AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Σύντομα δεύτερη δόση για αποζημιώσεις στα δέντρα, ειδικό μέτρο για παρακάρλια

[ad_1]

Κατά τα λοιπά, συνάντηση «σα να μην έγινε» είχαν την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή, εκπρόσωποι παραγωγών από τα πλημμυρισμένα χωριά της Κάρλας με κυβερνητικά στελέχη υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, με την πλευρά της κυβέρνησης να είναι εξαιρετικά λακωνική και φειδωλή ως προς τον προγραμματισμό της αποκατάστασης του κάμπου. Αυτό τουλάχιστον μετέφεραν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η αντιπροσωπία αγροτών από τα παρακάρλια χωριά.

Καμία επεξήγηση γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι με τα νερά που έχουν κατακλύσει πάνω από 185.000 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας στα παρακάρλια δεν δόθηκε, με τους παραγωγούς να παίρνουν την απάντηση «δεν είναι θέμα δικής μας αρμοδιότητας». Οι κυβερνώντες περιορίστηκαν στην αποκάλυψη επερχόμενου προγράμματος που θα καλύψει το διαφυγόν εισόδημα των παραγωγών για όσο καιρό δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν, χωρίς όμως να αποκαλύψουν ούτε το ποσό που θα διατεθεί, ούτε καν τον χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο θα ανακοινωθεί.

Οι πληροφορίες του agronews.gr αναφέρουν πως το πλάνο για την στήριξη των παραγωγών με τα πλημμυρισμένα χωράφια είναι ολοκληρωμένο κατά 90%, κάτι το οποίο ειπώθηκε στη συνάντηση, καθώς επίσης πως θα ανέλθει σε σχεδόν 180 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο αποσιωπήθηκε.

Οι παραγωγοί έθιξαν και το ζήτημα που ανέδειξε το agronews.gr το οποίο αφορά σε ψεύτικες δηλώσεις στο ΟΣΔΕ προκειμένου να βγει η επιδότηση των 500 ευρώ το στρέμμα, βαφτίζοντας «βιομηχανική ντομάτα» τα αλωνισμένα χωράφια με καλαμιές. Η αντίδραση των κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ, με τους ιθύνοντες να αναφέρουν ότι θα λάβουν σοβαρά υπόψιν τις αναφορές αυτές.

Για το βαμβάκι και το σύνολο της αποζημίωσης που θα λάβει η καλλιέργεια μετά την προκαταβολή της περασμένης Παρασκευής 17 Νοεμβρίου, αν και δεν επιβεβαίωσαν τα 200 ευρώ τα οποία έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 24ωρα για χωράφια με 100% ζημιά, οι κυβερνώντες έδωσαν στους παραγωγούς να καταλάβουν πως δεν θα υπάρξει καμία ευχάριστη έκπληξη, με τους αγρότες από την πλευρά τους να αφήνουν αιχμές πως σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό ο αγροτικός κόσμος να στραφεί σε πιο δυναμικά μέσα διεκδίκησης. Ως προς αυτό, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης φέρεται να απάντησε «το πήρα το μήνυμα».

Η «αποστολή» των παραγωγών κατέφθασε το μεσημέρι της Τρίτης 21 Νοεμβρίου στη Βουλή. Η ατζέντα περιελάμβανε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, με τους παραγωγούς από τα επτά χωριά στα οποία αναλογούν τα περισσότερα από τα 185.000 στρέμματα που έχει καταπιεί η Κάρλα να πιέζουν για επίσημη ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων από την Κυβέρνηση. 

Ένα από τα βασικότερα θέματα, αφορά στο τι θα συμβεί τελικά με τα νερά, τα οποία πρέπει να φύγουν. Όπως μεταφέρουν στο agronews.gr, ανέμεναν δύο μήνες το πόρισμα της ολλανδικής HVH για να μάθουν τελικά πως τα λιμνάζοντα νερά είναι καλύτερο να απορροφηθούν από την υφιστάμενη σήραγγα με την ησυχία τους. Είναι κάτι το οποίο δεν ικανοποιεί τις αγροτικές κοινότητες της Κάρλας, αφού εκτός του ότι καθιστά για τουλάχιστον δύο χρόνια τα χωράφια ακαλλιέργητα, δεν δίνει καμία εγγύηση για τυχόν επανάληψη των ακραίων φαινομένων στο μέλλον. Αίτημα τους είναι η δημιουργία νέας σήραγγας που θα κατευθύνει στο Αιγαίο τα νερά της Κάρλας. 

 Οι παραγωγοί εκπροσώπησαν αιτήματα από τα χωριά Καλαμάκι, Αμυγδαλιά, Καστρί, Πλατύκαμπο, Αχίλλειο, Σωτήριο και Μέλισσα, θα απαιτήσουν επιπλέον την αποκοπή αποζημίωσης για όσο καιρό τα χωράφια δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν. 

 Δεν είναι για επιμελείς οι αποζημιώσεις 

Ένα ακόμα θέμα που έχει προκύψει, έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις στο βαμβάκι. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μετά και την καταβολή των προκαταβολών την περασμένη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, επιβεβαιώνουν την φημολογία του προηγούμενου διαστήματος, που ήθελε τη συνολική αποζημίωση στο βαμβάκι να ανέρχεται σε 200 ευρώ το στρέμμα όπου τα πορίσματα δείχνουν 100% ζημιά. Αυτό σημαίνει πως οι παραγωγοί έχουν λαμβάνειν επιπλέον 60 ευρώ σε άγνωστο χρόνο. Φυσικά αυτή η προσέγγιση αδικεί κατάφορα επιμελείς παραγωγούς οι οποίοι πάνε για πολλά κιλά και είχαν ήδη επενδύσει αρκετά στην καλλιέργεια. Ενδεικτικά, παραγωγός που στόχευε και άρα είχε κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για αποδόσεις 550 και 600 κιλά το στρέμμα, με τις σημερινές τιμές αγοράς θα είχε τζίρο 360 ευρώ ανά στρέμμα. 

 Αποζημιώσεις σε αμύγδαλα και χαμένο φυτικό κεφάλαιο

Οι παραγωγοί από τα παρακάρλια θα θίξουν επίσης το θέμα με την αμυγδαλοκαλλιέργεια, η οποία έμεινε εκτός της πληρωμής προκαταβολών της περασμένης Παρασκευής. Εκτός από την ανακοίνωση ποσών αποζημίωσης, κάτι που εκκρεμεί και για το οποίο στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι θα επανέλθουν σύντομα, μέγαλο είναι το ερωτηματικό που αφορά στην αποκατάσταση οπωρώνων και εν γένει χαμένου φυτικού κεφαλαίου. Και σε αυτό το ζήτημα οι παραγωγοί θα διεκδικήσουν εκτός από αποζημιώσεις για την ηρτημένη παραγωγή και ένα σαφές σχέδιο δράσης για την εγκατάσταση εκ νέου του οπωρώνα, όπου απαιτείται, καθώς και για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για την τετραετία κατά την οποία τα δέντρα δεν θα είναι παραγωγικά. 

 
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Κοινοποιήστε το:


[ad_2]

Source link

Related posts

Επίδομα ύψους 361 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες από ΟΠΕΚΑ

Συναγερμός στο λιμάνι του Βόλου – Εντοπίστηκε πτώμα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ Πηγη- Έρχεται επιδότηση επιτοκίου για 5 χρόνια σε κεφάλαιο μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ

Αφήστε ένα σχόλιο