδότησης τη φορολόγησή τους το 2024 με τα νέα τεκμήρια.

Από τα 4 παραπάνω «μπόνους», το σημαντικότερο είναι η διπλή αύξηση στη σύνταξη! Οσοι θα καταστούν συνταξιούχοι υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης ή οριστική -δεύτερη- παραίτηση αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι 31/12/2023 θα καρπωθούν τη μεγάλη αύξηση των συντάξιμων αποδοχών τους κατά το ποσοστό του πληθωρισμού για το 2022, 9,6%, ενώ εξομοιώνονται με τους ήδη συνταξιούχους και δικαιούνται την αύξηση 3% από 1ης/1/2024 τόσο στην εθνική όσο και στην ανταποδοτική τους σύνταξη. Η έναρξη καταβολής της σύνταξης ξεκινά από τον επόμενο μήνα μετά την υποβολή της αίτησης. Αν δηλαδή ένας ασφαλισμένος υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση τον Δεκέμβριο του 2023, η σύνταξή του θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Ιανουάριο του 2024.

Δείτε σχετικά:

Δημόσιοι υπάλληλοι: Τι αυξήσεις “πρέπει” να δουν στην τσέπη τους τις επόμενες ημέρες (παραδείγματα)

[ad_2]

Source link

Related posts

ΕΝΦΙΑ: Παράταση για τη δήλωση των ασφαλισμένων ακινήτων

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Οι προϋποθέσεις για τους συνταξιούχους

Συνταξιούχοι: Τι αλλαγές φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αφήστε ένα σχόλιο