AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Την προσοχή των αγροτών κατά της Λεπτοσπείρωσης εφιστούν Υγειονομικές Αρχές

[ad_1]

Η λεπτοσπείρωση είναι μια μικροβιακή λοίμωξη η οποία προσβάλλει τόσο τον άνθρωπο όσο και τα ζώα. Προκαλείται από το βακτήριο που ονομάζεται λεπτόσπειρα και η λοίμωξη είναι δυνητικά θανατηφόρος.

Η μόλυνση γίνεται μέσω επαφής με μολυσμένα ζώα, με το φυσικό περιβάλλον ιδίως όταν υπάρχουν νερά/υγρασία ή μέσω κατανάλωσης τροφής/υγρών που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα ή με το φυσικό περιβάλλον. Τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης μπορεί να εκδηλωθούν από 2 ημέρες έως και 30 ημέρες (συνήθως 5-14 ημέρες) μετά την έκθεση στην Leptospira. Μερικά από τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, μυαλγίες, πυρετός και ρίγος, δερματικά εξανθήματα, επιπεφυκίτιδα, βήχας, στομαχόπονος, εμετός, διάρροια και κιτρίνισμα ματιών ή και δέρματος.

Αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν έχουν όσοι απασχολούνται με την γεωργία και κτηνοτροφία,  αποκομιδή σκουπιδιών και στις αποχετεύσεις. Επιπλέον, εκείνοι που έρχονται σε επαφή με νερά σε πλημμυρισμένες περιοχές ή ασχολούνται με τον καθαρισμό χώρων μετά από πλημμύρες χωρίς χρήση μέσων προστασίας (αδιάβροχα γάντια, γαλότσες κλπ.).Η κολύμβηση σε ποτάμια, λίμνες και υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, η διαβίωση σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί πρόσφατα κρούσματα λεπτοσπείρωσης και η παραμονή σε επικίνδυνο περιβάλλον χωρίς χρήση μέσων προστασίας.

Μέτρα προφύλαξης:

  • Χρήση κατάλληλων μέσων προστασίας κατά τη διάρκεια γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών ή παραμονής σε πλημμυρισμένες περιοχές (γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, αδιάβροχος ρουχισμός κλπ.). Σε περιπτώσεις χρήσης νερού υπό πίεση για καθαρισμό χώρων, συστήνεται επιπλέον η χρήση μάσκας αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή Ν95 και προστατευτικής ασπίδας προσώπου για να μην έρχεστε σε επαφή με τυχόν σταγονίδια που εκτινάσσονται.
  • Κάλυψη των ανοιχτών πληγών με αδιάβροχους επιδέσμους ή επιθέματα κατά τις υπαίθριες εργασίες. Πλύσιμο των χεριών και καθαρισμός των πληγών (κατά προτίμηση με σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό) μετά από επαφή με ούρα, ζώα, χώμα ή στάσιμα νερά.
  • Αποφυγή της επαφής με νερά πλημμύρας και αποφυγή κατανάλωσης υγρών ή τροφίμων που έχουν έρθει σε επαφή με νερά πλημμύρας.
  • Αποφυγή της κολύμβησης, της κατάποσης ή της βύθισης του κεφαλιού σε δυνητικά μολυσμένο γλυκό νερό (ποτάμια, λίμνες, στάσιμο νερό, πλημμυρισμένες εκτάσεις).
  • Πλύσιμο πολύ καλά των φρούτων και των λαχανικών που είχαν επαφή με χώμα και τρώγονται ωμά. Αποφυγή κατανάλωσης κατευθείαν από το χωράφι.
  • Διατήρηση υγρών και τροφίμων σε κλειστούς περιέκτες (δοχεία, καλάθια με καπάκι ή άλλα κλειστά συστήματα) όταν βρίσκονται σε υπαίθριο χώρο. Αποφυγή κατανάλωσης υγρών ή τροφίμων που μπορεί να έχουν εκτεθεί σε τρωκτικά.
  • Απομάκρυνση των απορριμμάτων και τυχόν υπολειμμάτων τροφών και νερού γύρω από το σπίτι έτσι ώστε να μην προσελκύουν τρωκτικά.
  • Διατήρηση του πληθυσμού των τρωκτικών (αρουραίους και ποντίκια) υπό έλεγχο εφαρμόζοντας συστηματικά μυοκτονίες.
  • Περίφραξη και διατήρηση με ασφάλεια τα αποθηκευμένα τρόφιμα, ζωοτροφές ή αγροτικά προϊόντα ώστε να μην έχουν πρόσβαση τρωκτικά.
  • Προληπτικός εμβολιασμός των κατοικιδίων έναντι της λεπτοσπείρωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.         

[ad_2]

Source link

Related posts

Μητσοτάκης: «Έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση»

Δεν ξέρει τι την περιμένει η αγορά σύνθετων ζωοτροφών το 2024

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 ΟΓΑ, ΔΕΚΟ, ΑΜΕΑ, EFKA!!

Αφήστε ένα σχόλιο