AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Τιµές Τουρκίας και υψηλότερη καναδική σοδειά κοβουν άνοδο

[ad_1]

∆εδοµένης της άνεσης που υπάρχει από πλευράς αγοραστών στον εξωτερικό, τα περιθώρια σοβαρής ανάκαµψης δείχνουν πολύ µικρά. Παράλληλα και οι παραγωγοί που θέλουν να πουλήσουν φαίνεται πως αντιλαµβάνονται τις δυνατότητες της αγοράς και προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

Στα σκληρά σιτάρια, η νέα λίστα τιµών στη Φότζια διόρθωσε κατά 3 ευρώ µόνο για τις καλές ποιότητες. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά στάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 380-385 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 365-370 ευρώ ο τόνος. Οι εισαγωγικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν γεµίσει από τουρκικά σκληρά σιτάρια, ενώ παράλληλα υπάρχουν και αγορές από τη Ρωσία και φυσικά τον Καναδά. Οι τιµές στην Τουρκία αυξήθηκαν λίγο,  εντούτοις είναι πάλι φτηνότερες από τις αντίστοιχες του Καναδά. Να σηµειωθεί πως σε πρόσφατη έκθεση φορέα του Καναδά τοποθετείται η παραγωγή υψηλότερα, στους 4,4 εκατ. τόνους σε σχέση µε την κυβερνητική εκτίµηση των 4,1 εκατ.τόνων.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η ένταση στη Μέση Ανατολή σε συνδυασµό µε τη διόρθωση του δολαρίου, ενίσχυσε τις τιµές µαλακού σίτου για µερικές συνεδριάσεις. Φαίνεται όµως πως η δυναµική δεν είναι αρκετή και µαζί µε την πτώση του πετρελαίου από τα πρόσφατα υψηλά γύρισαν διορθωτικά και τα δηµητριακά. Παράλληλα, δεν βοηθάει ούτε η πορεία του καλαµποκιού, το οποίο εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες. Στη Γαλλία η πορεία των τιµών ήταν παρόµοια, µε τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ‘23 να επιστρέφουν στα 235 ευρώ ο τόνος.


 

[ad_2]

Source link

Related posts

Νερό, ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ εργαλεία για αναβάθμιση του πρωτογενή

Διευκολύνεται η διάθεση σπόρων βάμβακος που είχαν επενδυθεί κατά το έτος 2023

Oι φιναλίστ για τα ευρωπαϊκά βραβεία ιδιωτικής ετικέτας 2024

Αφήστε ένα σχόλιο